Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto sopuun kilpailukykysopimuksesta

Ala vastaa viidenneksestä Suomen viennistä.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Metsäteollisuus ja Paperiliitto pääsivät sopuun kilpailukykysopimuksesta. Tukkipinoja Paltamossa Kainuussa.
Metsäteollisuus ja Paperiliitto pääsivät sopuun kilpailukykysopimuksesta. Tukkipinoja Paltamossa Kainuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat saaneet päätökseen neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta. Osapuolet kertoivat neuvottelutuloksesta maanantai-iltana.

”Neuvottelutuloksen mukaan säännöllinen työaika pitenee kolmella kokonaisella työpäivällä. Sopimuksen piirissä on noin 13 000 työntekijää”, Metsäteollisuus kertoo tiedotteessaan.

Ammattiliittojen ja työnantajien on neuvoteltava työehtosopimukset 31. toukokuuta mennessä. Seuraavana päivänä järjestöt arvioivat, onko sopimus riittävän kattava.

Metsäteollisuus on merkittävä Suomen viennille, ja sen mukaantulo olisi oleellinen kokonaissopimuksen kannalta. Kyse on Suomen talouden keskeisestä vientialasta.

”Säännöllisen työajan pidentäminen toteutetaan ensisijaisesti paikallisesti sovittavalla tavalla. Jos sopuun ei päästä paikallisesti, käyttöön tulee niin sanottu perälauta. Perälauta poistaa yhden vuorovapaapäivän eli toisin sanoen pekkaspäivän. Lisäksi perälaudassa kaksi vuorovapaata muuttuu työpäiviksi”, kertoo Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen tiedotteessa.

Pärssisen mukaan kyse on merkittävästä asiasta Suomen taloudelle: metsäteollisuus kun vastaa runsasta viidennestä Suomen kokonaisviennistä.

”Ei tämä sopimus ole sellainen loikka mitä tavoiteltiin, mutta askel oikeaan suuntaan kuitenkin”, Pärssinen tarkentaa HS:lle.

Myös Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan sopimus on merkittävä Suomen vientiteollisuudelle.

”Ei tämä tietysti juhlapäivä ole, sillä parempiakin sopimuksia on tehty. Toivottavasti muut tekevät loput, että saadaan maa nousuun”, Vanhala toteaa.

Jo aiemmin Metsäteollisuus sai sovituksi metsäalan työntekijöiden kanssa ensimmäisen kilpailukykysopimuksen mukaisen neuvottelutuloksen alan työehdoista. Sopimuksen piirissä on noin 3 500 metsäalan työntekijää, muun muassa metsureita.

Viime viikolla myös Kemianteollisuus ja Team eli Teollisuusalojen ammattiliitto pääsivät sopuun kilpailukykysopimuksen soveltamisesta. Sopimus koskee noin 12 000:ta työntekijää, jotka työskentelevät öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuudessa, muovi- ja kemiantuoteteollisuudessa sekä kemian perusteollisuudessa.

Kilpailukykysopimuksella yritetään parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä palkansaajien etuja. Toiveena on, että työpaikkoja syntyisi lisää ja näin julkiset menot vähenisivät sekä verot lisääntyisivät. Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat