Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttovirasto: Suomessa kadonnut 30 alaikäistä turvapaikanhakijaa

Kymmenien alaikäisten turvapaikanhakijoiden hakemukset ovat rauenneet katoamisien vuoksi.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Turvapaikanhakijat jonottivat valokuvaukseen SPR:n vastaanottokeskuksessa Turun Pansiossa viime marraskuussa.
Turvapaikanhakijat jonottivat valokuvaukseen SPR:n vastaanottokeskuksessa Turun Pansiossa viime marraskuussa. Kuva: Sami Kilpiö

Maahanmuuttoviraston mukaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden katoaminen on ongelma myös Suomessa. Viraston tekemän selvityksen mukaan Suomessa on kadonnut yhteensä 30 ilman huoltajaa tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa vuosien 2014–2016 aikana.

Osa kadonneista on hakenut katoamisensa jälkeen uudelleen turvapaikkaa toisesta EU-maasta ja yksi on palannut Suomeen. Kadonneet ovat olleet 14–17-vuotiaita ja pääosin poikia.

Maahanmuuttovirasto on tehnyt ilman huoltajaa Suomeen tulleille alaikäiseksi ilmoittautuneille turvapaikanhakijoille kaikkiaan 70 raukeamispäätöstä katoamisen vuoksi vuoden 2014 alun ja kuluvan vuoden maaliskuun lopun välillä.

Ainakin 18 nuoren turvapaikanhakijan tiedetään palanneen kotimaahansa. 22:n alaikäiseksi ilmoittautuneen hakijan taas epäillään olleen täysi-ikäisiä.

MTV kertoi aiemmin toukokuussa, että suomalaisista vastaanottokeskuksista on kadonnut viime ja tämän vuoden aikana yhteensä 2 500 turvapaikanhakijaa.

Euroopan poliisivirasto Europol arvioi alkuvuonna, että ainakin 10 000 pakolaislasta on hävinnyt sen jälkeen kun he ovat saapuneet yksin Eurooppaan.

Katoamisten taustalla ovat Maahanmuuttoviraston mukaan usein väärät olettamukset turvapaikkaprosessista. Kadonneet ovat saattaneet pelätä saavansa kielteisen turvapaikkapäätöksen. Lisäksi he ovat voineet arvella joutuvansa käännytetyiksi toiseen EU-maahan.

Virasto selvitti katoamiseen liittyviä asioita muun muassa vastaanottokeskusten työntekijöiden kanssa. Katoamisia selvitettiin, koska on mahdollista, että niihin liittyy myös rikollisuutta – esimerkiksi hyväksikäyttöä tai ihmiskauppaa.

Maahanmuuttovirasto tehosti talvella yksin Suomeen tulleiden lasten ikätestausta.

Jos viranomaiset epäilevät, onko alaikäiseksi ilmoittautunut tulija todella alaikäinen, tämä ohjataan oikeuslääketieteellisiin tutkimuksiin. Menetelminä käytetään hampaisto- ja ranneikätutkimuksia. Viime vuonna tutkimus tehtiin 70 ihmiselle, joista 39 todettiin alaikäiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat