Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnettomuustutkijat huolissaan tieitsemurhista – Karkkilan turma paljasti puutteita busseissa

Onnettomuustutkintakeskuksen mielestä tieliikenteen turvallisuuden parantaminen vaatii nykyistä laajempaa näkökulmaa

Kotimaa
 
Terhi Ylimäinen
Henkilöauton kuljettaja törmäsi tahallaan linja-auton keulaan valtatie 2:lla Karkkilan kohdalla viime heinäkuussa.
Henkilöauton kuljettaja törmäsi tahallaan linja-auton keulaan valtatie 2:lla Karkkilan kohdalla viime heinäkuussa. Kuva: Terhi Ylimäinen

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on huolissaan Suomen maanteillä tapahtuvista liikenneitsemurhista.

Keskuksen mielestä tarvetta olisi itsemurhien ehkäisyohjelmalle, jonka laatimista se ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle. Suomessa vuosittain kirjatuista noin 900 itsemurhasta noin 20 tehdään ajoneuvolla törmäämällä.

”Turvallisuuteen liittyviä asioita pitäisi miettiä poikkihallinnollisesti, ne eivät ole vain esimerkiksi terveydenhuollon kysymyksiä. On paljon asioita, joilla liikenneympäristön turvallisuutta voidaan parantaa, kunhan otamme tämän selkeäksi tavoitteeksi”, toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen.

Valonen oli päävastuussa viime heinäkuun alussa Karkkilassa tapahtuneen bussiturman tutkinnasta. Valtatie 2:lla ajaneen henkilöauton kuljettaja törmäsi tuolloin tahallaan vastaan tulleen linja-auton keulaan.

Bussissa oli 19 ihmistä, joista seitsemän loukkaantui vakavasti. Henkilöauton kuljettaja kuoli.

”Tieliikenteessä tehtäviin itsemurhiin liittyy se erityispiirre, että niiden yhteydessä sivulliset kärsivät. Myös ympäristöön liittyy uhkia, kun törmäyksen kohteena on vaarallisten aineiden kuljetus”, Valonen mainitsee.

”Samat asiat koskevat myös raideliikennettä, jonka osalta voitaisiin pohtia esimerkiksi teknisiä ratkaisuja turmien ehkäisemiseksi.”

Otkes suhtautuu epäilevästi suunnitelmiin, joiden mukaan esimerkiksi koululuokkien ei-kaupallisten linja-autokuljetusten kuljettajilta ei enää vaadittaisi ammattipätevyyttä.

Karkkilan bussiturman tutkinnan perusteella se ehdottaa parannuksia linja-autojen keularakenteeseen ja sisätiloihin.

Tutkinnan mukaan onnettomuuden seurauksia pahensi se, ettei bussin keulassa ollut alleajosuojaa. Lisäksi matkustamon istuimien ulkonevat kädensijat aiheuttivat kasvovammoja kaksipisteturvavöissä olleiden matkustajien lyötyä niihin päänsä.

Otkesin mielestä Suomen tieliikenteen turvallisuuteen on ylipäätään etsittävä ratkaisuja nykyistä laajemmalla pohdinnalla.

Tieliikenteen turvallisuus ei ole vain kuljettajan taidoista kiinni, Valonen muistuttaa.

”Ammattikuljetuksissa vastuu on myös organisaatiolla. Turvallisuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, millaisella kalustolla, työvuoroilla, renkailla ja olosuhteissa ajetaan ja käytetäänkö turvavöitä. ”

Valosen mukaan asiakkaiden asettamien turvallisuusvaatimusten ja liikennemäärien kasvaessa kokonaisuuden hallitsemiseksi useita eri tekijöitä olisi lähestyttävä järjestelmällisesti. Tässä yhteydessä puhutaan turvallisuusjohtamisesta.

Liikennöitsijältä voitaisiin esimerkiksi vaatia, että se on todistettavasti määrittänyt toimintansa turvallisuusriskit ja saattanut ne mahdollisimman vähäisiksi sekä varautunut onnettomuustilanteisiin.

Liikenteen suuresta uudistuksesta eli liikennekaaresta antamassaan lausunnossa Otkes arvostelee liikenneturvallisuudelle annetun huomion vähäisyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat