Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi käyttää paljon rahaa työttömyysturvaan – työtöntä kohden kustannukset korkeammat kuin Ruotsissa ja Saksassa

Työtöntä kohden laskettuna työttömyysturvan hinta Suomessa on yli 21  000 euroa.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Suomi käyttää vähemmän rahaa työttömien palveluihin kuin Ruotsi ja Tanska työtöntä kohti laskettuna. Kuva Kampin TE-keskuksesta Helsingissä.
Suomi käyttää vähemmän rahaa työttömien palveluihin kuin Ruotsi ja Tanska työtöntä kohti laskettuna. Kuva Kampin TE-keskuksesta Helsingissä. Kuva: Seppo Solmela

Työttömyysturva tulee Suomessa kalliimmaksi kuin Saksassa ja Ruotsissa, mutta halvemmaksi kuin Tanskassa, jos hinnan mittaa työtöntä kohden.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan työttömyysturvan hinta Suomessa vuonna 2013 oli 21 003 euroa työtöntä kohden. Samana vuonna Tanskassa työttömyysturvan kustannukset olivat noin 23 500 euroa per työtön.

Ruotsissa ja Saksassa kustannukset ovat huomattavasti pienemmät, kummassakin alle 15 000 euron.

Mukana hinnassa ovat työttömyysturvaetuudet ja työttömille suunnatut palvelut.

Maiden painopisteet työttömyyden hoidossa näkyvät selvästi, kun kustannuksia purkaa osiin.

Suomi keskittää rahat työttömän toimeentuloturvaan, samoin Saksa.

Saksassa korvaustaso on kuitenkin niukempi. Saksassa pitää esimerkiksi olla pitempään työelämässä kuin Suomessa ja Ruotsissa, jotta on oikeutettu ansioturvaan, ja etuuksia maksetaan lyhyemmän aikaa. Saksassa alle 50-vuotiaiden etuuskauden maksimipituus on vuosi.

Ruotsi ja Tanska painottavat työttömän palveluita enemmän kuin Suomi. Ruotsissa painopiste on työllistämistoimissa, Tanskassa työvoimapalveluissa.

Tanska laittaa työvoimapalveluihin yli viisi kertaa enemmän rahaa työtöntä kohden kuin Suomi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkijan Matti Karin tekemä vertailu perustuu muun muassa Eurostatin ja OECD:n tietoihin.

”Suomen korkeat työttömyysturvan kustannukset näyttävät selittyvän väljillä ansioturvan saamisen kriteereillä, pitkällä etuuskaudella ja kohtaisen korkeilla nettokorvausasteilla”, Kari kirjoittaa.

Kaikissa vertailumaissa työttömyys kasvoi rivakasti vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Suomi on maista ainoa, joissa työttömyys ei ole taittunut vaan päinvastoin kasvanut vielä korkeammaksi kuin finanssikriisiä seuranneen sokin jälkeen.

Tämä näkyy, kun työttömyysturvan kustannukset suhteuttaa bruttokansantuotteeseen.

Suomessa kustannukset ovat 2,3 prosenttia suhteessa bkt:hen, kun vertailumaissa ollaan selvästi alle kahden prosentin tason.

Tutkija Kari jättää johtopäätösten teon muille – ja maan hallitus on niitä jo tehnytkin.

Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan suunnitellut säästöt ovat olleet tänä keväänä lausuntokierroksella ja menevät sen jälkeen lakiesityksenä eduskuntaan.

Ansiosidonnaisesta on tarkoitus leikata 200 miljoonaa euroa muun muassa lyhentämällä työttömyyspäivärahan kestoa vuoden 2017 alusta 400 päivään nykyisestä 500 päivästä.

Lisäksi tarkoituksena on poistaa pitkän työuran jälkeen maksettava korotusosa ja alentaa korotusosaa, jota maksetaan silloin, kun työtön osallistuu työllistymistä edistäviin palveluihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat