Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsemurhien määrä vähenee – ”Toivoa on aina”, sanoo Meeri Tüllinen, joka yritti riistää henkensä

Meeri Tüllinen sairastui 13 vuotta sitten masennukseen ja yritti itsemurhaa. Nyt hän auttaa muita itsetuhoisia.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava Meeri Tüllinen on onnellinen, ettei onnistunut itsemurhayrityksessään 13 vuotta sitten. Nyt hän auttaa vertaistukipuhelimessa esimerkiksi itsetuhoisia ihmisiä. Tüllisen mukaan apua pitää vaatia, mutta jotain pitää tehdä myös itse. ”Lääkärit antavat lääkkeet ja hoitajat nostavat sängystä, mutta kävelemään pitää oppia itse.”
Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava Meeri Tüllinen on onnellinen, ettei onnistunut itsemurhayrityksessään 13 vuotta sitten. Nyt hän auttaa vertaistukipuhelimessa esimerkiksi itsetuhoisia ihmisiä. Tüllisen mukaan apua pitää vaatia, mutta jotain pitää tehdä myös itse. ”Lääkärit antavat lääkkeet ja hoitajat nostavat sängystä, mutta kävelemään pitää oppia itse.” Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Espoolaisen Meeri Tüllisen radiossa soi soultähti Diana Rossin kappale Upside down. Parvekkeen ruukuissa punertuvat tomaatit. Mäen päältä kuudennesta kerroksesta voi kiikaroida aurinkoiselle merelle, jossa seilaa Helsingistä lähtenyt laiva.

Virosta kolmekymmentä vuotta sitten Suomeen muuttanut Tüllinen sairastui 2000-luvun alussa masennukseksi diagnosoituun sairauteen. Hän oli töissä Koffin panimossa ja oireili myös työuupumusta.

Keväällä 2003 terveydenhuollon ja esimiehen kanssa selvitettiin, voisiko kolmivuorotyön muuttaa päivätyöksi. Ei voinut.

”Silloin kamelin selkä taittui. Olin hirveän väsynyt ja raahautunut töihin fillarilla. Poljin kotiin, kaadoin kaikki lääkkeet kurkusta alas ja join puoli pulloa calvadosta”, Tüllinen muistelee.

Seuraavana päivänä työkaveri huolestui, kun Tüllinen ei saapunut työpaikalle. Hän lähti tarkistamaan tilannetta ja hälytti paikalle myös Tüllisen nykyisen kumppanin Leenan, vaikka pariskunta oli tällöin erossa.

He löysivät Tüllisen sekavana sängyltä, jossa tämä oli maannut lähes vuorokauden. Sairaalassa Peijaksessa sanottiin, että sinne päästiin viime tingassa.

”En ollut suunnitellut asiaa. Kirjoitin kuitenkin lapun, jossa sanoin, että anteeksi, en jaksa enää”, Tüllinen kertoo.

Sairaalasta kotiutumisen jälkeen masennuslääkkeet veivät Tüllisen mielialan manian puolelle.

”Iskin baaritiskiltä uuden naisen ja lähdin etelänmatkalle”, hän kertoo.

Syksyllä sairaus diagnosoitiin kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi ja siihen määrättiin tasaava lääkitys. Silti tuli nopeita käänteitä, velkoja ja asuntokauppoja. Tüllista yritettiin kuntouttaa, mutta lopulta hän päätyi sairaseläkkeelle alle 50-vuotiaana.

Vuonna 2010 tuli taas tilanne, jolloin oli ihana kesä, mutta Tüllinen kökötti pahan olon saartamana rannalla. Hän salasi itsemurha-aikeet lähipiiriltään.

”Jotain minulla liikkui silti päässä, kun menin kaverin kanssa Auroran sairaalan päivystykseen. Pääsin sisään osastolle, jossa tuli tunne, että nyt minä lähden kuntoutumaan. Vaadin ja otan vastaan kaiken siihen tarvittavan avun”, hän kertoo.

Tüllinen sai uudet lääkkeet, ja hoito jatkui psykiatrian poliklinikalla. Siellä hän sai myös vertaistukea. Hän oppi tunnistamaan ja ennakoimaan oireitaan.

Viime talvena masennusta lievitti valo, kun Tüllinen pääsi matkustamaan Espanjaan. Hän haaveilee sinne muutosta.

”Sairaudesta en pääse kokonaan eroon, mutta sen ja lääkityksen kanssa voi elää aika normaalia elämää”, hän sanoo.

Nyt Tüllinen työskentelee Mielenterveyden keskusliiton vertaistukipuhelimessa. Monet itsetuhoisista soittajista ovat yksinäisiä ja ajattelevat, ettei mistään saa apua huonoon oloon.

”Sanon, ettei kannata käyttää sitä viimeistä korttia. Kysyn, onko heillä lapsia tai mitään, mistä tykkää. Toivoa on aina, ja pitää yrittää olla lannistumatta.”

Tüllinen on pyytänyt anteeksi itsemurhayritystään ystäviltään ja silloiselta pomoltaan. Hänen mielestään pitää tulla sinuiksi sen kanssa, mitä on tapahtunut ja miksi on miettinyt täältä lähtemistä.

Hän muistaa vielä, miltä tuntui nähdä juuri Auroran sairaalasta pääsemisen jälkeen sambakoulun esitys kaupungilla.

”Pidän kovasti tanssista ja rupesin itkemään. Ajattelin, että miten kaunista, miten upeaa. Sellaista elämä kuitenkin on.”

Itsemurhien määrä on puolittunut huippuvuosista

Itsemurhaan päätyy vuosittain enää puolet siitä määrästä kuin huippuvuonna 1990. Jo vuosia kestänyt lasku jatkuu edelleen: itsemurhan teki 2014 sata ihmistä vähemmän kuin 2013, kertovat Tilastokeskuksen tuoreimmat kuolemansyytilastot.

Samalla Suomi on poistunut synkän eurooppalaisen tilaston huipulta. Suomalaiset miehet olivat pitkään kärjessä itsemurhiin kuolleiden tilastossa, joka perustuu Maailman terveysjärjestö WHO:n tietopankkiin. Nyt kärjessä on Venäjä.

Maiden vertailu ei tosin ole mielekästä, koska kyse ei ole kilpailusta, huomauttaa tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Tulokset eivät edes ole täysin vertailukelpoisia, koska kuolemansyitä selvitetään ja tilastoidaan eri maissa eri tavoin.

Lähes 800 kuolemaa vuonna 2014 oli silti edelleen paljon, muistuttaa Suomen mielenterveysseuran projektipäällikkö Marena Kukkonen.

”Tieliikenteessä kuolee 250 ihmistä vuosittain, ja määrää yritetään vähentää kampanjoilla ja rakentamalla turvallisia risteyksiä ja alikulkuja”, hän sanoo. ”Itsemurhan kautta kuolee kolminkertainen joukko, mutta niiden ehkäisemiseen ennalta ei ole ohjelmaa.”

Lähes jokainen suomalainen tuntee jonkun, joka on ajatellut itsemurhaa.

Ajatukset näyttävät voimistuvan keväällä. Tilastot osoittavat, että Suomessa tehdään eniten itsemurhia kevätkesällä, kun luonto herää. Synkin kuukausi on usein kesäkuu.

Sama ilmiö näkyy myös eteläisen pallonpuoliskon keväässä, joka osuu pohjoisen syystalveen.

Ilmiötä on selitetty sillä, että kevään taittuessa kesäksi ihmisen sisäisen ja ulkoisen todellisuuden ristiriita kasvaisi liian suureksi. Se on vain spekulaatiota, Partonen sanoo.

”Isolla osalla ihmisistä vointi kohenee, kun talvi kääntyy kevääksi. Toimintatarmo kasvaa ja liikunta lisääntyy”, hän selittää.

”Masentuneilla ei käy näin vaan masennus syvenee.”

Valtaosalla itsemurhan tehneistä on taustalla masennus. Masentuneen elimistö reagoi lämmön ja valon muutokseen eri tavalla kuin muiden, ja voi olla, että itsemurhan takana on psykologisten syiden lisäksi fysiologisia, Partonen pohtii.

Taustasyyt ovat yksilöllisiä ja mutkikkaita, usein myös pitkään kasautuneita. Ne voivat johtaa tilanteeseen, jossa ihminen näkee vain yhden ratkaisun.

Läheisen pitäisi ottaa itsemurhan mahdollisuus tai vihje rohkeasti puheeksi, Kukkonen kehottaa:

”Ongelmat ovat ratkaistavissa, mutta jos kukaan ei kysy niistä, niiden kanssa jää yksin”, hän korostaa.

”Tunnelin päässä voi olla valoa vaikka sitä ei näkisi.”

Itsemurhasta puhuminen ei kannusta itsemurhaan, Mielenterveysseura muistuttaa. Jos on huolestunut toisesta, asia kannattaa ottaa esille. Kun huolestunut aloittaa keskustelun, itsemurhaa miettivä voi puhua ajatuksistaan eikä jää yksin niiden kanssa, Kukkonen sanoo.

Se helpottaa myös huolestujaa. Jopa kymmenettuhannet suomalaiset yrittävät itsemurhaa vuosittain. Jokaisella on useita läheisiä, ja heille jo yritys on järkytys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat