Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Monet johtajaisät tyytyvät poimimaan rusinat perhe-elämän pullasta

Johtajana työskentelevät isät, jotka eivät vietä aikaa pienten lastensa kanssa, katuvat valintaansa usein myöhemmin.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Monilla johtajaisillä on kovin perinteinen käsitys siitä, miten perhe-elämän vastuut jakautuvat eri sukupuoliroolien mukaisesti.
Monilla johtajaisillä on kovin perinteinen käsitys siitä, miten perhe-elämän vastuut jakautuvat eri sukupuoliroolien mukaisesti. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Työelämässä johtavassa asemassa olevista perheenisistä osa osallistuu tuoreen tutkimuksen mukaan vain pinnallisesti lastensa ja puolisonsa elämään ja keskittyy nauttimaan yhteisen ajan parhaista puolista.

Johtajaisien perhe-elämää kartoitetaan tohtorikoulutettava Emilia Kankaan ja professori Anna-Maija Lämsän tutkimuksessa, jonka tuloksia käsitellään torstaina Helsingin yliopiston työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen seminaarissa.

Tutkimustyö tehtiin Jyväskylän yliopistossa, ja se on osa Emilia Kankaan väitöskirjatutkimusta.

29:lle julkisen ja yksityisen sektorin eri tasoiselle johtajalle tehty haastattelututkimus jaottelee johtajaisät neljään eri tyyppiin, joista ”rusinat pullasta” -isät muodostaa yhden ryhmän.

”Yleisimpiä isätyyppejä oli kaksi. Toinen niistä on perinteinen johtajaisä, joka jättää perheestä huolehtimisen kokonaan puolisolleen. Toinen tyyppi on sekin lapsiin ja perheeseen sitoutumaton, mutta sen edustaja elää perheessä, jossa myös äiti tekee uraa – ja samalla hoitaa kodin”, Anna-Maija Lämsä kertoo.

Hänen mukaansa ”ykköstyypin” isät usein katuvat myöhemmin sitä, etteivät he osallistuneet lastensa elämään.

Kolmannen ryhmät muodostivat tutkimuksessa ”rusinat pullasta” -isät.

”He kyllä osallistuvat perhe-elämään, mutta vain sen mukaviin puoliin. Puolisolle jäävät ne arkisimmat askareet”, Lämsä kertoo.

Hänen mukaansa tällaisessa perheessä mies voi valita, millaista vanhemmuutta hän toteuttaa. Sen sijaan naisen harteille jää vastuu siitä, että kaikki on kotona kunnossa.

Neljäs johtajaisätyyppi eroaa selkeästi muista.

”Nämä miehet edustavat uutta osallistuvaa isyyttä, joka on jo lähellä äitiyttä. Tällainen johtajaisä elää perheen ehdoilla, ja kotityöt jaetaan”, Lämsä selvittää.

Hänen mukaansa muutkin tutkimukset tukevat käsitystä arvojen muutoksesta.

”Muutos aiheuttaa paineita organisaatioille, jotka toimivat yhä perinteisesti. Vielä toistaiseksi suomalaiset miehet esimerkiksi käyttävät vanhempainvapaita muihin Pohjoismaihin verrattuna vähiten. Olemme siis peränpitäjiä.”

Useimmiten muutosten jarruna ovat Lämsän ja Kankaan mukaan kaavoihin kangistuneet asenteet sukupuolirooleista.

”Näitä rooleja noudatetaan sekä kotona että töissä”, Lämsä sanoo.

Hänen mukaansa asenteet ovat jopa käytännön esteitä suurempi hidaste muutoksille.

Myös Emilia Kangas toivoisi työelämän asenteiden muuttuvan.

”Yrityselämän organisaatiokulttuurissa johtajaisille ei anneta mahdollisuutta työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi. Perhe-elämän nähdään miesten osalta olevan ristiriidassa työlle omistautumisen kanssa. Toisaalta naisjohtajat ovat jo vuosia pystyneet yhdistämään työ- ja perhe-elämän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat