Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministerit lennelleet Ilmavoimien koneilla niukoin perustein – puolustus­ministeri Niinistön mukaan ohjeistusta jouduttu kiristämään

Stubbin avustaja: Ilmavoimien koneiden käytössä ei ole kysymys luksuksesta tai mukavuudenhalusta.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva & Ilmavoimat
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan ilmavoimien tarjoamien ministerilentojen valvontaa kiristettiin viime syksynä.
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan ilmavoimien tarjoamien ministerilentojen valvontaa kiristettiin viime syksynä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva & Ilmavoimat

Tästä on kyse

 HS uutisoi tiistaina, että ministerit olivat tehneet virkamatkoja Ilmavoimien koneilla puutteellisin perustein.

 HS selvitti ministerilennot vuosina 2011–2015. Lentoja oli 126 kappaletta.

 Selvityksessä paljastui, että suurimmalta osalta ei löytynyt virallista lentoapupyyntöä lainkaan.

 Puolustusvoimat ei osaa myöskään yksilöidä ministerilentojen kustannuksia.

 Noin puolet lennoista tekivät Alexander Stubb ja Carl Haglund.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Ilmavoimien tarjoamien ministerilentojen valvontaa jouduttiin kiristämään viime syksynä.

Helsingin Sanomat kysyi Niinistön kantaa HS:n tiistain uutiseen siitä, että Ilmavoimien lentokoneita on käytetty ministerien virkamatkoihin kirjavin perustein.

HS:n selvityksen mukaan valtaosa vuosien 2011–2015 lentojen lentotukipyynnöistä perusteluineen puuttuu. Lentojen perusteet paljastuivat usein ylimalkaisiksi. Lisäksi puolustusministeriö ei pysty erittelemään lentojen kustannuksia.

Niinistö välitti vastaukset HS:n kysymyksiin avustajakuntansa kautta, koska hän lensi tiistaina aamulla työmatkalle Ruotsiin. Siellä hän tutustuu muun muassa Ruotsin merivoimien sukellusveneeseen.

Niinistön mukaan ministerilentojen ohjeistusta piti kiristää, koska vuodelta 2012 oleva puolustusministeriön lentoja koskeva ohje ”oli mahdollistanut hieman laveamman toimintatavan”. Hänen mukaansa ohjeistus on nyt riittävän tiukka ja kunnossa.

Puolustusministeriö uudisti Ilmavoimien ministerilentoja koskevat ohjeet viime vuoden lopussa. Ohjeet muuttuivat myös salaisiksi.

Aiemmin voimassa olleen ohjeen mukaan ministerit lähettivät kuljetusapupyynnöt puolustusministeriöön, jossa ne pantiin tärkeysjärjestykseen. HS:n selvityksessä paljastui, että kuljetuspyyntöjä on tehty suullisesti ilman mitään asiaankuuluvia dokumentteja.

Niinistön mukaan ministerit eivät voi enää tilata koneita käyttöönsä suullisesti. Pyynnöissä pitää myös tehdä kustannusvertailu, jossa verrataan kaupallisen lennon ja Ilmavoimien tukilennon hintaa.

Ilmavoimien koneiden osalta ei ole kuitenkaan edelleenkään tietoa siitä, kuinka paljon niiden käyttö todellisuudessa maksaa. Vertailu tehdään laskennallisen luvun mukaan.

HS:n selvityksen mukaan Ilmavoimat järjesti 126 ministerilentoa vuosina 2011–2015. Kolme vuotta puolustusministerinä toiminut Carl Haglund (r) lensi Ilmavoimien koneella peräti 40 kertaa, eikä niistä ole olemassa tukipyyntöjä.

Niinistön kabinetista kerrottiin HS:lle, että kaikki ministerien tukilentopyynnöt menevät jatkossa saman prosessin mukaan. Esimerkiksi puolustusministerillä ei ole mitään ”etuotto-oikeutta eikä vapaata tietä”.

Toiseksi eniten ministerilentoja oli Alexander Stubbilla (kok) eli 27.

HS pyysi tiistaina Stubbilta kommenttia siitä, miksi hän käyttää niin paljon Ilmavoimien koneita. Stubb ei halunnut kommentoida, vaan hänen puolestaan kysymyksiin vastasi hänen erityisavustajansa Pasi Rajala.

”Kommentoin ministerin puolesta, koska tällaiset päätökset tehdään avustajien taholla. Emme ole menossa virkamiesten selän taakse”, Rajala vakuutti HS:lle.

Rajala perusteli Stubbin lentoja sillä, että hänelle on tullut paljon matkapäiviä. Rajalan mukaan lentoja on ollut etenkin pääministerikaudella ja ulkoministeriössä ”ihan tolkuton määrä”.

Puolustusministeriön HS:lle toimittamien tietojen mukaan Stubb lensi Ilmavoimien koneilla vuosina 2011–2015 ulkoministerinä yhden kerran ja pääministerinä kolme kertaa.

”Tässä ei ole kyse luksuksesta tai mukavuudenhalusta. Ne koneet ovat äärimmäisen epämukavia. Tässä on kysymys ministerin ajankäytöstä”, Rajala sanoi.

”Ehkä muut ministerit eivät jostain omista syistään ole huomanneet tai halunneet käyttää Ilmavoimien lentokoneita. Mitä muut tekevät, niin sitä pitää kysyä muilta. Kaikki eivät ole varmaan ymmärtäneet, että tällainen mahdollisuus on käytössä.”

HS:n selvityksen mukaan vain noin puolissa Stubbin lennoista on olemassa virallinen lentotukipyyntö perusteluineen. Stubbin kabinetista myönnetään, että pyyntöjä on tehty suullisesti, mikä on vastoin puolustusministeriön ohjeita. Rajala vierittää syytä tukihakemusten puutteista puolustusministeriölle:

”Me teemme pyynnön, ja he (puolustusministeriö) tekevät päätöksen. Jos he tarvitsevat lisätietoja, niin he varmasti pyytävät lisätietoja. Tai jos he katsovat, ettei ole perusteita, niin he antavat kielteisen päätöksen, kuten ovat myös joissakin tapauksissa antaneet. Se, miten siellä sisäisesti asioita prosessoidaan, niin se on ehdottomasti heidän asiansa, ei meidän.”

HS kertoi tiistaina, että Stubb oli pyytänyt Ilmavoimien konetta käyttöönsä tammikuun puolivälissä Helsinki–Bryssel–Helsinki välille, muttei saapunut lennolle.

Rajalan mukaan Stubb jäi matkalta pois sairastumisen vuoksi. Muu seurue käytti tilattua Learjet-konetta, koska sen peruuttaminen ja lippujen ostaminen reittikoneisiin olisi tullut kalliiksi.

Esimerkki Alexander Stubbin kuljetusapupyynnöstä Ilmavoimille.
Esimerkki Alexander Stubbin kuljetusapupyynnöstä Ilmavoimille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat