Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kaavailee suomalaisille 200-450 miljoonan euron veronalennuksia – kokoomus haraa edelleen vastaan paikallisesta sopimisesta

HS:n tietojen mukaan hallitus suunnittelee ensi vuodelle satojen miljoonien eurojen verohuojennusta kaikkiin tuloluokkiin, jos kilpailukykysopimus syntyy.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (vas.) kokoomus kiistelee vielä kilpailukykysopimuksesta pääministeri Juha Sipilän edustaman keskustan ja oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin perussuomalaisten kanssa.
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (vas.) kokoomus kiistelee vielä kilpailukykysopimuksesta pääministeri Juha Sipilän edustaman keskustan ja oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin perussuomalaisten kanssa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Työmarkkinoiden kilpailukykysopimus pitäisi saada maaliin ensi viikon loppuun mennessä, mutta hallituksessa on edelleen kiistaa sen keskeisistä pilareista, paikallisesta sopimisesta ja sopimukseen kytketystä, alunperin miljardin euron verohuojennuksesta.

Hallitus keskustelee asiasta tulevina päivinä.

Mikäli hallitus hyväksyy kilpailukykysopimuksen, se on valmis antamaan suomalaisille ensi vuonna noin 200–450 miljoonan euron verohuojennukset, hallituslähteistä kerrotaan.

Haarukka on vielä iso, koska valtiovarainministeriö päivittää arviotaan verohuojennusten vaikutuksesta Suomen alijäämään. EU:n sääntöjen mukaan se ei saa ylittää kolmea prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Verohuojennuksen kokoon vaikuttaa myös se, miten kattava kilpailukykysopimuksesta tulee, ja kuinka monta palkatonta täyttä työpäivää liitot saavat sovittua työehtosopimuksiinsa.

Liitot neuvottelevat parhaillaan työehtosopimuksista kilpailukykysopimuksen pohjalta. Työmarkkinajärjestöjen hallinnot päättävät ensi viikon loppuun mennessä, onko sopimus kattava. Hallitus puolestaan katsoo, minkälaisiin veronkevennyksiin sopimus riittää.

Hallituslähteiden mukaan verohuojennus on ensi vuodelle vähintään 200 miljoonaa euroa, mutta sopimuksen kattavuuden ja tehokkuuden perusteella se voi olla myös yli 400 miljoonaa euroa.

Tällainen malli on jo pitkään ollut todennäköinen, koska lähemmäs miljardin euron verohuojennukset yhtenä vuonna kasvattaisivat Suomen julkista alijäämää merkittävästi.

Noin 400 miljoonan euron verohuojennus kompensoisi myös suurin piirtein kilpailukykysopimuksen aiheuttamaa ostovoiman heikennystä ensi vuodelle, työmarkkinalähteestä kerrotaan. Se on lähteen mukaan työmarkkinoiden vähimmäisvaatimus.

Verohuojennus tulisi jokaiseen tuloluokkaan, pienituloisimpia painottaen.

Vaikka verohuojennusten haarukka ensi vuodelle on aika selvä, on hallituksen sisällä yhä kiistaa siitä, miten kilpailukykysopimukseen kytketyt, alunperin miljardin euron verohuojennukset aiotaan toteuttaa.

HS:n tietojen mukaan kokoomus haluaa jarruttaa liian suuria ja sitovia lupauksia ja kytkeä tulevien vuosien verohuojennukset vahvemmin talouden tilaan. Puolueessa ei haluta myöntää lähimainkaan hallitusohjelmaan kirjattua miljardin euron veroalea, koska kilpailukykysopimuksen taloudelliset vaikutukset ovat osoittautuneet odotettua heikommiksi.

Perussuomalaisissa ja keskustassa ollaan taas valmiimpia lyömään yhteensä lähemmäs miljardin euron verohuojennukset lukkoon myös tuleville vuosille.

Myös työmarkkinakeskusjärjestöissä ajatellaan, että verohuojennusten täytyy olla yhteensä noin miljardi euroa, ja ne täytyy lyödä lukkoon myös seuraaville vuosille.

Kokoomus haraa verohuojennusten lisäksi edelleen vastaan paikallisessa sopimisessa.

Puoluetta ärsyttää kilpailukykysopimuksen kirjaus siitä, että jos työehtosopimuksessa paikallisen sopimisen osapuoleksi on määrätty luottamusmies, se sitoo myös järjestäytymättömiä yrityksiä.

Keskustassa ja perussuomalaisissa ihmetellään sitä, että kokoomus yrittää avata sopimusta tässä vaiheessa.

”Tämä maito on kaatunut aikaa sitten. Päätös asiasta tehtiin siinä vaiheessa, kun kilpailukykysopimus kuitattiin. Ainakin me ymmärsimme, mitä se tarkoitti”, kertoo hallituslähde.

Kahdessa suurimmassa hallituspuolueessa uskotaankin, että kokoomuksen toimissa on pääosin kyse meneillään olevasta puheenjohtajakampanjasta ja tarpeesta profiloitua omalle kentälle.

Keskustalaisen hallituslähteen mukaan tämä on tosin omituista, koska sekä kokoomuksen istuva puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, että hänen haastajansa, sisäministeri Petteri Orpo, ovat olleet sopimassa ”joka ikistä yksityiskohtaa” kilpailukykysopimuksessa.

Kolmas kisaaja, kansanedustaja Elina Lepomäki taas on profiloitunut paikallisen sopimisen puolestapuhujana ja kilpailukykysopimuksen arvostelijana.

Hallituslähteet uskovat, että osittain kiistely paikallisesta sopimisesta liittyy myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen ja ärhäköidempien kokoomuslaisten, kuten Juhana Vartiaisen aitoon yritykseen puuttua vielä paikallisen sopimisen sääntöihin.

”Tämä on kuitenkin aivan turha keskustelu ja haittaa myös paikallista sopimista. Mitä epävarmempi tilanne, sitä vähemmän ay-liike haluaa edetä asian kanssa”, hallituslähteestä sanotaan.

Hallituskriisiä asiasta tuskin syntyy, perussuomalaisista kerrotaan. Jonkinlaisia yrittäjiä tyydyttäviä sanamuotoja voidaan hallituslähteiden mukaan kirjata lakiin, mutta kahdella suurimmalla hallituspuolueella ei ole mitään aikeita yrittää muuttaa paikallista sopimista koskevan kohdan sisältöä tässä vaiheessa.

Se voisi kaataa koko sopimuksen, koska sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK että palkansaajapuoli ovat siitä jo sopineet. Lisäksi luottamusmiestä koskevan kohdan muuttaminen tarkoittaisi pitkälle vietynä yleissitovuuteen puuttumista, mikä on ay-liikkeen suurin punainen vaate.

Tarkennus 19.58: Jutun sanamuotoa muutettiin selventämään, että hallitus ei ole päättänyt myöntää miljardin euron veroalea, jos kilpailukykysopimus syntyy. Miljardin euron summa tulee hallitusohjelmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat