Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kaavailee suomalaisille 200-450 miljoonan euron veronalennuksia – kokoomus haraa edelleen vastaan paikallisesta sopimisesta

HS:n tietojen mukaan hallitus suunnittelee ensi vuodelle satojen miljoonien eurojen verohuojennusta kaikkiin tuloluokkiin, jos kilpailukykysopimus syntyy.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin kokoomus haraa edelleen vastaan kilpailukykysopimuksen keskeisissä asioissa, verohuojennuksissa ja paikallisessa sopimisessa.
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin kokoomus haraa edelleen vastaan kilpailukykysopimuksen keskeisissä asioissa, verohuojennuksissa ja paikallisessa sopimisessa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Kilpailukykysopimuksen eräpäivä lähestyy

 Kilpailukykysopimus täytyy saada valmiiksi ensi viikon loppuun mennessä.

 Hallitus lupasi hallitusohjelmassa tietyin ehdoin vastineeksi miljardin euron veroalea.

 Kokoomus on hallituskumppaneitaan varovaisempi verohuojennusten suhteen. Se haraa myös edelleen vastaan paikallisessa sopimisessa.

Työmarkkinoiden kilpailukykysopimus pitäisi saada maaliin ensi viikon loppuun mennessä.

Hallituksessa on kuitenkin edelleen kiistaa paikallisesta sopimisesta ja kilpailukykysopimukseen kytketystä, alunperin miljardin euron veroalesta.

Mikäli hallitus hyväksyy kilpailukykysopimuksen, se on valmis antamaan suomalaisille ensi vuonna noin 200–450 miljoonan euron veroalen, hallituslähteistä kerrotaan.

Loput annettaisiin ehkä seuraavien vuosien aikana. Veroale tulisi jokaiseen tuloluokkaan, pienituloisia painottaen.

Liitot neuvottelevat parhaillaan työehtosopimuksista kilpailukykysopimuksen pohjalta.

Työmarkkinajärjestöjen hallinnot päättävät ensi viikon loppuun mennessä sopimuksen kattavuudesta. Hallitus puolestaan katsoo, minkälaiseen veroaleen sopimus riittää.

Hallituslähteiden mukaan veroale on ensi vuodelle vähintään 200 miljoonaa euroa, mutta lopullisen sopimuksen kattavuuden ja sisällön perusteella se voi olla myös yli 400 miljoonaa euroa.

Haarukka on iso myös siksi, että valtiovarainministeriö päivittää arviotaan veroalen vaikutuksesta Suomen alijäämään, joka ei EU:n sääntöjen mukaan saa ylittää kolmea prosenttia suhteessa kansantalouteen.

Noin 400 miljoonan euron veroale kompensoisi suurin piirtein kilpailukykysopimuksen aiheuttaman ostovoiman heikennyksen ensi vuodelle.

Vaikka verohuojennusten haarukka ensi vuodelle on aika selvä, on hallituksen sisällä yhä kiistaa siitä, miten kilpailukykysopimukseen kytketyt verohuojennukset aiotaan toteuttaa.

HS:n tietojen mukaan kokoomus haluaa jarruttaa liian suuria ja sitovia lupauksia ja kytkeä tulevien vuosien veroalet vahvemmin talouden tilaan.

Kokoomuksessa ei haluta myöntää lähimainkaan hallitusohjelmaan kirjattua yhteensä miljardin euron veroalea. Puolueessa ollaan huolissaan siitä, että kilpailukykysopimuksen taloudelliset vaikutukset ovat osoittautuneet odotettuja heikommiksi.

Muut hallituspuolueet ovat valmiimpia lyömään yhteensä lähemmäs miljardin euron verohuojennukset lukkoon tuleville vuosille.

Työmarkkinajärjestöt haluavat veroalen noin miljardin euron kokoisena.

Kokoomus haraa verohuojennusten lisäksi edelleen vastaan paikallisessa sopimisessa.

Puoluetta ärsyttää kilpailukykysopimuksen kirjaus siitä, että jos työehtosopimuksessa paikallisen sopimisen osapuoleksi on määrätty luottamusmies, se sitoo myös järjestäytymättömiä yrityksiä.

Keskustassa ja perussuomalaisissa ihmetellään, että kokoomus yrittää avata sopimusta näin myöhään.

”Tämä maito on kaatunut aikaa sitten. Päätös asiasta tehtiin siinä vaiheessa, kun kilpailukykysopimus kuitattiin. Ainakin me ymmärsimme, mitä se tarkoitti”, kertoo hallituslähde.

Kahdessa suurimmassa hallituspuolueessa uskotaankin, että kokoomuksen kannoissa on pääosin kyse puolueen puheenjohtajakampanjasta ja tarpeesta profiloitua omalle kentälle.

Keskustalainen hallituslähde tosin muistuttaa, että sekä kokoomuksen istuva puheenjohtaja Alexander Stubb että hänen haastajansa Petteri Orpo ovat olleet sopimassa ”joka ikistä yksityiskohtaa” kilpailukykysopimuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat