Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnantajien riita uhkaa neuvotteluita – Yrittäjät ja EK syyttävät toisiaan perättömistä väitteistä

EK:n Häkämies yrittäjien syytöksistä: ”Ihan väärä maali”

Kotimaa
 

Yrityskentän järjestöjen välinen julkinen nokkapokka kovenee ja uhkaa jo kilpailukykysopimusta.

Osapuolina ovat Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja Suomen yrittäjät (SY), jotka ovat taistelleet helmikuusta lähtien siitä, kuinka työehdoista sopimista työpaikoilla pitäisi edistää.

SY on pitkin kevättä pommittanut julkisuutta väitteillä, että EK:n ja palkansaajajärjestöjen tulkinta kilpailukykysopimuksen paikallisen sopimisen kohdista johtaa järjestäytymättömien yritysten järjestäytymis- ja luottamusmiespakkoon.

Maanantaina kiista kärjistyi jälleen. Löylyä heitti EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta, joka ihmetteli SY:n tuohtumuksen oikeutusta järjestön kevätkokouksessa. Hänen mukaansa aiheesta on nostettu kohu, eivätkä yrittäjien väitteet pidä paikkaansa.

SY lähetti heti puheen jälkeen tiedotteen, jossa se puolestaan sanoi Alahuhdan olevan väitteissään väärässä ja vähättelevän paikallisen sopimisen ongelmia.

Tiistaina peliin astui EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, jonka mukaan SY haukkuu väärää puuta. Hänen mukaansa järjestöt olivat syksystä lähtien yhtä mieltä siitä, että paikallisesta sopimisesta on säädettävä lailla. Helmikuussa hallitus kuitenkin siirsi pelisäännöt työmarkkinajärjestöjen neuvoteltavaksi.

”Tämä linjanvalinta oli meille pettymys, koska näimme silloin, että riittävät joustot saataisiin vain lakiteitse. Työehtosopimusten tietä edistys olisi rajallisempaa”, Häkämies sanoo.

”Mutta mehän emme tehneet sitä päätöstä. Mekin halusimme lakitien, ja olimme yhtä pettyneitä kuin Suomen yrittäjät. Sillä tavoin koen, että nyt on ihan väärä maali.”

Häkämies myöntää, että osa SY:n huolista on aiheellisia. SY:n ydinhuoli on, että joillain aloilla työehtosopimus edellyttää, että paikallisissa joustoissa neuvotteluosapuoli on luottamusmies. Näin on etenkin työnantajalle tärkeissä kysymyksissä. Jos luottamusmiestä ei ole, kaikkia joustoja ei voida käyttää.

EK toivoo, että hallitus puuttuisi nyt peliin ja kertoisi, kuinka ongelma ratkaistaan. Kiista uhkaa jo kilpailukykysopimusta, jonka kohtalon pitäisi ratketa 1. kesäkuuta.

Palkansaajapuoli tuskin hyväksyy sopimusta ennen kuin tietää, mikä luottamusmiesten asema jatkossa on.

Katseet kohdistuvat paikallisen sopimisen pelisääntöjä pohtivaan ylijohtaja Pekka Timosen työryhmään.

”Kilpailukykysopimuksen syntyminen edellyttää, että tästä kohdasta löytyy yhteisymmärrys. Odotus on, että tältä osin työryhmässä tehtäisiin osaratkaisu jo tällä viikolla ja kerrottaisiin, mikä on järjestäytymättömien työnantajien asema”, Häkämies sanoo.

HS:n tietojen mukaan työryhmässä on kaavailtu karkeasti ottaen sellaista mallia, jossa järjestäytymättömässä yrityksessä luottamusmies ei olisi neuvotteluissa liiton edustaja.

Se tarkoittaisi, että sopimuksen tekijä olisi työtekijäryhmä ja luottamusmies, eikä sitä hallinnoitaisi liitoissa. Tämä tuskin kelpaa SY:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat