Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaara vaanii vieressä – näin torjut punkkeja ja löydät iholle hiipineen vihulaisen ajoissa

Kurkkaa polvitaipeeseen, tunnustele korvan­taukset ja päänahka. Liikkujan kannattaa ottaa tavaksi päivittäinen punkkisyyni.

Kotimaa
 
Suuri puutiaiskeskustelu – nämä kannattaa tietää
Suuri puutiaiskeskustelu – nämä kannattaa tietää
Ehtiikö rokotetta puutiaisaivokuumetta vastaan vielä ottaa, vaikka ollaan jo kesäkuun kynnyksellä, miksi borrelioosin löytäminen laboratoriokokeissa on niin vaikeaa, mitä punkkikarkotetta ei missään tapauksessa saa antaa kissoille, tai miksi nymfivaiheen punkit ovat vaarallisimpia. Näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin punkeista vastaavat professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ja tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saari laajassa keskustelussa. Toimittaja ja leikkaaja: Heidi Lämsä, kuvaus: Matti Nousiainen.

Moni ajattelee yhä puutiaisten lymyävän vain rantaheinikossa ja tarttuvan siellä liikkujan matkaan. Yhtä lailla punkkeja kuitenkin vaanii havumetsien aluskasvillisuuden seassa odottamassa marjamättäällä kyykkijää.

”Ihmisten mielikuvissa rantalepikko on yhä se paikka, mistä punkkeja löytyy. Marjastajan harmiksi mustikkavarvikko on kuitenkin samankaltaista riskialuetta. Luonnossa liikkujan kannattaa siksi tehdä punkkisyyni aina päivän päätteeksi”, kertoo dosentti, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Jukka Hytönen Turun yliopistosta.

Punkkisyyni ja suojaava vaatetus auttavat etenkin borrelioosin ehkäisemisessä, sillä bakteerin tarttuminen vaatii yleensä sen, että punkki on ollut kiinnittyneenä vähintään vuorokauden. Puutiaisaivotulehdukseen punkkitarkastus ei sen sijaan auta, sillä tauti tarttuu kiinnittyneestä punkista jopa minuuteissa.

Punkeilta voi kuitenkin yrittää suojautua pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin. Lahkeet kannattaa tunkea sukkien sisään tai pitkävartisiin saappaisiin. Punkit on helpompi huomata vaaleista vaatteista.

James Gathany
Borrelioositartunta voi näkyä rengasmaisena punoituksena.
Borrelioositartunta voi näkyä rengasmaisena punoituksena.

Kotiin tullessa vaatteet kannattaa puistella ensimmäisenä. Sitten aloitetaan ihon huolellinen syynääminen: Hytönen neuvoo tutkimaan koko vartalon, erityisesti taivekohdat, korvantaukset sekä hiukset. Aikuisten tehtävä on tarkastaa lapset, joilla punkit ovat usein kiinni hiusrajassa tai korvien seudulla.

”Borrelia-bakteerin ihomuutoksia todetaan aikuisilla eniten alaraajoissa ja vartalon taivealueilla. Suihku ja sauna eivät sinänsä auta pääsemään eroon ihoon tarttuneista punkeista, mutta vaatteiden vähennyttyä ne on helpompi huomata. Kesärituaaliksi kannattaa siksi ottaa puolison selän tarkastaminen esimerkiksi saunassa.”

Samoin ohjeistavat myös professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ja tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saari. He keskustelevat oheisella videolla laajasti puutiaisista – esimerkiksi punkkitautien diagnosoinnin vaikeudesta ja tautien riskialueista.

Samalla selviää, ehtiikö puutiaisaivotulehdusrokotteen ottaa vielä tälle kesälle tai sairastuttavatko punkit koiria samoin kuin ihmisiä. Videolla tarkastellaan myös kuvia ihoreaktioista, jotka borreliatartunta on aiheuttanut.

Tarttuneen punkin huomaaminen saattaa olla vaikeaa etenkin, jos iholla on paljon luomia. Millimetrin kokoiset nymfipunkit jäävät pienen kokonsa ja lyhyen kiinnittymisaikansa takia helposti huomaamatta.

”Juuri nymfivaiheen punkit sairastuttavat ihmisiä eniten borrelioosiin. Siksi ihon tarkastaminen on tärkeää.”

Borrelioositartunnat alkavat tilastojen mukaan kasvaa etenkin 50–60 ikävuoden kohdalla. Miksi, sitä ei tiedetä.

”Emme tiedä, johtuuko se siitä, että siinä iässä sienestetään ja marjastetaan paljon vai jostain muusta tekijästä. Toinen pienempi piikki on alakouluikäisten lasten kohdalla.”

Ihon tarkastelun ja vaatetuksen lisäksi hyönteiskarkotteita voi kokeilla, mutta niiden tehosta ei ole selkeää näyttöä.

 

Wikimedia commons
Borrelioosin aiheuttama punoitusjälki jalassa.
Borrelioosin aiheuttama punoitusjälki jalassa.
Tarkkaile puremakohtaa

Yleisin punkin levittämä tauti on borrelioosi eli Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama infektiosairaus. Arvion mukaan noin joka viides punkki kantaa Borrelia-bakteeria.

Bakteerin siirtyminen ihmiseen vaatii yleensä vähintään vuorokauden mittaisen kiinnittymisen.

Itämisaika puremasta ensioireisiin on 3–30 vuorokautta. Tartunnan ensimmäinen tuntomerkki on pistosalueelle leviävä punoitus, joka voi olla rengasmainen tai sukkulamainen. Viikon kohdalla 5 sentin kokoiseksi kasvanut punoitus vaatii lääkärillä käyntiä. Infektio hoidetaan antibiootilla.

Taudin varhaisvaihe voi olla myös oireeton tai siihen liittyy vain flunssankaltaisia yleisoireita.

Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta sitä kehitellään Itävallassa. Markkinoille tulo kestänee vielä vuosia.

Rokote suojaa aivotulehdukselta

Harvinaisempi sairaus on Kumlingen tauti eli puutiaisaivotulehdus, jota levittää noin prosentti puutiaisista.

Oireet alkavat noin viikon kuluttua tartunnasta kuumeella. Parin–kolmen viikon päästä osalle alkaa tyypillisesti korkea kuume, niskajäykkyys ja päänsärky. Joillekin voi kehittyä vakavampia aivo- tai hermosto-oireita.

Puutiaisaivotulehdus on virustauti eikä siihen ole lääkehoitoa. Aivotulehduksen hoito vaatii sairaalahoitoa.

Tautiin on rokote, joka ehkäisee noin yhdeksän puutiaisaivotulehdustapausta kymmenestä. Pysyvä suojaa vaatii 3–5 vuoden välein otettavia tehosteannoksia.

Viime vuonna borrelioosin sai ennätysmäärä: 1 917 ihmistä ja puutiaisaivotulehduksen 67 ihmistä.

Matti Björkman / Lehtikuva
Vaatetus on paras suoja punkkeja vastaan.
Vaatetus on paras suoja punkkeja vastaan.
Tausta: Koira altistuu ihmistä useammin

Puutiaiset kiinnittyvät koiriin useammin kuin ihmisiin. Punkkisyyni kannattaa siis tehdä paitsi itselleen, myös lemmikilleen. Parasitologian dosentti Anu Näreaho Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta neuvoo tarkastamaan erityisesti kuonon ja pään alueen, kainalot ja nivuset, joiden ohuelle iholle punkki mielellään kiinnittyy.

Punkki on parasta poistaa heti esimerkiksi punkkipihdeillä tai lassolla. Mitä pikemmin poisto tapahtuu, sitä lyhyempi aika taudinaiheuttajilla on siirtyä koiraan.

Punkkia ei saa poistaa puristamalla pulleaa peräpäätä vaan se irrotetaan läheltä punkin suuosia ja koiran ihon pintaa.

Varsinkin aikaisessa vaiheessa irrotetun punkin kärsästä jää usein väkäsiä ihon sisään, mutta niistä ei Näreahon mukaan ole vaaraa. Eläinlääkäriin kannattaa lähteä, jos puremakohtaan muodostuu voimakas ihoreaktio.

Eläinlääkäriä tarvitaan myös, jos koiralle tulee epämääräisiä yleisoireita, kuten kuumetta, ruokahaluttomuutta, uneliaisuutta tai epämääräisiä kipuja. Ne saattavat olla borrelioosin oireita. Punkin aiheuttamat taudit ovat koiralla kuitenkin melko harvinaisia. Sairastuneen koiran borrelioosin voi poissulkea vasta-ainetestillä.

Uusin punkkilaji lisääntyy sisätiloissa
Uusin punkkilaji lisääntyy sisätiloissa
Tiettävästi tuontikoirien myötä Suomeen tulleeseen uuteen punkkilajiin ei aina kiinnitetä huomiota riittävän aikaisin, kertoo tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saari. Koiranpuutiainen ei pärjää luonnossa, mutta kuivuutta hyvin sietävänä se lisääntyy ihmisten kodeissa, joissa kanta voi kasvaa hyvinkin suureksi. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuvaus: Matti Nousiainen

Kaikki eivät ole tietoisia, että Välimeren alueen tuontikoirien mukana voi kotiin saapua erityinen puutiaislaji, ruskea koiranpuutiainen. Tämä puutiaislaji sietää hyvin kuivuutta, mutta ei pärjää Suomen luonnossa. Niinpä koiranpuutiainen lisääntyy koiran kotioloissa.

”Kesällä ihmiset eivät välttämättä kiinnitä siihen huomiota, mutta talvella, kun ulkona on 25 astetta pakkasta ja koirassa on punkkeja, asiaan havahdutaan”, kertoo tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saari.

”Jos siihen ei kiinnitetä ajoissa huomiota, punkkien määrä voi nousta kodissa sietämättömäksi”, Saari muistuttaa.

Esimerkiksi Saari antaa tapauksen parin vuoden takaa. Espanjan tuontikoirasta koiranpuutiainen levisi kaakeloituun, helposti puhtaana pidettävään eläintenpitoon tarkoitettuun tilaan. Tuholaistorjujien oli käytävä kohteessa kolme kertaa ennen kuin koiranpuutiainen saatiin hävitettyä.

”Voi vain miettiä, kuinka vaikeaa hävittäminen on kodeissa, joissa on listoja ja huonekaluja”, Saari sanoo.

On mahdollista, että ruskea koiranpuutiainen voi levitä koirasta toiseen esimerkiksi koirapuistoissa, mutta Saaren mukaan asiaa ei ole vielä tutkittu.

”Uusia tartuntatapauksia on ilmennyt, joihin ei ole liittynyt matkustamistarinaa”, Saari sanoo.

Koiranpuutiaisen yleisyydestä ei ole tutkittua tietoa.

Punkkien häätöön on koirille ja kissoille useita lääkevaihtoehtoja. Saatavilla on punkkipantoja, paikallisvaleluliuoksia, sumutteita ja tabletteja. Osa valmisteista vaatii eläinlääkärin reseptin. Tärkeää on varmistaa aineen soveltuvuus omalle eläimelle. Osa koirille soveltuvista lääkkeistä on kissalle myrkyllisiä, joten niitä ei suositella, jos perheessä on koiran lisäksi kissa. Pieniä lapsia ei saa päästää koskettamaan koiraa heti ihon pinnalle annetun lääkityksen jälkeen.

Markkinoilla on myös koirille rekisteröity borreliarokote. Sen hyöty arvioidaan koirakohtaisesti.

Lähde: THL, Kuka pelkää punkkia (Duodecim)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat