Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Määräilyä ja kovakouraista käsittelyä – vanhusten kaltoinkohtelu on arkipäivää hoitokodeissa, kertoo Valvira

Parista-kolmestakymmenestä vanhustenhuollon yksiköstä havaintoja tuli erityisen paljon.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Vanhusväestö kasvaa

 Ikääntyneiden ikäluokat kasvavat tulevina vuosina, joten myös avuntarve kasvaa.

 Laitoshoitoa on vähennetty ja ollaan edelleen vähentämässä. Tavoitteena on, että yhä useampi vanhus asuu yhä pidempään kotona.

 Laitoshoitoa on vähennetty ja vähennetään edelleen. Samaan aikaan kotiin tuotavia palveluita lisätään.

Vanhukset kokevat vanhustenhuollossa kaltoinkohtelua: heitä määräillään, kohdellaan kovakouraisesti ja moititaan.

Näin kertoivat vanhustenhuollon työntekijät, kun lupa- ja valvontavirasto Valvira kysyi heiltä vanhusten kohtelusta. Lähes jokainen, 93 prosenttia vastanneista, kertoi havainneensa jonkinlaista kaltoinkohtelua.

Joka neljäs vastanneista sanoi, että karkeaa, epäasiallista tai lapsenomaista kieltä käytettiin päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. Määräilystä, rankaisemisesta tai moittimisesta kertoi joka viides.

Harvinaisempia kaltoinkohtelun muotoja olivat seksuaalinen hyväksikäyttö ja -häirintä sekä lääkkeiden tai rahan varastaminen.

Kyselyyn vastasi 7 406 työntekijää vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä. Kysely suunnattiin sekä julkisille että yksityisille palveluntuottajille.

”Noin parista-kolmessakymmenestä yksiköstä havaintoja tuli erityisen paljon. Erityisesti näihin yksiköihin kohdistetaan valvontatoimenpiteitä”, kertoo ylitarkastaja Elina Uusitalo.

Kaltoinkohtelun riskiä näyttävät Valviran mukaan lisäävän kiire ja henkilöresurssien puute. Kaltoinkohtelutilanteita esiintyy jopa 15 prosenttia enemmän silloin, kun työntekijät kokevat vakituista henkilökuntaa olevan liian vähän.

”Avoimissa vastauksissa tuotiin useita kertoja esiin se, että esimerkiksi vanhuksen ulos vieminen ei ole mitenkään mahdollista, kun kaikki aika menee perushoivaan”, kertoo ylitarkastaja Marja-Sisko Tallavaara.

Kaltoinkohtelun yleisyyttä selittää Elina Uusitalon mukaan osaltaan laitosmainen kulttuuri.

”Laitosmainen kulttuuri on pesiytynyt yksiköihin niin, ettei vanhuksen omalla päivärytmillä ole niin merkitystä, kun kaikki toiminnot luodaan työvuorojen perusteella.”

Kaltoinkohtelijaksi kerrottiin suurimmassa osassa vastauksia toinen työntekijä. Vanhustenhuollon asiakas nimettiin puolestaan reilussa puolessa vastauksista.

Kysely paljasti puutteita myös omavalvonnan ja ilmoitusvelvollisuuden toteutumisessa. Vastaajista 56 prosenttia ilmoitti, ettei yksikössä ole toimintamallia tai ohjeita siitä, miten kaltoinkohtelutilanteisiin puututaan, tai ettei vastaaja tiennyt niistä.

Jos ohjeet olivat olemassa, puuttuminen näyttää olevan selkeästi tehokkaampaa. Tällöin 74 prosenttia vastanneista kertoi, että kaltoinkohteluun puututaan aina.

Sosiaalihuollon henkilöstöllä on ollut tämän vuoden alusta velvollisuus ilmoittaa epäkohdista viipymättä toiminnasta vastaavalle. Vastaajista lähes puolet ei osannut sanoa tai ei tiennyt, mistä ilmoitusvelvollisuudessa on kysymys.

”Oli meille yllätys, ettei siitä tiedetä. Ilmoitusvelvollisuus kun on nimenomaan tehty asiakkaiden ja työntekijän turvaksi. Tulemme antamaan tästä ohjausta yksiköille”, toteaa Uusitalo.

Helsingin Sanomat kertoi huhtikuussa, että aluehallintovirastojen ja Valviran saamat kantelut vanhustenhoidon laadusta ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana. Kanteluja tekevät herkimmin omaiset, mutta myös työntekijät ilmoittavat epäkohdista. 2010-luvun alussa viranomaiset ottivat ratkaistavaksi noin 70 kantelua vuosittain. Vuonna 2014 ne ratkaisivat jopa 136 kantelua ja seuraavana vuonna 87.

Valviran mukaan valvontatoimenpiteet aiotaan nyt kohdistaa niihin yksiköihin, joissa on vastausten perusteella ilmennyt vakavaa kaltoinkohtelua.

”Kaksikin havaintoa esimerkiksi fyysisestä kaltoinkohtelusta samasta yksiköstä riittää siihen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat