Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäiset mansikat kypsyvät jo – kevään juhliin saadaan kotimaisia marjoja

Avomaalta harson alta mansikkaa alkaa tulla markkinoille valmistujaisviikonlopun jälkeen.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kasvihuonemansikat ehtivät kypsyä valmistujaisjuhlien kakkuihin. Avomaan mansikkaa saa odotella vielä tovin.
Kasvihuonemansikat ehtivät kypsyä valmistujaisjuhlien kakkuihin. Avomaan mansikkaa saa odotella vielä tovin. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Kymmenisen miljoonaa kiloa

 Tavallina kesänä Suomessa saadaan 12–15 miljoonaa kiloa mansikkaa.

 Pahojen talvivaurioiden jälkeisenä kesänä sato on jäänyt joskus kahdeksaan miljoonaan kiloon. Suurimmillaan se on ollut lähes 20 miljoonaa kiloa.

 Mansikan päälajike on Polka. Varhainen lajike on Honeye ja uudempi Rumba. Sonata on myös yleistynyt ja kypsyy samoihin aikoihin Polkan kanssa. Uudeksi myöhäislajikkeeksi on tullut esimerkiksi Malwiina.

Ylioppilas- ja valmistujaiskakun voi hyvinkin saada koristeltua kotimaisilla mansikoilla. Ensimmäiset mansikat ovat nimittäin hyvää vauhtia kypsymässä kasvihuoneissa ja lämmittämättömissä kausihuoneista eli tunneleissa.

”Kyllä sitä alkaa olla silloin jo aika hyvin saatavilla. Tänä vuonna varsinkin, kun kaikki on niin aikaisessa”, sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.

”Aika monet yrittävät tähdätä kevään juhlakauteen tunneleilla ja varsinkin kasvihuoneissa, joissa on pääsesonki juuri silloin touko–kesäkuun vaihteessa, kun kevään juhlat ovat.”

Avomaalta, edes harson alta, valmistujaismansikoita tuskin saadaan. Lämpimiltä paikoilta joitakin marjoja saattaa ehtiä kypsiksi, mutta ei suuria määriä.

Heti valmistujaisviikonlopun jälkeisinä viikkoina harson alla kasvaneet mansikat alkavat kuitenkin kypsyä runsaammin.

”Juhannusta kohti mentäessä määrät lisääntyvät. Juhannukseksi tulee aikaisia lajikkeita monestakin paikasta ja siitä pikkuhiljaa siirrytään Polkan satokauteen”, kertoo viljelyneuvoja Tuija Tanska Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Mansikka kypsyy tänä vuonna varhain. Ruutiaisen mukaan mansikka on kypsymässä pari kolme viikkoa viime vuotta aiemmin. Normaalivuoteenkin verrattuna se on kymmenkunta päivää etuajassa.

Juhannuksen tienoilla tai sen jälkeen alkavat kypsyä jo ensimmäiset ilman harsoa kasvaneet avomaan mansikat.

Lämmin kevät on tasoittanut myös myös maantieteellisiä eroja. Ruutiaisen mukaan esimerkiksi Ilomantsissa on suunnilleen samanlaiset lämpösummat kuin Jokioisilla Kanta-Hämeessä. Lämmin kevät tasaa mansikoiden kypsymisaikaa eri puolilla maata.

”Luulen, että täältä tulee marjaa samoihin aikoihin kuin Etelä-Suomestakin”, Kiteellä marjatilaa pitävä Ruutiainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat