Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitalisaatio tuo tai vie jopa 100 000 työpaikkaa – lopputulos on Suomen käsissä

Tuoreen tutkimuksen jokaista koneiden hoitamaa työtä kohden voi syntyä kaksi uutta työpaikkaa.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Jos Suomi pääsee kiinni nopeasti kasvaviin markkinoihin kuten kehittyneeseen robotiikkaan, se vauhdittaisi talouskasvua merkittävästi. Kuvassa koulurobotti Zora.
Jos Suomi pääsee kiinni nopeasti kasvaviin markkinoihin kuten kehittyneeseen robotiikkaan, se vauhdittaisi talouskasvua merkittävästi. Kuvassa koulurobotti Zora. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Yhä vaativammat työt koneiden hoitoon

 Digitalisaatio on lavea termi, joka viittaa muun muassa sähköisessä muodossa olevan tiedon sekä ihmisten ja laitteiden välisen verkkoviestinnän räjähdysmäiseen kasvuun sekä nopeaan kehitykseen muun muassa robotiikassa, keinoälyssä, sensoreissa ja koneiden laskentatehossa.

 Kehityksen seurauksena yhä vaativammat tehtävät pystytään siirtämään koneiden hoidettavaksi.

Nopea teknologinen kehitys ja yhä uusien työtehtävien automatisointi herättävät paljon pelkoja. Vaikka työpaikkojen häviäminen on vääjäämätöntä, Suomi voi kokonaisuudessaan hyötyä tilanteesta, arvioi tuore tutkimus.

Konsulttitoimisto Boston Consulting Groupin arvion mukaan digitalisaatioksi nimetty ilmiö voi johtaa Suomessa viiden vuoden aikana karkeasti 60 000–100 000 työpaikan katoamiseen. Teknologian uusi aalto iskee myös asiantuntija-ammatteihin.

Kokonaiskuva ei kuitenkaan ole näin synkkä, vaan digitalisaatio voi yhtä lailla luoda työpaikkoja. BCG:n arvion mukaan Suomeen voisi syntyä jopa kaksi uutta työpaikkaa jokaista menetettyä kohden. Kokonaisvaikutus olisi näin 80 000–100 000 työpaikkaa plussan puolella.

”Tietyn tyyppiset työtehtävät vähenevät, se on selvä. Nämä ovat tyypillisesti tehtäviä, jotka on helppo automatisoida. Syntyvät työpaikat taas ovat ihan uuden tyyppisiä tehtäviä uusissa yrityksissä”, kuvaa BCG:n Suomen-toimiston osakas Santeri Kirvelä.

Jos Suomi säilyttää kilpailukykynsä ja pääsee kiinni nopeasti kasvaviin markkinoihin kuten suurten tietomassojen analytiikkaan, kehittyneeseen robotiikkaan, koneiden väliseen verkkoviestintään ja virtuaalitodellisuuteen, tämä vauhdittaisi talouskasvua merkittävästi.

BCG laskee, että lähivuosina talous voisi kasvaa jopa 1,8 prosenttia vuodessa, kaksi kertaa ennustettua nopeammin. Tämä tarkoittaisi 11 miljardin euron lisäpottia kokonaistuotantoon vuonna 2020.

Tutkimuksen pääviesti on, että Suomi pystyy vaikuttamaan kohtaloonsa. Maa on Euroopassa tietotekniikan kärkijoukkoa, joten lähtökohdat ovat hyvät.

Nousevien talouksien kilpailukyky kuitenkin paranee vauhdilla.

”Me olemme olleet hyvissä asemissa jo pitkään, mutta isot Aasian maat kehittyvät vauhdilla. Vuonna 2025 ne menevät jo ohi”, osakas Tatu Heikkilä sanoo.

Hakukoneyhtiö Googlen tilaamassa tutkimuksessa annetaan päättäjille joukko suosituksia. Kaikkein tärkeintä on varmistaa, että koulutus vastaa työelämän tarpeita.

”Puhtaasti ainevetoisesta opetuksesta pitäisi siirtyä teemavetoiseen opetukseen, jossa yhdistyvät useat oppiaineet. Myös ohjelmoinnin perusteiden opettaminen jo varhain on tärkeää, vaikka ajatus ei olekaan tehdä kaikista koodareita”, Kirvelä luettelee esimerkkejä.

Monet suosituksista liittyvät siihen, kuinka Suomesta ylipäänsä tehdään esimerkiksi verotuksella houkutteleva paikka yrityksille. BCG suosittelee esimerkiksi antamaan varakkaille yksityishenkilöille verohuojennuksia kasvuyrityksiin tehdyistä sijoituksista.

Kansallisten toimien rinnalla yhtä tärkeitä ovat EU-tason päätökset. Komission päätavoitteisiin kuuluu digitaalisten sisämarkkinoiden luominen, mikä sisältää kaikkea tietosuojasta ja tekijänoikeuksista verkkokaupan edistämiseen. Raportin mukaan edelläkävijämaiden pitäisi yhdessä vaikuttaa Brysselissä niin, että hanke etenee. Ilman sisämarkkinoita ei synny myöskään työpaikkoja.

”Suomi on hyvässä asemassa. Pääministerilläkin on tausta ict-alalla. Suomella olisi mahdollisuus toimia suunnannäyttäjänä EU:ssa”, Heikkilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat