Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajien enemmistö haluaa lain ruokahävikkiä vastaan – myymättä jääneet ruuat olisi jaettava hyväntekeväisyyteen

Kauppa ei innostu lakialoitteesta, jossa sille tulisi ehdollinen jakeluvelvoite.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kansanedustajat haluavat muuttaa elintarvikelakia siten, että ylijäämä menisi jatkokäyttöön esimerkiksi järjestöille, jotka jakaisivat ruoan eteenpäin sitä tarvitseville. Jo nyt osa kaupan elintarvikeylijäämästä jaetaan järjestöille roskiin päätymisen sijaan. 6000 ilmaista hävikkilounasta oli jaossa Helsingin Narinkkatorilla syyskyyssa 2015.
Kansanedustajat haluavat muuttaa elintarvikelakia siten, että ylijäämä menisi jatkokäyttöön esimerkiksi järjestöille, jotka jakaisivat ruoan eteenpäin sitä tarvitseville. Jo nyt osa kaupan elintarvikeylijäämästä jaetaan järjestöille roskiin päätymisen sijaan. 6000 ilmaista hävikkilounasta oli jaossa Helsingin Narinkkatorilla syyskyyssa 2015. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd) ja viiden muun kansanedustajan lakialoite ruokahävikin vähentämiseksi on eduskunnan lähetekeskustelussa torstaina. Lakialoitteen painoarvoa lisää se, että sen allekirjoittajina on yli sata kansanedustajaa kaikista eduskuntapuolueista.

Nurminen on sen ensimmäinen allekirjoittaja. Muut aloitteentekijät ovat Emma Kari (vihr), Hanna Sarkkinen (vas), Katri Kulmuni (kesk), Tiina Elovaara (ps) ja Kai Mykkänen (kok).

Kansanedustajat haluavat muuttaa elintarvikelakia niin, että myynnistä tai käytöstä poistuva syömäkelpoinen ruoka menisi jaettavaksi tai muuten hyötykäyttöön.

Kaupalle, kunnallisille toimipisteille, leipomoille ja muille elintarvikkeita myyville yrityksille tulisi ehdollinen jakeluvelvoite. Niiden pitäisi luovuttaa myynnistä poistuvat syömäkelpoiset elintarvikkeet joko voittoa tavoittelemattomien jakelijoiden käyttöön tai jakaa ne itse.

Velvoite ei toteutuisi, jos tällaista voittoa tavoittelematonta kolmatta osapuolta ei helposti löydy eikä esimerkiksi kauppa pysty asettamaan elintarvikkeita saataville turvallisesti.

Ilmari Nurmisen mukaan aloite menee eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan käsiteltäväksi.

Valiokunta ei laajan kannatuksen takia voi haudata aloitetta, vaan se todennäköisesti pyytää elintarvikelainsäädännöstä vastaavalta ministeriöltä siihen vastineen.

Ministeriö arvioi, onko aloitteen pohjalta aihetta tehdä hallituksen lakiesitys.

Kauppa ei innostu lakiin tulevasta velvoitteesta. Kaupan mukaan se tekee paljon vapaaehtoisia toimia hävikin vähentämiseksi, ja ne ovat tuottaneet hyvää tulosta.

Kauppa lahjoittaa jo nyt elintarvikkeita sadoille järjestöille, jotka jakavat ne eteenpäin.

Vantaalla esimerkiksi on meneillään hanke, jossa ruoka-apu jaetaan yhdistysten, seurakuntien ja asukastilojen verkostossa, ja kyseinen Yhteinen pöytä -hanke vastaa ruuan hakemisesta myymälöistä, kylmävarastoinnista ja kuljetuksista.

Ilmari Nurmisen mukaan Ranskassa on säädetty vastaavanlainen kauppoja velvoittava laki.

”Aloitteella halutaan kiinnittää huomiota hävikin syntyyn ja jatkojalostukseen. Tällä ei puututa ihmisten köyhyyteen, siihen pitää puuttua politiikalla. Mutta on myös järjetöntä heittää ruokaa roskiin, jos on avuntarvitsijoita”, Nurminen sanoo.

”Tämä on asia, johon pitää voida lainsäädännöllä puuttua. En ole yllättynyt kaupan vastustuksesta, koska Ranskassakin kaupat sitä massiivisesti vastustivat.”

Liisa Takala
Kaupat tarjoavat jo nyt vanhenemassa olevaa ruokaa alennuksella ja jakelevat myymättä jääneitä ruokia vapaaehtoisesti erilaisille ruoka-apuyhdistyksille.
Kaupat tarjoavat jo nyt vanhenemassa olevaa ruokaa alennuksella ja jakelevat myymättä jääneitä ruokia vapaaehtoisesti erilaisille ruoka-apuyhdistyksille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat