Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SPR:n pakohuonepeli vie keskelle myrskyä

Pelin tarkoitus on paitsi testata ihmisten nokkeluutta, myös lisätä tietoisuutta katastrofialueiden tilanteista – ”herättää ajatuksia auttamisesta”.

Kotimaa
 
Juho Typpö
Myrskyvaroitus-pakohuonepeliä esittelivät tiistaina Helsingissä SPR:n Juho Keskitalo ja Elina Varmia.
Myrskyvaroitus-pakohuonepeliä esittelivät tiistaina Helsingissä SPR:n Juho Keskitalo ja Elina Varmia. Kuva: Juho Typpö

Tilanne on tämä: hirmumyrsky lähestyy, ja 11-vuotias pikkulapsi on eksyksissä alueella, johon myrsky pian iskee.

Tehtävänä on pelastaa lapsi ja ehtiä sen jälkeen pakoon sadan kilometrin tuntinopeudella etenevää myrskyä.

Näin alkaa Suomen Punaisen Ristin Myrskyvaroitus-niminen pakohuonepeli.

Pakohuonepelit eli englanninkieliseltä nimeltään escape roomit ovat huoneita tai tiloja, joihin ryhmä pelaajia suljetaan. Sisältä löytyy tehtäviä, joita ratkomalla pelissä pääsee etenemään.

Pakohuonepelit ovat tulleet Suomeen ryminällä parin viime vuoden aikana. Ensimmäinen avattiin Helsinkiin 2014, ja nyt eri yrittäjien pakohuoneita on jo kymmeniä ympäri maata.

SPR:n Myrskyvaroitus-pelin ensimmäisessä haasteessa poika pitäisi pelastaa maasturilla, jonka avaimet näyttävät hävinneen. Aikaa on 15 minuuttia, sen jälkeen on jo myöhäistä.

Pelin tarkoitus on paitsi testata ihmisten nokkeluutta, myös lisätä tietoisuutta katastrofialueiden tilanteista – ”herättää ajatuksia auttamisesta”.

SPR esitteli peliä Helsingissä tiedotusvälineille. Myöhemmin kesällä peli lähtee kiertueelle ympäri Suomea.

SPR:n Myrskyvaroitus on Suomen ensimmäinen kiertävä pakohuonepeli. Ja erittäin kompakti – peli tapahtuu käytännössä kokonaan yhden maastoauton sisällä.

Myrskyvaroitus kiertää SPR:n tiimin mukana kesällä muun muassa Lahden YleX Popissa, Jyväskylän SuomiPop-festivaalilla, Tampereen Tammerfestissä, Mikkelin Jurassic Rockissa ja Helsingin Tubeconissa.

Peli on ilmainen, mutta sen yhteydessä olevalla SPR:n kojulla voi ryhtyä avustusjärjestön lahjoittajaksi.

”Onnea matkaan”, toivottavat pelin ohjaajat, SPR:n koordinaattori Juho Keskitalo ja tiiminvetäjä Elina Varmia. Samalla Varmia laittaa kännykästä ajastimen päälle.

Jos haluat itse pelata Myrskyvaroitusta tosissasi, ei kannata lukea pidemmälle. Pakohuoneissa kaiken ydin on ratkaista ongelmia omin neuvoin, niistä etukäteen liikaa tietämättä.

Auton hansikaslokerossa on tablettitietokone, johon pitäisi löytää jostain pääsykoodi. Lokeroista ja selkänojien taskuista löytyy kuulokkeet sekä karttoja. Takakontissa on lukittu rasia ja SPR:n lehti.

Pian eteneminen alkaa tahmata. Keskitalo ja Varmia joutuvat antamaan vihjeitä vähän väliä.

”Onko takakontti tutkittu varmasti tarkkaan?” ”Löytyisikö auton keskiosasta vielä jotain?” ”Pitäisikö katsoa aurinkolipan alle?” Lisää tavaraa löytyy, muun muassa avain rasiaan sekä toinen, numerolukolla lukittu rasia.

Tabletin saa lopulta auki laittamalla koodiksi lehden vuosiluvun. Siltä löytyy äänitiedosto: nauhoitettu ”hätäpuhelu” jossa eksynyt poika yrittää kertoa sijaintinsa. Ainakin ympärillä on vettä, paljon muuta ei selviä.

Sitten ollaan taas jumissa. Kaikki auton lävet on koluttu, nyt pitäisi saada toinen rasia auki. Kartan koordinaateista saattaisi löytyä oikea numeroyhdistelmä lukkoon, mutta oikea sijainti ei valkene.

Monen vaiheen jälkeen maasturin avaimet löytyvät lopulta.

Peli on kuitenkin hävitty, sillä aikaa tuhraantui 25 minuuttia. Niinpä pelaajalle näytetään jumissa, lähettäkää apua -tekstillä varustettua plakaattia onnittelukyltin sijaan.

Parhaissa pakohuoneissa lavasteilla ja äänimaailmalla luotu tunnelma on tärkeässä osassa. Koska Myrskyvaroituksessa ei ole muuta rekvisiittaa kuin auto, mielikuva lähestyvästä tsunamista ei synny kovin helposti.

Mutta hikinen ”pakko päästä eteenpäin” -tunne kyllä syntyy. Ongelmien ratkomisessa riittää kosolti haastetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat