Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katupartioiden toiminta hiipuu Suomessa – Soldiers of Odinin aktiivi: ”Pitäisi sattua jotain huonoa, että ihmiset aktivoituisivat”

Soldiers of Odinin aktiivin mukaan toimintaan on vaikea houkutella ihmisiä mukaan.

Kotimaa
 
Virolaiset vartioivat Helsingin kaduilla
Virolaiset vartioivat Helsingin kaduilla
Virolaiset maahanmuuttajat ovat Suomessa liittyneet innokkaasti maahamuuttovastaiseen katupartioliikkeeseen Soldiers of Odin. Seurasimme Helsingissä partiota, josta puolet oli kotoisin Virossa. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Useilla johtohahmoilla on rikostausta

 Soldiers of Odin eli Odinin soturit perustettiin Kemissä lokakuussa 2015. Sen osastoja on perustettu monille muille paikkakunnille ja ulkomaille.

 Useilla järjestön perustaja- ja johtohahmoilla on rikostaustaa. Katupartiojärjestön kemiläinen perustaja Mika Matias Ranta sai viime viikolla puolentoista vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä pahoinpitelystä ja pahoinpitelystä.

 Osa heistä on tai on ollut myös uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen jäseniä.

 Soldiers of Odin pyrkii oman kertomansa mukaan pitämään julkiset paikat turvallisina järjestämällä katupartiointia. Ryhmä kertoo ottavansa häiriön aiheuttajan kiinni ja ilmoittavansa tapauksesta poliisille.

 Katupartiointi on Suomessa laillista. Poliisi on todennut, ettei toiminta lisää turvallisuutta eikä virkavalta tarvitse partioiden apua.

Katupartioiden toiminta on paikallispoliisien mukaan hiipunut tai päättynyt kokonaan useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Katupartioliike Soldiers of Odinin aktiivin mukaan toimintaan on vaikeaa houkutella ihmisiä mukaan.

Kansalaisten katupartioiden aktiivisin kausi näyttää ainakin tällä erää jääneen vain joidenkin kuukausien mittaiseksi, vaikkakin satunnaisia partioita liikkuu yhä ajoittain esimerkiksi Helsingissä.

Katupartiotoiminta nousi suuren huomion kohteeksi viime syksynä ja talvena. Suomeen oli tuolloin saapunut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita.

Monilla paikkakunnilla aloitti katupartioita. Ne pyrkivät oman näkemyksensä mukaan lisäämään turvallisuutta julkisilla paikoilla.

Ylivoimaisesti laajimmalle toimintansa on levittänyt Soldiers of Odin eli Odinin soturit -ryhmittymä. Sillä on oman ilmoituksensa mukaan toimintaa Suomessa 27 paikkakunnalla sekä yli kymmenessä muussa maassa.

Todellisuudessa katupartiointi on useilla paikkakunnilla olematonta. Tämä kävi ilmi, kun Helsingin Sanomat kysyi paikallispoliiseilta kymmenen katupartioihin yhdistetyn paikkakunnan tämänhetkisestä tilanteesta.

Poliisien havaintojen mukaan katupartiotoiminta on viime kuukausien aikana hiipunut tai päättynyt kokonaan Tampereella, Jyväskylässä, Heinolassa, Asikkalassa, Porissa, Kajaanissa, Joensuussa ja Oulussa.

Rio Gandara / HS
Soldiers of Odinin katupartiot ovat liikkuneet joitakin kertoja Helsingin kaduilla tänä keväänä.
Soldiers of Odinin katupartiot ovat liikkuneet joitakin kertoja Helsingin kaduilla tänä keväänä.

Sama tilanne on myös Kemissä, josta Soldiers of Odinin toiminta sai alkunsa lokakuussa. Kemistä johdetaan koko Odin-katupartioliikettä.

”Tällä hetkellä Kemissä ei ole minkäänlaista aktiivista katupartiotoimintaa. Siellä on ollut hiljaista jo pitemmän aikaa”, sanoo ylikomisario Rauno Pätsi.

Helsingissä katupartiotoiminta alkoi myöhemmin kuin monella muulla paikkakunnalla.

”Kun katupartiokeskustelu oli kiivaimmillaan muualla Suomessa, Helsingissä ei tapahtunut pitkään aikaan mitään. Myöhemmin katupartioita on ollut liikkeellä joitakin kertoja mutta siinä kaikki”, kertoo ylikomisario Seppo Kujala.

Kaikilla kymmenellä paikkakunnalla liikkui talven tai kevään aikana Soldiers of Odinin katupartioita, mutta ei juurikaan muiden ryhmien porukoita.

Asikkalassa on toiminut kuntalaisten oma katupartio. Asikkalan Turvan puheenjohtaja Lasse Laakso kertoo, että se aikoo lisätä toimintaansa kesällä.

Myös äärioikeistolainen Suomen vastarintaliike on yhdistetty katupartiotoimintaan, mutta sen katupartioista HS:n haastattelemilla poliiseilla ei ole havaintoja viime talven tai kevään ajalta. Vastarintaliikkeen aktiivit ovat viime aikoina muun muassa jakaneet julkaisuja ja osoittaneet mieltä.

Monet paikallispoliisit kertovat, ettei katupartioiden toiminta ollut missään vaiheessa kovin aktiivista.

Oululaispoliisin mielestä katupartiot osoittautuivat ainakin toistaiseksi enemmän sosiaalisen median ja muun julkisuuden ilmiöksi kuin todelliseksi toimijaksi kaduilla.

”Pyysin aikanaan poliisipartioita ilmoittamaan, jos ne havaitsevat katupartioita. Yhteensä neljästä partiosta tuli ilmoitus. Kahteen tai kolmeen kuukauteen ei ainakaan poliisin tietojen mukaan ole tapahtunut yhtään mitään”, kertoo ylikomisario Arto Autio.

Katupartiot ovat julkisuudessa kertoneet, että ne ilmoittavat poliisille havaitsemistaan rikoksista tai uhkatilanteista. Yksikään HS:n haastattelemista poliiseista ei ole kuullut, että näin olisi tapahtunut.

Toisaalta poliisit eivät ole myöskään kuulleet, että katupartiot olisivat itse syyllistyneet partioinnin yhteydessä väkivaltaisuuksiin tai muihin rikollisiin ylilyönteihin.

Soldiers of Odinin Porin-osaston vastuuhenkilön mukaan sikäläisessä katupartiossa oli mukana aluksi parikymmentä henkilöä mutta monen kiinnostus toimintaan väheni alun jälkeen.

Syynä tähän saattoi Porin-osaston vastuuhenkilön mukaan olla muun muassa osallistujien perhe- tai työtilanne sekä se, ettei kaduilla tapahtunut mitään.

”Katupartiolla oli paljon kannatusta mutta ei osallistujia. Tällä hetkellä meillä ei ole aktiivista toimintaa. Pitäisi sattua jotain huonoa, että ihmiset aktivoituisivat. Kun kaikki näyttää menevän hyvin, meille ei tule osallistujia”, mies sanoo.

Hän kieltäytyi ensin haastattelusta mutta suostui kertomaan Porin tilanteesta lyhyesti nimettömästi.

Suomalaista äärioikeistoa tutkivan Tommi Kotosen mukaan katupartioinnin hiipuminen voi johtua siitä, että mahdolliset osallistujat eivät ole kokeneet toimintaa riittävän hyödylliseksi tai mielekkääksi. Myös kielteinen julkisuus on voinut karkottaa väkeä pois toiminnasta.

Katupartiot voivat aktivoitua vielä myöhemmin. Vaikka partiot liikkuvat nyt varsin harvoin kaduilla, ne ovat yhä aktiivisia sosiaalisessa mediassa.

”Periaatteessa toiminnalle on nyt luotu puitteet. Ryhmät ovat valmiina olemassa, jos toiminnan jatkaminen saa jonkin pontimen. Ne eivät varmaan häviä hetkessä, sillä sosiaalisen median verkostojen ylläpitäminen ei vaadi paljon”, Kotonen sanoo.

HS pyysi haastattelua myös Soldiers of Odinin edustajilta valtakunnallisesta tilanteesta. Soldiers of Odin Finland ry -Facebook-ryhmä vastasi lyhyessä viestissä, että katupartiotoiminta ei ole hiipunut vaan päinvastoin lisääntynyt.

Ryhmä ei vastannut jatkokysymyksiin eikä antanut haastattelua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat