Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotusneuvos Hirvonen: Uusikin esitys hallinta­rekisteriksi laillistaisi omistusten salaamisen

Markku Hirvosen mukaan kansainvälinen verotietojen vaihto ei palvele yleisöjulkisuutta millään tavalla.

Kotimaa
 

Uusikin esitys hallintarekisteriksi laillistaisi omistuksen salaamisen, katsoo harmaan talouden asiantuntija, verotusneuvos Markku Hirvonen. Hirvonen esitti tutkija- ja asiantuntijanäkökulman eduskunnan kolmen valiokunnan kuulemisessa torstaina aamupäivällä.

Hirvosen mukaan Panama-papereiden yhteydessä on tullut ilmi, että halukkaita omaisuuden piilottamiseen riittää. Hänen mukaansa kyse ei ole vain omistusten piilottamisesta, vaan myös yritysten ja päätöksentekijöiden yhteyksien paljastumisesta.

Hallintarekisteröinti tarkoittaa, että oikean omistajan sijaan julkisuuteen näkyy vain omistusta hallinnoivan pankin tai muun säilyttäjän nimi. Jos säilyttäjäketjut ovat pitkiä, edes viranomaiset eivät saa oikeaa omistajaa selville.

Eduskunta käsittelee parasta aikaa esitystä, jossa hallitus sallisi pörssiosakkeiden hallintarekisteröinnin ulkomailla, mutta pitäisi sen edelleen kiellettynä Suomessa. Nykyisin hallintarekisteröinti on käytännössä kielletty sekä Suomessa että ulkomailla.

Talousvaliokunta päättää lähiaikoina, aikooko se muuttaa hallituksen esitystä.

Yksi mahdollisuus on, että talousvaliokunta kieltää suomalaisilta hallintarekisteröinnin myös ulkomaisissa arvopaperikeskuksissa. Hallituksen lakiesityksen mukaan hallintarekisteröinti ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa olisi mahdollista, jos pörssiyhtiö käyttää ulkomaista arvopaperikeskusta osakkeiden liikkeelle laskemiseen.

Hirvonen muistuttaa, että omistusten yleisöjulkisuuden väheneminen on huolestuttavaa yhteiskunnallisen läpinäkyvyyden ja korruption torjunnan kannalta.

”Kehittyvä kansainvälinen verotietojen vaihto ei palvele yleisöjulkisuutta eikä muiden viranomaisten toimintaa millään tavalla”, Hirvonen katsoi.

Hirvosen mukaan hallintarekisteröinti ulkomailla on mahdollista kieltää osakeyhtiölain avulla. Hän muistutti, että EU:n asetuksessa on nimenomaan todettu, että se ei puutu kansalliseen yhtiölainsäädäntöön.

”Kysymyksessä on poliittinen eikä juridinen päätös eikä Suomen pitäisi ampua itsenään jalkaan pelkäämällä etukäteen mahdollisia EU:n moitteita”, Hirvonen viittaisi mahdollisuuteen, että hallintarekisteröinnin täyskielto voisi viedä Suomen Euroopan unionin tuomioistuimeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat