Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkivä Elina Lepomäki: 20 000 euron perustili 18 vuotta täyttäneille

Vaaliohjelmansa esitelleen Lepomäen mukaan kokoomuksella ei ole moneen vuoteen ollut selkeää omaa visiota ja päämäärää.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kokoomuksen Elina Lepomäki julkisti puheenjohtajavaaliohjelmansa.
Kokoomuksen Elina Lepomäki julkisti puheenjohtajavaaliohjelmansa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkivä toisen kauden kansanedustaja Elina Lepomäki nostaa vaaliohjelmassaan keskeiseen rooliin perustilin, jota hän esitteli jo aiemmassa työssään ajatuspaja Liberan tutkimusjohtajana.

Perustili tarkoittaisi 18 vuotta täyttäneille suomalaisille maksettavaa 20 000 euron alkupääomaa, joka korvaisi ainakin opintorahan, työttömän peruspäivärahan ja työmarkkinatuen.

Tältä sosiaaliturvatililtä voisi nostaa kuukausittain esimerkiksi 600 euroa. Jos tilille kertyy säästöjä, ne voisi nostaa vapaasti. Perustili voi myös mennä miinukselle, ja jos se menee tietyn rajan alle, yhteiskunnan turvaverkot astuisivat mukaan kuvaan.

Lepomäen mukaan perustili on kokoomuslainen sovellus perustulosta, josta nykyinen hallitus aikoo järjestää kokeilun.

”Pienellä hienosäädöllä ei Suomea pelasteta”, Lepomäki sanoo. ”Suomi voisi olla se maa, josta muut maat ottavat oppia.”

Lepomäki löytää ohjelmaansa yhtymäkohtia myös muiden puolueiden ohjelmista eikä ole huolissaan siitä, olisiko ohjelma millään tavoin toteutettavissa suomalaistyyppisissä monen puolueen hallituksissa, joissa on pakko tehdä kompromisseja.

Esimerkiksi keskusta on ajanut ainakin aiemmin työmarkkinoiden reformia ja perussuomalaisilla on Lepomäen mieleisiä ajatuksia arvonlisäverosta ja sääntelystä.

”Kysehän tässä on siitä, että kokoomuksella ei ole ollut useampaan vuoteen selkeää omaa visiota. Omaa työtä on vaikea johtaa, jos ei tiedä, mikä on päämäärä. Sen pitää olla selvä politiikkalohkoittain ja sen pitää jalostua ajassa”, Lepomäki sanoo.

Lepomäen mukaan vision pohjalta puolueen pitää luoda strategia, miten toimitaan hallitusyhteistyössä ja alueellisesti.

”Kun meillä on monipuoluejärjestelmä ja aina hallitukset muodostetaan monen puolueen yhteenliittyminä, niin silloin erityisesti oman vision ja päämäärän pitää olla poikkeuksellisen selkeä. Niin pystytään edes mittaamaan, mennäänkö oikeaan suuntaan. Ja jos joudutaan antamaan periksi, niin mikä sen hintalappu on suhteessa omaan visioon”, Lepomäki sanoo.

Lepomäen kampanjateesit ovat tuttuja hänen aiemmista esiintymisistään ja eduskuntavaalipuheistaan. Hän luottaa yksilön fiksuuteen ja vahvuuteen tehdä omia valintojaan muun muassa työmarkkinoilla, sosiaaliturvassa ja finanssimarkkinoilla.

Lepomäki sanoo olevansa huolissaan tilasta, mihin hyvinvointivaltio on Suomessa päätynyt.

”Ihmiset eivät koe, että tämä on maa, joka parhaiten toteuttaa hyvinvointilupausta”, Lepomäki sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen on maailmanennätystasoa, mutta tämän seuraukset eivät näy riittävänä hyvinvointina. Esimerkiksi työllisyysaste on alhainen ja mieliala- ja masennuslääkkeiden käyttö yleistä, Lepomäki sanoo.

Lepomäen visioissa hyvinvointivaltiossa on vahva sosiaaliturva niille, jotka sellaista ehkä jossain elämänsä vaiheessa tarvitsevat, mutta valtio ei saa yliholhota ihmisiä.

Lisäksi Suomessa pitäisi luoda enemmän edellytyksiä ihmisten hallitulle riskinotolle eli esimerkiksi sille, että voisi työllistää itsensä pelkäämättä putoavansa tyhjän päälle, jos kaikki ei menekään nappiin.

Kokoomuksella – toisin kuin esimerkiksi keskustalla ja demareilla – ei ole koskaan ollut naista puolueen puheenjohtajana. Ehkä siitä syystä yksi Elina Lepomäen kampanjaiskulauseista on ”Mies paikallaan”.

Ehdokas itse ei usko puheenjohtajavalinnan olevan sukupuolikysymys. ”Kohta se nähdään.”

”Ehkä tämä ei ole kaikkien mielestä hauska, mutta itsestäni se ainakin on hauska”, Lepomäki sanoo sloganistaan.

”Suomessa on tällainen vakiintunut sananparsi, jossa sanotaan, että ’siinäpä on mies paikallaan’. Miksei yhtä hyvin ’siinäpä on nainen paikallaan’. Se viittaa siihen, että siinä on henkilö, joka on pätevä ja kykenevä hoitamaan hommansa, ja on myös osoittanut että tekee työnsä hyvin ja on varteenotettava ehdokas vaikka puheenjohtajavaalissa.”

Markku Ulander / Lehtikuva
Kokoomuksen Elina Lepomäki julkisti puheenjohtajavaaliohjelmansa.
Kokoomuksen Elina Lepomäki julkisti puheenjohtajavaaliohjelmansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat