Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tullin Hartikainen apulaisoikeus­asiamiehen moitteista: ”Olen ottanut tapahtumasta opikseni”

Pääjohtaja Antti Hartikaisen mukaan hänen voidaan arvioida tehneen menettelytapavirheen. Hän ei ota kantaa siihen, vaatiko hän alaistaan valehtelemaan tai uhkasiko häntä kurinpitotoimilla.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen.
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen katsoo ”tiukasti tulkiten” tehneensä menettelyvirheen, kun hän ei vaimonsa virkasuhdetta käsitelleessä kokouksessa lähtenyt kokouksesta.

Keskeistä hänestä on kuitenkin se, että hän jääväsi itsensä eikä osallistunut keskusteluun.

Hartikainen toimitti HS:lle lausuntonsa keskiviikkoiltana.

”Joka tapauksessa olen ottanut tapahtumasta opikseni. Johtoryhmän pöytäkirjojen kirjauskäytäntöjä on kehitetty kuvaamaan paremmin sen todellista toimivaltaa, mikä varmasti edesauttaa estämään virheellisiä tulkintoja johtoryhmän roolista sekä käsitellyistä asioista”, Hartikainen kirjoittaa sähköpostissa.

Hartikaisen koko lausunto löytyy jutun lopussa.

Asiaa käsitelleen jutun keskeiseen uutiseen eli siihen, oliko hän käskenyt alaistaan valehtelemaan asiasta ja uhannut häntä kurinpitotoimilla, Hartikainen ei selkeästi lausunnossaan ota kantaa.

Tullin viestintäjohtajan mukaan pääjohtaja Antti Hartikainen käski häntä valehtelemaan, kun HS kysyi miksei Hartikainen poistunut tämän puolison virkasuhdetta epäsuorasti käsitelleestä kokouksesta.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin päätti keskiviikkona, että Hartikainen rikkoi asiassa hallintolakia, koska kieltäytyi poistumasta kokouksesta.

Virkamiehen on jäävättävä itsensä päätöksistä, joissa hän on esteellinen ja lisäksi poistuttava kokouksesta. Hartikainen ei osallistunut päätöksentekoon, muttei poistunut huoneesta.

Apulaisoikeusasiamiehen asiakirjoista ilmenee, että viestintäjohtaja Mika Parkkosen mukaan Hartikainen oli vaatinut häntä kertomaan toimittajalle kokoukseen jäännin syyksi sen, ”että pojat päättivät asian niin nopeasti, etten ehtinyt poistumaan paikalta”.

Parkkosen mukaan Hartikainen uhkasi häntä kurinpidollisilla seuraamuksilla, jos hän ei kerro Hartikaisen käsitystä asiain kulusta totuutena.

Virallisesti kurinpidollisia toimia harkitaan, koska Parkkosen julkaisema tiedote Tullin sijoittumisesta valtiovarainministeriön tai sisäministeriön hallinnonalalle ei Hartikaisen mielestä vastannut hänen toimeksiantoaan.

Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen HS:lle toimittama lausunto:

"Yllättäen syntyneessä ja nopeassa tilanteessa minun voidaan asiaa tiukasti tulkiten arvioida tehneen menettelytapavirheen. Tähän johtaneet seikat on kuvattu sangen seikkaperäisesti asiasta antamani selvityksen EOA:n apulaisoikeusasiamiehen päätökseen liitetyssä osiossa. Keskeisintä tapauksen kokonaisarvioinnissa on se, että jääväsin itseni toimipaikkaosastoa koskevasta linjauksesta enkä osallistunut asiasta käytyyn keskusteluun. Viinarallin valvonnan tehostamistoimenpiteiden jatkamisesta tehdyn linjauksen linkitys Helsingin Tullin päällikön päätökseen jatkaa puolison määräaikaista virkaa on kovin kaukaa haettu. Joka tapauksessa olen ottanut tapahtumasta opikseni. Johtoryhmän pöytäkirjojen kirjauskäytäntöjä on kehitetty kuvaamaan paremmin sen todellista toimivaltaa, mikä varmasti edesauttaa estämään virheellisiä tulkintoja johtoryhmän roolista sekä käsitellyistä asioista.

Linjauksesta jatkaa ns. viinaralllin valvonnan tehostamistoimenpiteitä sisäisen turvallisuuden lisämäärärahan turvin vallitsi Tullin johtoryhmän keskeisten henkilöiden osalta selkeä yksimielisyys jo ennen tätä johtoryhmän 3.11. kokousta. Johtoryhmä on johdon tukiryhmä, jonka päätöksenteon pohjaksi esittämät kannanotot eivät ole päätöksiä. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksessään vaatima Tullin johtoryhmän aseman ja tehtävien selkeyttäminen on todella tarpeellista ja näistä VM tulee ymmärtääkseni antamaan tarkentavat ohjeet viimeistään syksyllä.

Varmasti suurin osa Tullin tapahtumia viime aikoina seuranneista osaa viimeistään eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksen luettuaan arvioida mistä tässä tapauksessa on tosiasiassa kyse. Olen ajanut muutosta Tullin johtamiseen ja pääosa Tullin henkilöstöstä sitä kovasti odottaa, mutta muutamat henkilöt haraavat sitä vastaan kynsin ja hampain. Muutos on kuitenkin välttämätön ja väistämätön.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat