Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adhd-diagnoosi voi vapauttaa vastuusta – ”Diagnoosilla nuoret pystyvät selittämään käytöstään”

Äideille diagnoosi tarkoittaa muutosta parempaan, lapsi ottaa diagnoosin osaksi identiteettiään.

Kotimaa
 
Arka paikka: Tällaista tukea ADHD-lapsi tarvitsee
Arka paikka: Tällaista tukea ADHD-lapsi tarvitsee
HSTV:n Arka paikka –ohjelman vieraana on tänään torstaina tutkija Erja Sandberg. Hänen väitöskirjansa aiheena on miten ADHD-lapsia pitäisi tukea. Sandberg kiinnostui aiheesta oman lapsensa kautta. Arka paikka -ohjelman juontaa terapeutti ja kirjailija Anja Snellman.
Fakta

Tarkkaamattomuutta, impulsiivisuutta, yliaktiivisuutta

 Adhd on neuropsykiatrinen häiriö, jonka oireina ovat muun muassa tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus.

 Oireet voivat näkyä eri tavoin ja niistä voi olla haittaa elämän eri osa-alueilla. Adhd:n toteaminen perustuu käyttäytymisen arvioon.

 Suomessa häiriön arvioidaan olevan noin viidellä prosentilla lapsista ja nuorista.

Lapsen adhd-diagnoosi tarkoittaa lapsen äidille lupausta siitä, että huomenna on paremmin.

Äidit uskovat, että diagnoosin jälkeen lapsen vaikeudet otetaan tosissaan ja lapsi saa tukea koulussa. Diagnoosi myös vapauttaa äidit kasvatuksesta koetusta syyllisyydestä.

Lapselle adhd-diagnoosi ei aina ole vain myönteinen asia.

Juho Honkasilta tutki adhd-diagnoosin merkityksiä Jyväskylän yliopistoon tekemässään kasvatustieteen väitöskirjassa, joka tarkastetaan kesäkuun alussa. Hän haastatteli 18 äitiä, joiden lapsella on todettu adhd ja 13 nuorta, joilla on diagnoosi. Nuoret olivat 11–16-vuotiaita.

Tutkijan mukaan nuorten tuntemukset olivat ristiriitaisia. He rakensivat diagnoosin jälkeen itselleen sairaan identiteettiä, ja diagnoosi vapautti heidät omasta käyttäytymisestään tuntemastaan vastuusta. Toisaalta diagnoosi oli uhka minäkuvalle.

”Nuoret ajattelivat, että diagnoosilla he pystyvät selittämään käytöstään tietyissä tilanteissa ja se on ok”, Honkasilta sanoo.

”Samaan aikaan on uhka, että heidät nähdään vain sen kautta. Adhd-etuliite on niin negatiivisesti latautunut, ettei siitä haluta identiteetin rakennuspalikkaa.”

Honkasilta on työskennellyt Adhd-liiton sopeuttamisvalmennuskursseilla lasten ja perheiden kanssa. Hänen mielestään adhd-diagnoosien kasvua ei selitä lääketieteen kehittyminen, vaan yhteiskunnan tarve selittää poikkeavuudet diagnoosien kautta.

”Kun lasta ei ymmärretä yksilön tarpeiden kautta, meille syntyy tarve selittää käyttäytymistä jollain tavalla. Toimintaympäristö itse luo tarvetta diagnoosille, ja vasta sitten ymmärtää lapsen käyttäytymistä ja tarpeita.”

Tutkijan mielestä se on ongelmallista, koska lapsen tilanne saatetaan nähdä vain diagnoosin läpi. Hänen kasvuympäristöään ei enää tarkastella kriittisesti.

Honkasillan mukaan nuorten ”huonon” käytöksen taustalla on myös tulehtuneita tilanteita opettajien kanssa, jolloin opettajatkaan eivät ole pystyneet käyttäytymään aikuisen roolinsa mukaisesti.

”Vuorovaikutusta ei tulisi selittää yksin lääketieteellisten diagnoosien kautta, koska siinä tapahtuu niin paljon muutakin. Se on liian yksinkertaistava ja vastuusta vapauttava tapa”, hän sanoo.

Honkasillan mukaan adhd:hen liittyy paljon sosiaalista, kulttuurista ja vuorovaikutuksellista ulottuvuutta. Siihen liittyy myös nuoren tarve tulla hyväksytyksi ja ymmärretyksi sekä normaalin ja hyväksytyn käytöksen rajanvetoa.

”Meillä on ajatus, että kun lapsi saa adhd-diagnoosin, tiedämme, mitä tarpeita hänellä on. Lasten puheissa tuli kuitenkin esiin tarve kunnioitukseen, empatiaan, läsnäoloon, lämpöön”, tutkija sanoo.

”Diagnoosi ohjaa meitä kohtaamaan lapsen yksilönä tarpeineen. Hyvä niin. Ei siihen tosin diagnooseja tulisi tarvita.”

Ville Männikkö / Lehtikuva
Suomessa noin viidellä prosentilla lapsista ja nuorista arvioidaan olevan adhd.
Suomessa noin viidellä prosentilla lapsista ja nuorista arvioidaan olevan adhd.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat