Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaisiko vaihtaa terveysasemaa? Uusi verkkopalvelu auttaa vertailemaan terveyskeskusten jonotusaikoja

Terveyskeskusten jonotusajoissa on suuret erot jopa saman kunnan sisällä, mutta silti vain harva käyttää oikeuttaan vaihtaa terveysasemaansa. Lääkärihinta.fi-sivusto pyrkii työkaluksi asiakkaiden valinnanvapauteen.

Kotimaa
 
Markku Bärman / HS
Terveysasemien jonotusajoissa on valtavat erot jopa yhden kunnan sisällä.
Terveysasemien jonotusajoissa on valtavat erot jopa yhden kunnan sisällä. Kuva: Markku Bärman / HS

Laajasalon terveysasemalla Helsingissä 92 prosenttia potilaista pääsee kiireettömään hoitoon kahdessa viikossa hoidon tarpeen arvioinnista. Malmin terveysasemalla vastaava luku on 29 prosenttia.

Nämä valtavat erot kunnallisten terveysasemien jonotusajoissa ovat nyt jokaisen helposti katsottavissa, kun kolmen opiskelijan puoli vuotta sitten perustama Lääkärihinta.fi-sivusto on laajentanut toimintaansa.

”Tämä on ensimmäinen työkalu, jolla ihmiset pääsevät helposti vertaamaan jonotusaikoja kiireettömään hoitoon”, toimitusjohtaja Kristian Ahlers sanoo.

Verkkopalvelu on tarjonnut joulukuusta alkaen vertailutietoa 400 yksityisen lääkäriaseman taksoista yleislääkärin, hammaslääkärin ja magneettikuvausten hinnoissa. Palvelu kattaa nyt 74 kuntaa.

Ahlersin mukaan sivustolla on noin tuhat käyttäjää päivässä.

Kunnallisten terveyskeskusten jonotustiedot sivusto kerää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kerran kuussa julkaisemasta avoimesta datasta.

Lääkärihinta.fi muuttaa datan sellaiseen muotoon, että käyttäjä näkee, kuinka moni potilas kullakin terveysasemalla pääsee kahden viikon sisällä kiireettömään hoitoon lääkärin vastaanotolle. Sen lisäksi sivusto kertoo, mitä vastaava palvelu maksaisi lähimmällä yksityisellä vastaanotolla.

Terveysasemien jonotusajoissa on valtavat erot jopa yhden kunnan sisällä.

”Tästä huolimatta potilaat eivät juuri vaihda terveysasemaa, vaikka toisessa paikassa hoitoon pääsy olisi nopeampaa. Todennäköisin syy on se, että heillä ei ole tietoa eroista.”

Jokaisella suomalaisella on oikeus vaihtaa kerran vuodessa julkista terveysasemaa, mutta harva tekee niin. Esimerkiksi Oulussa tehty tuore selvitys kertoo, että vain 11 prosenttia asiakkaista oli tehnyt vaihdon.

”THL:n datapankissa on kyllä tietoa jonotusajoista, mutta eihän se ketään auta, jos tieto on siellä vaikeasti tulkittavina bitteinä”, Ahlers sanoo.

Toimintansa laajentamisella Lääkärihinta.fi tähtää sote-uudistuksen jälkeiseen maailmaan, jossa potilaiden valinnanvapaus kasvaa huomattavasti nykyisestä. Silloin kaikki asiakkaat valitsisivat julkisen ja yksityisen palvelun tuottajan väliltä, mutta valintaa varten ei ole vielä olemassa riittävän vertailukelpoisia tietoja.

”Valinnanvapaudesta puhutaan kuin se olisi avain onneen. Se ei kuitenkaan toimi, jos ihmisillä ei ole tehokkaita ja helppoja työkaluja saada vertailukelpoista tietoa palveluista”, Ahlers sanoo.

Ahlersin mukaan esimerkiksi Britanniassa valinnanvapaus on ollut käytössä jo 90-luvulta alkaen, mutta se johti todelliseen laatukilpailuun vasta, kun asiakkaat alkoivat saada vertailukelpoista tietoa. Britannian terveyspalveluiden vertailutyökalu on Choose and Book (NHS).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat