Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järviveden lämpö kolkuttelee Suomessa nyt toukokuun ennätyslukemia

Kallavedellä veden lämpötila on seitsemän astetta keskimääräistä korkeampi.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Vesien lämpötila lähentelee etenkin Etelä-Suomessa jo tavallisia kesäisiä uintilämpötiloja.
Vesien lämpötila lähentelee etenkin Etelä-Suomessa jo tavallisia kesäisiä uintilämpötiloja. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Järvien pintalämpötilat ovat nyt selvästi korkeampia kuin keskimäärin toukokuussa. Esimerkiksi Kallavesi on jopa seitsemän astetta lämpimämpi kuin keskimäärin toukokuussa vuodesta 1945 lähtien.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologin Jarkko Koskelan mukaan vesistöt ovat nyt keskimääräistä lämpimämpiä koko maassa.

”Toukokuun alkupuolella oltiin monin paikoin selvästi ennätyslukemissa. Tilanne vähän tasoittui, kun välissä oli viileämpi jakso. Nyt on menty taas ylöspäin parin helteisen päivän jälkeen”, Koskela sanoo.

Ennätyksiä lähennellään toukokuun lopussakin. Kallavedellä torstainen 16,6 asteen mittarilukema on toiseksi korkein toukokuun lämpötila vuodesta 1945 lähtien. Toukokuussa Kallavedessä on ollut lämpimämpi vesi vain toukokuun lopussa 2013, jolloin vesi oli 16,9-asteista.

”Ei tässä hirveän kaukana olla toukokuun ennätyksestä Saimaankaan mittakaavassa. Saimaalla keskiviikon lukema 17,3 astetta on viidenneksi korkein toukokuussa. Saimaalta on kertynyt aineistoa noin sadalta vuodelta”, Koskela kertoo.

Saimaalla korkein lukema 18,6 astetta on vuodelta 1963.

Vesien lämpötila lähentelee etenkin Etelä-Suomessa jo tavallisia kesäisiä uintilämpötiloja. Järvien pintalämpötila on kesäisin yleensä vähän yli 20-asteista. 25-asteinen järvivesi on jo todella lämmintä.

”Keskiviikkona Sysmässä oli jo yli 20 astetta, mutta lämpötila putosi torstaille. Se taitaa olla tällä hetkellä tämän vuoden korkein havainto pintavesien lämpötiloissa”, Koskela sanoo.

Poikkeuksellista toukokuun lämpimät vedet eivät kuitenkaan ole. Viimeksi keväällä 2014 toukokuiset lukemat Etelä- ja Keski-Suomen järvillä olivat samaa luokkaa.

Toukokuussa vesien lämpötilat saattavat kuitenkin vaihdella helposti. Helle lämmittää pintaveden nopeasti, mutta koska lämmin pintakerros on toukokuussa vielä ohut, tuulet sekoittavat ja viilentävät vesiä nopeasti muutaman asteen.

Merivesikin on nyt ainakin viime vuotta lämpimämpää. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Helsingin edustalla Harmajan majakalla merivesi on tällä hetkellä noin 13-asteista. Vuosi sitten Harjamalla se oli kahdeksanasteista, mutta vuonna 2014 lähes yhtä lämmintä kuin nyt eli 12 asteista.

Perämerellä merivesi on vielä alle kymmenenasteista, sillä sieltä viimeiset jäät lähtivät vasta muutama viikko sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat