Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hääkylteistä ei tarvitse jatkossa ilmoittaa viranomaisille

Eduskunnassa etenevä lainmuutos helpottaa myös yritysten tienvarsimainontaa.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Tähän asti muun muassa häihin opastaville kylteille on pitänyt hakea suullinen lupa ely-keskuksesta.
Tähän asti muun muassa häihin opastaville kylteille on pitänyt hakea suullinen lupa ely-keskuksesta. Kuva: Kari Pullinen

Jatkossa hääkylteistä ei enää tarvitse tehdä ilmoitusta viranomaisille. Eduskunnassa etenee lainmuutos, joka purkaa maantielain ja ratalain byrokratiaa. Eduskunnasta tiedotettiin torstaina, että liikenne- ja viestintävaliokunta hyväksyi mietinnön lain muuttamisesta.

Tähän saakka häiden, juhlien ja kokousten opaskylteille on pitänyt hakea suullinen lupa ely-keskuksesta. Käytännössä lupia ei ole yleisesti haettu, sillä iso osa juhlien järjestäjistä ei ole tiennyt lupavaatimuksesta tai vaivautunut sitä hakemaan.

Nyt tilapäisiin tapahtumiin kuten häihin voi laittaa tienvarsiopasteita ilman viranomaisen ennakkokontrollia tai järjestäjien ilmoitusvelvollisuutta. Valiokunnan mukaan myös urheilutapahtumat luetaan tähän ryhmään, elleivät ne kokonsa puolesta kuulu suurempiin yleisötapahtumiin.

Tilapäiset ilmoitukset voivat jatkossa sisältää myös nuolia tai muita opastavia elementtejä. Tähän saakka sekin on ollut kiellettyä.

Poikkeuksena ovat moottoritiet ja moottoriliikennetiet. Niiden varteen pystytettävistä juhlaopasteista on ilmoitettava viranomaisille.

Uuden lain myötä helpottuu myös yrittäjien tienvarsi-ilmoittelu ja -mainonta. Tähän saakka on ollut voimassa yleinen kielto ilmoitusten ja mainosten asettamisesta teiden varsille. Ely-keskus on voinut myöntää siihen luvan harkintansa mukaan.

Nyt ilmoitukseen tai mainokseen riittää ilmoitus viranomaisille. Mainonta ei saa kuitenkaan vaarantaa liikenneturvallisuutta. Esimerkiksi led-mainostaulujen ja muiden valomainosten sijoittamiseen kiinnitetään huomiota.

Sääntelyä poistamalla yritetään helpottaa maaseudun yrittäjien mahdollisuutta mainostaa tuotteitaan tai palveluitaan.

Valiokunta toteaa myös, että tiealueiden siivoaminen tai muu vastaava talkootyö maantien reuna-alueilla ei edellytä enää lupaa. Talkootyötä yksityishenkilöinä tekevät rinnastetaan jalankulkijoihin.

Muutosten on määrä tulla voimaan mahdollisimman pian.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat