Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahden maamerkki tuli myyntiin – suojellun linja-autoaseman ostajalta toivotaan hyviä ideoita

Tyylipuhtaan funkkisrakennuksen pohjahinta on 390 000 euroa.

Kotimaa
 
Lahden funkkis-bussiasema odottaa tyhjänä
Lahden funkkis-bussiasema odottaa tyhjänä
Lahden kaupunki pani matkustajista tyhjennetyn vanhan linja-automaseman myyntiin. Vuonna 1939 valmistunut funktionalistinen rakennus on yksi Suomen merkittävimpiä näihin päiviin asti alkuperäisessä käytössään säilyneitä linja-autoasemia. Toimittaja, leikkaaja: Heidi Lämsä, kuvaus: Sirpa Räihä
Fakta

Maamerkki myynnissä

 Lahden linja-autoasema valmistui vuonna 1939. Sen suunnitteli Lahden kaupunginarkkitehtina työskennellyt Kaarlo Könönen.

 Funktionalistinen rakennus on yksi Suomen merkittävimpiä näihin päiviin asti alkuperäisessä käytössään säilyneitä linja-autoasemia.

 Rakennusta jatkettiin 1990-luvulla lisäosalla, jonka uusi omistaja voi halutessaan purkaa. Suojelumääräykset velvoittavat uutta omistajaa säilyttämään rakennuksen näkyvimmät osat ennallaan.

 Samoihin aikoihin valmistuivat linja-autoasemat muun muassa Tampereelle ja Turkuun.

Lahden linja-autoaseman uudelta omistajalta odotetaan hyvää ideaa rakennuksen käyttötarkoituksesta. Suojeltuun rakennukseen voi sijoittua kaavan mukaan lähes mitä tahansa toimintaa paitsi asumista.

Korkealla tornilla varustettu asemarakennus sijaitsee keskellä Lahden sodan jälkeisen ajan arvokkainta rakennuskantaa. Lähellä sijaitsevat muun muassa Hakatornit ja konserttitalo.

Lahden kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen hahmotteli aikaisemmin asemalle galleriatyyppistä yksityistä näyttelytilaa ja esimerkiksi taidekahvilaa.

”Aseman taakse on kaavoitettu tontti taidemuseolle, ja siihen liittyvä toiminta sopisi hyvin asemarakennukseen. Rakennus sopisi hyvin myös kahvilalle tai ravintolalle”, Karvinen-Jussilainen visioi.

Kaavassa aseman aluetta ei määritelty yleisten alueiden kortteliksi, koska kaupunki oli jo päättänyt luopua rakennuksen omistamisesta.

Linja-autoaseman vieressä, Fellmannin kartanon entisessä päärakennuksessa, sijaitsee Lahden historiallinen museo.

Taidemuseon rakentaminen on Lahdessa ollut vireillä vuosikymmenet, mutta päätöksiä ei ole tehty.

Sirpa Räihä / HS
Lahden vanhan linja-autoaseman ja Pikku-Vesijärven väliin nousee uusi Ranta-Kartanon kaupunginosa.
Lahden vanhan linja-autoaseman ja Pikku-Vesijärven väliin nousee uusi Ranta-Kartanon kaupunginosa.

Kaupunginarkkitehti Kaarlo Könösen piirtämä linja-autoasema valmistui vuonna 1939. Se oli omana aikanaan maan ensimmäisiä linja-autoasemia.

Linja-autoasema on suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaana lukuun ottamatta uudempaa 1990-luvulla rakennettua laajennusosaa. Rakennuksen pohjahinnaksi kaupunginhallitus asetti 390 000 euroa.

Sirpa Räihä / HS
Valaisin on alkuperäinen.
Valaisin on alkuperäinen.

Karvinen-Jussilaisen mukaan uuden toiminnan on sopeuduttava funkkisrakennuksen nykyiseen runkoon ja ainakin aseman aulan toivotaan säilyvän entisellään 1930-luvun asussa.

Vanhan linja-autoaseman ympärille alkaa ensi vuonna MM-hiihtojen jälkeen nousta uusi Ranta-Kartanon kaupunginosa.

Aseman ja Pikku-Vesijärven väliin rajoittuvalle alueelle on kaavoitettu tilaa muun muassa hotellille ja taidemuseolle. Asukkaita alueelle tulee noin 800.

Ranta-Kartanon kaupunginosassa asema sijoittuu keskuspuiston ja kävelyalueen päätyyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat