Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ei yhtään vaaratilannetta” – tasapaino­skootterien valtava suosio on ollut liikenteessä yllättävänkin ongelmatonta

Innokkaimmat uusien kulkupelien kyselijät ovat 13–15-vuotiaita.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Kesän hittihärvelit: tasapainoskootteri, sähköpotkulauta ja Segway
Kesän hittihärvelit: tasapainoskootteri, sähköpotkulauta ja Segway
Suomessakin tieliikenteessä laillisiksi tulleet pienet sähköiset henkilökuljettimet yleistyvät nopeasti. Laitteita on monen tyyppisiä: vaikeasti opittavista yksipyöräisistä helppoihin potkulautoihin. Videolla esitellään kolme kiinnostavaa laitetyyppiä. Tasapainoskootteri on edullinen ja sopivin temppuiluun. Sähköpotkulauta ja Segway taas käyvät myös ammattikäyttöön ja matkantekoon. Toimittaja Raimo Tengvall, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Jalankulkua avustavat tai korvaavat sähköiset kulkuvälineet

 Tasapainoskootterilla tai muulla vastaavalla kulkeva rinnastetaan jalankulkijaan, kunhan kulkee kävelynopeudella.

 Kun vauhti nousee, on siirryttävä pyörätien puolelle.

 Laite ei vaadi erityisiä teknisiä lisiä kuten valoja tai heijastimia.

 Kypärä ei ole pakollinen, mutta sen käyttö on suositeltavaa, sillä vauhti voi nousta 15 kilometrin tuntivauhtiin.

Tasapainoskootterit, toiselta nimeltään hoverboardit eli leijulaudat, näkyvät jo katukuvassa. Laitteiden menekki kertoo, että kahdella pyörällä tasapainoilevat jalankulkijat lisääntyvät entisestään.

Tasapainoskootterien myynti oli vilkkainta viime jouluna, mikä johtui siitä, että jalankulkua avustavat tai korvaavat sähköiset liikkumisvälineet sallittiin tieliikenteeseen vuodenvaihteessa.

Esimerkiksi Gigantti, Verkkokauppa.com sekä lähinnä internetissä toimivat Speedom Oy ja Hobbex myyvät tasapainoskoottereita. HS kysyi, kuinka kauppa on käynyt.

Kaikissa yrityksissä sanoma oli sama: tasapainoskootterit ovat nyt haluttua tavaraa.

Joulun jälkeen myynti väheni, mutta lumien sulettua suomalaisia alkoi jälleen kiinnostaa uuden vempeleen mahdollisuudet. Tasapainoskootterin saa halvimmillaan noin 300 eurolla.

Gigantin tuotepäällikkö Janne Fasta kertoo, että laitteiden myynti lähti kasvuun keväällä.

”Puhutaan sadoista tämän vuoden puolella”, sanoo Fasta.

Laitteesta ovat kiinnostuneita varsinkin nuoret. Fasta kertoo, että Gigantin Itiksen myymälässä innokkaimmat kyselijät ovat 13–15-vuotiaita.

Speedom Oy:n toimitusjohtaja Kari Harju kertoo, että he ovat yrityksen lyhyen historian aikana myyneet noin 2 000 laitetta, joista puolet on myyty kevään aikana. Speedom Oy aloitti toimintansa viime vuoden lokakuussa. Kauppa käy niin hyvin, että laitteet loppuvat kesken.

”Myisin niin paljon lautoja kuin niitä olisi”, sanoo Harju.

Hobbexilta kerrotaan, että tasapainoskootterit ovat heidän selkeästi myydyin tuotteensa.

Verkkokauppa.comin web-myynti- ja markkinointijohtajan Esa Hjerppen mukaan kaikenlaiset sähkökulkuneuvot ovat lyöneet läpi tämän kevään aikana.

Tasapainoskoottereiden lisäksi markkinoilla on kevyitä sähköajoneuvoja ja sähköpyöriä.

Kevyet sähköajoneuvot eroavat tasapainoskoottereista siten, että niiden suurin sallittu nopeus on 25 kilometriä tunnissa, kun tasapainoskootterit saavat kulkea vain 15 kilometrin tuntivauhtia. Kevyet sähköajoneuvot ovat myös kooltaan suurempia, ja niiden kuljettajat rinnastetaan pyöräilijöihin.

Ilmiö ei ole näkynyt vaaratilanteina liikenteessä eikä tapaturmina, ainakaan Helsingin alueella.

Töölön sairaalan ylilääkäri Kaisa Virtanen kertoo, ettei muista yhtään tapausta Töölön tapaturma-asemalla, missä henkilö olisi tullut paikattavaksi tasapainoskootterilla ajamisen seurauksena.

Myöskään poliisin tietoon ei ongelmia liikenteessä ole tullut, kertoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi kuitenkin seuraa ilmiötä ja ottaa vastaan palautetta sekä muistuttaa tasapainoskootterilla ajavia siitä, että muut liikenteenkäyttäjät täytyy huomioida.

”Ei maalailla piruja seinälle. Toivotaan, että kaikki muistavat tilanteen”, sanoo Höök.

Myös jalankulkijoiden on muistettava ottaa huomioon leijulautailijat. Jos vastaan tulee tasapainoskootteri, ei kannata tehdä äkkinäisiä liikkeitä, kertoo Höök.

Vaikka liikenteessä kaikki on mennyt tähän asti hyvin, tasapainoskoottereissa piilee paloturvallisuusvaara. Höök kertoo, että varsinkin kiinalaisissa malleissa voi olla ongelmia akkujen kanssa.

Viime viikolla Vantaalla omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa, joka sai mahdollisesti alkunsa latauksessa olleesta tasapainoskootterista.

Keskiviikkona MTV uutisoi, että Tokmanni on vetänyt Vantaan tapaukseen liittyvän Flo-board-merkkisen laitteen pois myynnistä.

Internetissä leviää myös videoita, joissa tasapainoskootteri syttyy tuleen ajon aikana.

Timo Hartikainen / Lehtikuva
Tukes testasi tasapainoskootterin paloturvallisuutta keskiviikkona Kuopion pelastusopiston harjoitusalueella.
Tukes testasi tasapainoskootterin paloturvallisuutta keskiviikkona Kuopion pelastusopiston harjoitusalueella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat