Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat suunnittelee kuntovaatimuksia – huonokuntoinen voidaan siirtää pois sodan ajan tehtävästä

Reserviläisten kunto on suurin piirtein samalla tasolla kuin aiemmin

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Laskuvarjojääkäreiden tukkijumppaa Utin jääkärirykmentin toimintanäytöksessä Kouvolassa toukokuussa.
Laskuvarjojääkäreiden tukkijumppaa Utin jääkärirykmentin toimintanäytöksessä Kouvolassa toukokuussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Reserviläisten kunto on pysynyt entisellä tasolla

 Puolustusvoimat tutki viime vuonna seitsemässä kertausharjoituksessa eri puolella Suomea reserviläisten kuntoa.

 Tuloksena oli, että reserviläisten kunto on pysynyt suunnilleen samalla tasolla kuin ennenkin. Laskeva trendi näyttää kuitenkin katkenneen.

 Tutkimuksen toteuttivat yhdessä Pääesikunnan koulutusosasto, Jyväskylän yliopisto, Maanpuolustuskorkeakoulu, Sotilaslääketieteen keskus ja UKK-instituutti.

Puolustusvoimat suunnittelee sodan ajan joukkoihin kuuluville fyysiseen kuntoon liittyviä minimivaatimuksia. Vaatimukset olisivat tehtäväkohtaisia, ja ne koskisivat aluksi reservin avainhenkilöstöä ja kantahenkilökuntaa.

Minimivaatimukset eivät olisi pelkästään muodollisia, vaan reserviläinen tai kantahenkilökuntaan kuuluva voitaisiin siirtää pois nykyisestä sodan ajan tehtävästä, jos hän ei täytä kuntovaatimuksia.

”Käymme koko meidän ketjumme läpi ihan sieltä varusmiespalveluksesta tai kutsunnoista alkaen”, kertoo johtava liikuntapäällikkö Harri Koski Puolustusvoimista.

”Yritämme määritellä minimivaatimuksia tarkemmin ja tehdä selväksi, että tiettyihin tehtäviin valitaan tietyn fyysisen kunnon omaavat henkilöt. Idea on, että valitsemme kansastamme parhaat tyypit oikeille paikoille. Sisäistä valintamenettelyä tarkennetaan.”

Kosken mukaan hankkeen ensimmäinen ohjausryhmän kokous on kesäkuussa. Jonkinlaisia linjauksia tullee jo tämän vuoden loppupuolella.

”Tavoitetila on se, että vuoden 2017 aikana käytäntö otetaan osittain käyttöön ja sitä kokeillaan. Siinä samalla sitten päätetään, että tarvitaanko järjestelmään jotain keppiä tai porkkanaa motivoimaan rajatapauksia ja muita. Nämä ovat vielä täysin auki.”

Yksi porkkana kantahenkilökunnalle voisi olla palkkaus. Reserviläisiä voitaisiin motivoida ylennyksillä ja pääsyllä mielekkäämpiin tehtäviin.

Avainreserviläisiä kuuluu esimerkiksi jääkärikomppanioihin.

”Ne on nyt koottu aika yleisen valikoinnin kautta”, Koski sanoo.

”Näin karrikoidusti sanoen melkein aakkosjärjestys ja syntymäaika vaikuttavat valintaan aika pitkälle. Nyt haetaan tarkempaa seulaa. Tavoite on kirkkaana mielessä: sopivimman henkilöt sopivimmille paikoille. Se on ydin.”

Puolustusvoimat haluaisi seurata reserviläisten fyysistä kuntoa entistä tarkemmin. Vielä ei tiedetä, miten se tapahtuisi. Yhtenä mahdollisuutena on järjestää kuntotestejä kertausharjoituksissa.

Koski myöntää, että minimikuntorajojen asettaminen eri tehtäville on todella vaikeaa.

”Tässä täytyy tietysti maalata karkealla pensselillä ja pyrkiä luokittelemaan eri tyyppisiä tehtäviä ja tehdä siitä helposti lähestyttävä.”

Puolustusvoimat käyttää apunaan reserviläisten toimintakykyä koskevia tutkimuksia, joita on tehty viime vuosikymmeninä. Tuorein niistä julkistettiin perjantaina. Sen tavoitteena oli selvittää, riittääkö reserviläisten fyysinen ja psyykkinen kunto sodan ajan operatiivisiin tehtäviin.

Tutkimukseen osallistui viime vuonna 792 vapaaehtoista reserviläistä, jotka olivat mukana kertausharjoituksissa. Tuloksia verrattiin aiempiin vuosina 2003 ja 2008 tehtyihin tutkimuksiin.

Tuloksena oli, että reserviläisten kunto on suurin piirtein samalla tasolla kuin aiemmin. Näyttää siltä, että aiemmin vallinnut kunnon huononemisen trendi on kuitenkin katkennut.

Hyvässä lihaskunnossa oli yli puolet tutkituista. Noin puolet saavutti kestävyyskunnossa sotilastehtävissä tavoiteltavan tason, kun mittarina käytettiin hapenottoa. Sen sijaan liikkuvaan sodankäyntiin kykenisi kestävyydeltään vain 14 prosenttia tutkituista.

Viime vuonna tehty tutkimus on tarkoitus toistaa samoilla reserviläisillä vuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat