Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlahteen uponneesta sotalaivasta löydettiin ympäristölle haitallista öljyä ja räjähteitä – ”Kohde on vaarallinen”

Kotimaa
 
Saksalaishävittäjä Z36 ajoi joulukuussa 1944 Suomenlahdella saksalaisten omaan miinaan ja upposi. Aluksessa arvellaan olevan jäljellä yhä 600–800 tonnia meriluonnolle haitallista öljyä sekä räjähteitä.
Saksalaishävittäjä Z36 ajoi joulukuussa 1944 Suomenlahdella saksalaisten omaan miinaan ja upposi. Aluksessa arvellaan olevan jäljellä yhä 600–800 tonnia meriluonnolle haitallista öljyä sekä räjähteitä.

Suomenlahteen vuonna 1944 uponneessa sotalaivassa saattaa olla jäljellä yhä 600–800 tonnia meriluonnolle haitallista öljyä sekä vaarallisia räjähteitä, kertovat alusta tutkineet Suomen ympäristökeskus Syke ja Rajavartiolaitos.

Viiden saksalaislaivan saattue saapui 11. joulukuuta 1944 miinoittamaan Suomenlahtea, jotta Neuvostoliiton syyskuussa valtaama Tallinna saataisiin suljettua. Königsbergistä eli nykyisestä Kaliningradista Tallinnaa kohti matkanneet alukset tekivät kuitenkin aamuyöllä virheen navigoinnissa, ja hävittäjät Z35 ja Z36 ajoivat saksalaisten omiin miinoihin.

Alukset upposivat 12. joulukuuta 1944. 550 sisarlaivoissa ollutta sotilasta kuoli, 67 selviytyi.

Rajavartiolaitoksen komentajakapteeni Tuomas Saarilehto arvioi, että kohde on vaarallinen.

”Siellä on miinoja, torpedoita ja muita ammuksia, jotka ovat arvaamattomia oltuaan 70 vuotta veden alla. On vaikeaa sanoa, miten ne voisivat reagoida”, Saarilehto kertoo.

Aivan itsekseen ammukset eivät kuitenkaan räjähtele, vaan ne vaativat jonkinlaisen herätteen.

”Erilaiset iskut tai muut herätteet voisivat laukaista sotatarvikkeet. Aluksessa olevat miinat ovat magneettiherätemiinoja, jotka on tehty laukeamaan silloin, kun raudasta tehty alus ajaa ylitse. Teoriassa magneettiheräte voisi siis laukaista ne”, Saarilehto sanoo.

Syken kehittämispäällikkö Jorma Rytkösen mukaan aluksessa oli uppoamishetkellä 70 miinaa, sillä alus ei ollut ehtinyt vielä laskea niitä mereen. Osa miinoista räjähti uppoamisvaiheessa, mutta suuri osa makaa vielä pitkin merenpohjaa.

”Siellä on 350 kiloa räjähdettä per miina. Meillä ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, mitä voisi tapahtua, jos osa niistä lähtisi pyörähtelemään pitkin merenpohjaa”, Rytkönen sanoo.

Rytkösen mukaan alus näytti siltä, että paikalla on käyty aiemminkin. Alus sijaitsee keskisellä Suomenlahdella kansainvälisellä merialueella, pääväylällä Pietarin suuntaan – lähellä venäläistä kaasuputkea.

”Aluetta kartoitettiin aiemmin tarkkaan venäläisen kaasuputkiyhtiön toimesta, kun kaasuputken linjaustöitä tehtiin. Tuossa tutkinnassa löydettiin myös uusia hylkyjä, mikä tuotti lisää tietoja viranomaisille”, Rytkönen sanoo.

Alus makaa niin syvällä, ettei sinne pääse normaaleilla sukelluslaitteilla. Sukellusoperaatiossa kartoitettiin hylkyä ja sen lähiympäristöä miehittämättömällä sukellusrobotilla ja seoskaasusukelluksin.

Tehtävän aikana kertynyttä materiaalia ja havaintoja on ryhdytty analysoimaan ja Syke päättää jatkotoimista tulosten valmistuttua. Jatkossa kansainvälinen työryhmä selvittää räjähteiden ja hylyissä olevan öljyn riskejä.

Rytkönen arvioi, että alus ei ole päässyt ruostumaan pahasti, koska se on lojunut hapettomassa merenpohjassa. Näin ollen äkillistä öljyvuotoa ei ole odotettavissa.

”Saatamme tehdä vielä toisen mission, jossa käymme poraamassa alukselta öljyä. Sukellustyöt vaativat kuitenkin tarkkaa suunnitelmaa, ettemme räjäytä mitään liikkuessamme alueella. Vaarana on, että joku voisi räjäyttää paitsi itsensä, myös lähellä olevan kaasuputken – aluksella olevat miinat ovat hirvittäviä pommeja”, Rytkönen sanoo.

Syken ylläpitämän hylkyrekisterin perusteella Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä arvellaan olevan yli tuhat hylkyä, joissa on öljyä. Näistä parinkymmenen arvioidaan olevan riski meriluonnolle.

Itämeren pohjassa makaa tuhansia öljyä sisältäviä hylkyjä. Syken mukaan niistä useita satoja tulee seurata öljyriskin takia.

”Pyrimme mahdollisuuksien mukaan ottamaan hylkyjä parempaan seurantaan ja vaihtamaan sukellusjärjestöjen kanssa tietoja, jotta saisimme selville, minkälainen uhka todella on kyseessä. Kun saamme tietoa alusten kunnosta, pystymme ennakoimaan ja järjestämään torjuntatoimenpiteitä”, Rytkönen kertoo.

Ympäristöön päästessään öljy voisi vaikuttaa merkittävällä tavalla alueen eläimistöön.

”Analysoimme, että kyseisen hylyn meridiesel vastaa kenties ohutta polttoöljyä. Öljy sotkee lintujen peitteen, jolloin niiden kylmänsietokyky heikkenee, ja ne kuolevat hypotermiaan. Hylkeille voi tulla suolistosairauksia, ja öljy vaikuttaa myös kaloihin – käytännössä koko ravintoketjuun”, Rytkönen listaa.

Badewanne
Mallikuva hylystä sukellusseura Badewannen tekemien kartoitusten pohjalta.
Mallikuva hylystä sukellusseura Badewannen tekemien kartoitusten pohjalta.
Rajavartiolaitos
Vaurioituneesta magneettimiinasta on valunut räjähdejäämiä pohjasedimenttiin.
Vaurioituneesta magneettimiinasta on valunut räjähdejäämiä pohjasedimenttiin.
Jorma Rytkönen
Sukeltajat valmistautuvat sukeltamaan.
Sukeltajat valmistautuvat sukeltamaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat