Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat neuvottelevat työ­aikojen pidentämisestä

Kotimaa
 

Viikonlopun aikana Helsingin kabineteissa käy kuhina, kun palkansaajien ja työnantajien edustajat neuvottelevat työehtosopimuksiinsa kilpailukykysopimuksen vaatimia ehtoja.

Pelkästään työnantajaliitto Paltan neuvotteluhuoneissa Helsingin Etelärannassa saattaa neuvotella viikonlopun aikana samaan aikaan lähemmäksi sata ihmistä.

Kaikkiaan sopimuksia pitäisi tehdä noin kolmisensataa eli neuvotteluissa on mukana useita satoja ihmisiä.

Julkisen puolen neuvotteluissa ei ole tullut valmista, mutta viikonloppuna tai maanantaina yritetään saada kasaan sopimukset, jotka koskevat yli 400 000 kunta-alalla työskentelevää palkansaajaa.

Kuntapuolella, kuten muuallakin, vaikeinta on löytää ratkaisu siihen, miten työaikaa pidennetään 24 tunnilla korvauksetta.

Yksityisellä puolella sopimuksia oli syntynyt perjantai-iltaan mennessä noin 30. Ne edustavat noin 80 000 työntekijää.

Se ei ole vielä paljon, sillä parhaillaan kilpailukykysopimukseen liittyviä neuvotteluja käyvät liitot, jotka edustavat paria miljoonaa työntekijää.

Alun perin mukana olivat kaikki muut liitot paitsi kuljetusalaa edustava AKT, Rakennusliitto, Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY ja elintarviketyöläisiä edustava SEL.

Erityisen vaikeita neuvottelut ovat olleet aloilla, joissa on tuotu neuvottelupöytään muita asioita kuin kilpailukykysopimuksen vaatimia muutoksia.

Näin on esimerkiksi finanssialalla, jossa haluttaisiin sopia eläkekysymyksiä kilpailukykysopimuksen ohessa. Ict-insinöörien neuvottelut eivät ole kunnolla edes alkaneet, koska he vaativat ensin ratkaisua vuokratyövoimaongelmiinsa.

Liittojen hallintojen pitää ilmoittaa työmarkkinoiden keskusjärjestöille neuvottelutuloksista tiistaina 31. toukokuuta kello 16:een mennessä.

Keskiviikkona kesäkuun 1. päivä työmarkkinoiden keskusjärjestöt kokoontuvat toteamaan, kuinka paljon mahdollisessa sopimuksessa on mukana palkansaajia.

Hallitus ilmoittaa todennäköisesti oman käsityksensä sopimuksesta torstaina. Tuolloin selvinnee myös, millaiseen veroaleen hallitus on valmis.

Perjantaina työmarkkinajärjestöjen hallinnot kokoontuvat hyväksymään tai hylkäämään mahdollisen sopimuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat