Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanna Mäntylä korostaa ihmisten omaa vastuuta terveydestään

Suomessa on säästötavoitteiden takia pakko linjata, mitä palveluita kansalainen voi saada yhteiskunnalta, sanoo Hanna Mäntylä.

Kotimaa
 
Ministeri Mäntylä luottaa suomalaisten juomiseen
Ministeri Mäntylä luottaa suomalaisten juomiseen
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps). Mäntylä pitää alkoholilakiin suunniteltuja väljennyksiä ”erittäin hyvänä edistysaskeleena”. Hänen mukaansa alkoholipolitiikassa pitää uskaltaa luottaa suomalaisiin. Studio Kulmapöydän juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.
Kuka?

Hanna Mäntylä

 Sosiaali- ja terveysministeri.

 41-vuotias toisen kauden kansanedustaja Torniosta Lapin vaalipiiristä.

 Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja.

 Koulutukseltaan perushoitaja, opiskelee myös Lapin yliopistossa pääaineenaan sosiaalityö. Nyt vapaa-aikanaan työstää opintoja eteenpäin.

 Erityisnuorisotyöntekijä, työskennellyt myös muun muassa työvoimaneuvojana.

 Kaksi lasta.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) sanoo, että Suomessa on pakko priorisoida eli asettaa tärkeysjärjestykseen palvelut, joita ihminen voi olettaa yhteiskunnalta saavansa.

”Julkisesta palvelulupauksesta on käytävä vahvaa yhteiskunnallista keskustelua. Me olemme siinä tilanteessa, että joudumme priorisoimaan, mitä yhteiskunta pystyy ihmisille lupaamaan”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan ketään ei jätetä heitteille tai hoitamatta.

”Sosiaalinen oikeudenmukaisuus kulkee tässä varmasti mukana. Mutta sote-uudistukselle on selkeä säästötavoite, kolme miljardia euroa tuleville vuosille, ja silloin ollaan hyvin perustavanlaatuisten asioiden äärellä”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan ihmisillä on myös oma vastuu terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

”Eli miten omilla elämäntavoillaan ja omilla valinnoillaan voi vaikuttaa terveyteensä. Itse näen hyvin positiivisina terveysteknologian tuomat mahdollisuudet. Parhaimmillaan pystytään ennakoimaan, mitkä riskit ihmisillä on perimän kautta sairastua johonkin tiettyyn sairauteen, ja sen avulla voidaan ennaltaehkäistä ja ohjata entistä vahvemmin”, Mäntylä sanoo.

Juhani Niiranen / HS
Hanna Mäntylän mukaan julkisten palveluiden yhtiöittämistä ei pidä demonisoida. ”Yhtiöittäminen ei tarkoita yksityistämistä.”
Hanna Mäntylän mukaan julkisten palveluiden yhtiöittämistä ei pidä demonisoida. ”Yhtiöittäminen ei tarkoita yksityistämistä.”

Priorisointi on poliittisesti vaikeaa, eikä Suomessa ole totuttu jaottelemaan ihmisiä esimerkiksi elintapojen mukaan.

Tällaista priorisointia on havaittavissa lääkesäästöjä koskeneessa raportissa, jonka selvitysmies luovutti Mäntylälle pari viikkoa sitten.

Hallitus aikoo ensi vuoden budjetissa tehdä yli 130 miljoonan euron säästöt lääkekustannuksiin. Selvitysmies ehdotti muun muassa, että kakkostyypin diabetesta sairastavat maksaisivat itse osan lääkkeistään.

Raportissa kustannusten siirtoa potilaalle perusteellaan kakkostyypin diabeteksen luonteella.

Se on osittain elintasosairaus, jota voi ehkäistä elintapojaan muuttamalla, esimerkiksi painoaan pudottamalla.

”Lääkesäästöistä ei ole mitään hallituksen linjausta vielä. Mutta tosiasia on se, että joudumme korostamaan ihmisten omaa vastuuta tulevaisuudessa”, Mäntylä sanoo.

Hän nostaa esimerkiksi nykyisen nuoremman sukupolven, jolla on Mäntylän mukaan isoja terveyshaasteita.

”Käytetään paljon energiajuomia, syödään roskaruokaa, ei liikuta, on ylipainoa. On tekijöitä, joihin pitää uskaltaa puuttua ja korostaa riittävän ajoissa, että nämä altistavat tietyille kansansairauksille, esimerkiksi diabetekselle.”

Juhani Niiranen / HS
Hanna Mäntylä korostaa tulevien maakuntavaltuustojen vastuuta ja valtaa. Itse hän ei aio olla maakuntavaaleissa ehdolla.
Hanna Mäntylä korostaa tulevien maakuntavaltuustojen vastuuta ja valtaa. Itse hän ei aio olla maakuntavaaleissa ehdolla.

Mäntylä vastaa perussuomalaisten osalta sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksesta, vaikka virallisesti vastuuministeri onkin keskustan Juha Rehula.

Sote-uudistus nytkähtää jälleen eteenpäin, kun ensi viikon alussa ilmestyy tarkempi selvitys potilaan valinnanvapauden järjestämisestä.

Jokainen voisi valita oman terveys- ja hyvinvointikeskuksen, joka voisi olla maakunnan omistama julkinen yhtiö, yksityinen yritys tai jonkin järjestön tai yhteisön omistama tuottaja.

”Perussuomalaiset eivät halua tilannetta, että toimivia käytäntöjä liikaa hajotetaan, eikä ylikansallisille yrityksille saa rakentaa monopoliasemaa. Pienille pk-yrityksille on annettava mahdollisuuksia”, Mäntylä sanoo puolueen reunaehdoiksi.

Mäntylän mukaan maakunnilta vaadittua julkisten palveluiden yhtiöittämistä ei pidä demonisoida, kuten oppositio on tehnyt.

”Se tuo läpinäkyvyyttä julkisen sektorin puolelle ja pakottaa pohtimaan tehokkuutta ja laatua.”

Mäntylä vierittää vastuuta maakuntiin tuleville uusille maakuntavaltuustoille.

”Näillä päättäjillä on valta ja vastuu tehdä linjauksia, jotka tukevat alueen elinkeinopolitiikkaa. Alueille on saatava erilaisia tuottajia”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan esimerkiksi vanhustenhoivaan tarvitaan ihmisiä, jotka uskaltavat lähteä yrittäjiksi.

 

Ministeri haluaisi puuttua juomisen syihin

 

Sosiaali- ja terveysministeri, perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä pitää hallituksen päätöstä väljentää alkoholilakia ”erittäin hyvänä edistysaskeleena”.

Hallitus päätti viikko sitten muuttaa alkoholilakia muun muassa niin, että nelosolut, niin sanotut limuviinat ja vahvat lonkerot tulevat myyntiin myös ruokakauppaan, kun niitä tähän asti on saanut vain Alkosta.

Perussuomalaiset ja etenkin Mäntylä ovat aiemmin kannattaneet myös viinien tuomista ruokakauppaan.

Mäntylän mukaan nyt saatiin kompromissi, johon puolue on tyytyväinen.

”Me perussuomalaiset pidämme hyvänä, että alkoholipolitiikkaa lähestytään uudesta näkökulmasta ja huomioidaan kokonaisuus myös elinkeinoelämän, matkailu- ja ravintola-alan ja päivittäistavarakaupan osalta. Uskon, että nyt päästään puuttumaan myös Viron viinaralliin”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mielestä suomalaisiin pitää uskaltaa luottaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päihdepolitiikan asiantuntijat eivät ole olleet innostuneita alkoholin saatavuuden lisäämisestä hallituksen suunnittelemalla tavalla. Ainakin aiemmilla kerroilla myös alkoholihaitat ovat lisääntyneet.

”On hyvin monentyyppisiä tilastoja ja tutkimusta, mihin saatavuus johtaa”, Mäntylä kuittaa.

”On myös tutkimuksia, että saatavuuden lisääntyminen vie niitä, joilla on elämänhallinta jo valmiiksi hukassa.”

”Alkoholipolitiikka on laaja ja monimuotoinen kysymys. Keskustelua pitäisi laajentaa saatavuudesta syihin: miksi toisista tulee alkoholin liikakäyttäjiä ja toisista taas ei”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan liikakäytön taustalla on aina jokin syy, ja syihin pitäisi vaikuttaa.

”Ihminen, joka on alkoholin suurkuluttaja, hankkii alkoholin riippumatta siitä, onko se Alkossa vai ruokakaupassa”, Mäntylä sanoo.

Missä menevät perussuomalaisten liberalismin rajat? Yhä useammat maat, viimeisimpänä Kanada, aikovat laillistaa kannabiksen. Laillistamisen yksi syy on vähentää huumekauppaan liittyvää rikollisuutta.

Ministeri näyttää kauhistuneelta.

”En missään tapauksessa kannata kannabiksen laillistamista. Siinä menee minulla raja. Olen huolissani siitä, että tutkimustietojen mukaan nuorten alkoholinkäytön vähentyessä sekakäyttö ja kannabiksenkäyttö ovat lisääntyneet”, Mäntylä sanoo

Juhani Niiranen / HS
Hanna Mäntylä korostaa tulevien maakuntavaltuustojen vastuuta ja valtaa. Itse hän ei aio olla maakuntavaaleissa ehdolla.
Hanna Mäntylä korostaa tulevien maakuntavaltuustojen vastuuta ja valtaa. Itse hän ei aio olla maakuntavaaleissa ehdolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat