Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesällä lautanen kevenee – ”Ei niinkään kesä­kilojen takia, lämmintä ruokaa ei vain kaipaa”

Terveystrendit näkyvät kesäruoassa: Tuhtien ruokien sijaan maistuvat satokauden vihannekset.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Elina Kettusen ja Hanna Lytzin (etualalla) perheiden kesään kuuluu yhdessä syöminen. ”Kermaiset kastikkeet ja lihat vaihtuvat salaatteihin ja marjoihin. Herkuttelua ei tarvitse unohtaa, sillä kesäaikaan tulee liikuttua enemmän”, sanoo Lytz. Kuvassa myös Tuovi Kettunen.
Elina Kettusen ja Hanna Lytzin (etualalla) perheiden kesään kuuluu yhdessä syöminen. ”Kermaiset kastikkeet ja lihat vaihtuvat salaatteihin ja marjoihin. Herkuttelua ei tarvitse unohtaa, sillä kesäaikaan tulee liikuttua enemmän”, sanoo Lytz. Kuvassa myös Tuovi Kettunen. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Mitä paikallisia ruokia suosit kesällä?

 Uusia perunoita (77% vastaajista)

 Mansikoita (72%)

 Muita vihanneksia ja kasviksia (67%)

 Tomaattia (56 %)

 Salaatteja (51%)

 Lihaa (25 %)

 Makkaraa (17%)

 Broileria (12%)

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto: Sinivalkoinen jalanjälki-tutkimus

Paras kesäruoka on kevyttä ja raikasta, toteavat Helsingin Carusel -kahvilassa lounasta nauttivat Hanna Lytz ja Elina Kettunen.

”Kermaiset ja raskaat uuniruoat vaihtuvat kesällä raikkaisiin salaatteihin. Ei niinkään kesäkilojen takia, lämmintä ruokaa ei vain kaipaa. Tosin on ihan pakko saada uusi perunoita ja kasvisnyyttejä, joihin tulee tomaattia ja kesäkurpitsaa”, kertoo Lytz.

Lytzin ja Kettusen perheissä suositaan kesällä vaivatonta ruokaa, jota koko perhe voi syödä ja ottaa mukaan piknikille.

Suomalaisen ruokalautanen on muuttunut kevyemmäksi samalla kun valinnanvara on lisääntynyt. Kesäsyöminen näyttääkin kääntyneen päälaelleen, toteaa kansantieteen dosentti Maarit Knuuttila Helsingin yliopistosta. Kun maatalousvaltaisessa Suomessa tehtiin maatöitä kesän tullen pidemmälle iltaan, samalla myös syötiin talvea useammin.

”Nykyisin yritämme tehdä juuri päinvastoin: syödä kesällä kevyemmin ja talvella tuhdimmin.”

Nykyään kesäpöytään on valittavana vaikka mitä, kun taas entisaikaan syksyllä varastoidut ruoka-aineet saattoivat olla kesän tullen todella vähissä. Luonto ei tarjonnut juuri mitään uutta ennen heinäkuuta.

”Vasta heinäkuun puolella omasta maasta alettiin saada esimerkiksi varhaiskaalia. Uusia perunoita ei sillä lailla juhlittu kuin nykyisin. Kyllä niitä kaivettiin penkistä, mutta tavoite oli syksyssä ja mahdollisimman suurissa perunoissa.”

Nykyään suomalaiset odottavat eniten juuri uusia perunoita, selviää Suomalaisen Työn Liiton teettämästä tutkimuksesta. Vasta kasvisten jälkeen tulevat lihatuotteet.

Perunoita haluavat myös espoolaiset Aulis ja Laila Pennanen, jotka saapuvat Helsingin Hakaniemen torille tutun torikauppiaan luo heti, kun uutta satoa on saatavilla.

”Kyllä niitä odotetaan. Perunat ovat mahtava lisäke grillatun lihan tai kalan kanssa”, Aulis Pennanen sanoo.

Kasviksia ja marjoja syödään kesäisin muutenkin talvea enemmän. Tämä selvisi tutkimuksesta, jossa selvitettiin varusmiesten talven ja kesän ruokavalintojen eroja.

”Terveystrendit näkyvät kesäruoassa. Nykyään grillataan jopa salaattia ja kaalia. Arkihavainnot kertovat toisaalta, että suomalaiset arvostavat klassikoita ja helppoutta. Mansikat ja makkara pitävät siksi pintansa”, kertoo Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen dosentti Piia Jallinoja.

Kesän ruokavalioon vaikuttaa paljon sekin, miten syö muina vuodenaikoina. Paljon kasviksia syövä todennäköisesti kokkaa niitä kesälläkin.

”Jos kasvisten valmistamisen kokee vaivalloiseksi, ajattelee todennäköisesti niin myös kesällä. Arkena samankaltaista ruokaa tekevä luultavasti palaa joka kesä samoihin makkaroihin, kun monipuolinen kokeilija odottaa kesää päästäkseen kokeilemaan uusia erikoisia reseptejä.”

Juhani Niiranen / HS
Helsinkiläinen Maarit Mattila kertoo syövänsä läpi vuoden kevyesti, mutta kesää kohti kasvisten ja kalan käyttö vain lisääntyy. ”Tältä kesältä odotan erityisesti savustettuja muikkuja. Olemme juuri hankkineet savustuspöntön.”
Helsinkiläinen Maarit Mattila kertoo syövänsä läpi vuoden kevyesti, mutta kesää kohti kasvisten ja kalan käyttö vain lisääntyy. ”Tältä kesältä odotan erityisesti savustettuja muikkuja. Olemme juuri hankkineet savustuspöntön.”

Kasvisten suosion nousu on huomattu kaupoissa jo useampana vuonna. Esimerkiksi maissin myynti moninkertaistuu kesäkuukausina.

”Kasvikset ovat selvästi suosituimpia grillattavia,” toteaa tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa S-ryhmän vähittäiskaupan ketjuohjauksesta.

Myös Keskon tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson on huomannut, että suomalaisten kesäsyöminen on monipuolistunut. Ennen syötiin makkaraa ja broileria – nyt erilaisia raakamakkaroita – ja lihankin korvikkeet tulevat vauhdilla.

”Aiemmin pelkkää lihaa syövät haluavat nyt laittaa grilliin jotain muutakin. Myös äyriäisten grillaaminen nousee tänä kesänä”, Karlsson uskoo.

Kesällä monelle on tärkeää yhdessä syöminen. Monessa perheessä lasten harrastukset ovat tauolla ja on aikaa asettua yhteiseen ruokapöytään.

”Kesäsyömisen ideaali näyttää usein ruoka- ja naistenlehdistä tutulta kuvalta: sukulaiset ja ystävät kerääntyneenä laiturinnokkaan auringonlaskun aikaan herkuttelemaan. Tästä saattaa tulla osalle paineita”, Jallinoja sanoo.

Helsinkiläisellä Maarit Mattilalla on tähän oiva keino:

”Meillä on lähisukulaisten kesken Whats App -viestiryhmä, jossa sovitaan kuka hoitaa esimerkiksi lisukkeet, jälkkärin ja kuka drinksut. Näin kenenkään ei tarvitse stressata ruoista.”

Suomalainen suhtautuu kesäherkutteluun kuin joulunpyhiin, sanoo Jallinoja. Jatkuva paine ja syyllisyys kesäkiloista sekä ruoan terveellisyydestä kannattaa hänen mukaansa unohtaa.

”Herkullista, terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa on mahdollista tehdä – kasvisten käytön lisääntyminen myös kesäkeittiössä kertoo juuri tästä.”

Näitä ostetaan kesällä
Kasvikset

Suosituimpia kesäkasviksia ovat esikypsytetyn maissin lisäksi munakoiso, varhaiskaalit, kotimaiset paprikat ja chilit,

varhaisperuna, nippusipuli- ja porkkana sekä herneet.

S-ryhmässä tomaattia myydään touko–elokuussa yli 70 prosenttia enemmän kuin muuhun aikaan vuodesta. K-ryhmässä uunijuureksien menekki sitä vastoin laskee.

Liha ja makkarat

Kesäkuukaudet ovat grillituotteiden sesonkiaikaa. Valmiit pihvit, varraslihat, porsaanfile ja broileri ovat suosituimpia. Paistit ja jauheliha myyvät vähemmän. Grillimakkaran kovin kuukausi on kesäkuu. Kesällä myynnissä on myös grillilajitelmia, joita ei saa talvisin.

Juustot

Salaattijuustojen myynti tuplaantuu kesäkuukausina. Esimerkiksi S-ryhmässä grillattavien juustojen myynti on 3,5-kertaista muuhun vuoteen verrattuna. Myös tuorejuustojen ja valmiiksi pakattujen juustoviipaleiden suosio

kasvaa.

Hedelmät

Melonit, kirsikat ja luumut maistuvat lomaileville. Myös nektariinia, persikkaa ja aprikoosia myydään S-ryhmässä kesä–syyskuussa noin 95 prosenttia koko vuoden myynnistä. Sen sijaan appelsiinia ja mandariineja myydään selvästi

vähemmän.

Vedet ja panimojuomat

Panimojuomia myydään jopa 40 prosenttia enemmän kuin talvella. Hellerajan ylittyminen näkyy etenkin pulloveden

menekissä. S-ryhmässä puolen litran vesien myynti nousee kesäkuukausina noin 60 prosenttia muuhun vuoteen verrattuna. Sää vaikuttaa myös siiderin myyntiin.

Jäätelöt

Irtojäätelöt eli tuutit ja puikot ovat tyypillisesti kesäsesongin tuotteita. Touko–elokuussa myydään noin 70 prosenttia vuoden jäätelöstä. Sää vaikuttaa jäätelön menekkiin: Lidlissä piikki osuu usein säiden salliessa kesäkuulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat