Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mönkkönen + Sallinen = Lumipuu – näin suomalaisten vapautta valita sukunimensä aiotaan lisätä

Oman sukunimen säilyttäminen yleistyy aviossa. Tulevaisuudessa mahdollisia voivat olla molempien kaksoisnimet.

Kotimaa
 

Useimmat avioparit valitsevat edelleen yhteiseksi sukunimekseen sulhasen sukunimen. Vain aniharva pitää morsiamen sukunimeä hyvänä vaihtoehtona. Toisaalta jo 28 prosenttia pareista säilyttää naimisiin mennessään oman sukunimensä.

”Trendinä on se, että puolisot pitävät oman sukunimensä. Kun avioitumisikä on aiempaa korkeampi, sukunimi liittyy omaan identiteettiin eikä siitä haluta luopua”, siviilioikeuden professori, nimilautakunnan puheenjohtaja Urpo Kangas tulkitsee.

Parit perustelevat miehen sukunimen ottamista usein tottumuksella ja perinteellä, kertoo nimistön erityisasiantuntija Sirkka Paikkala Kotimaisten kielten keskuksesta Kotuksesta.

”Heillä ei ole tietoa siitä, kuinka nuori tapa se itse asiassa on. Se ei ole alun perin suomalaisen kulttuurin traditio, vaan alkanut yleistyä 1700-luvulla säätyläisten omaksuman mallin kautta. Lakiin perustuva pakko ottaa miehen sukunimi oli voimassa vain 55 vuoden ajan”, Paikkala huomauttaa.

Vaikka pakosta päästiin jo 20 vuotta sitten, miehen nimen suosio laskee hitaahkosti. Vuoden 1986 lopussa 92 prosenttia puolisoista otti yhteiseksi sukunimekseen miehen nimen, kun vuonna 2014 näin teki pareista 70 prosenttia.

Vaikka sukunimivalinta ja sen perusteet ovat yksilöllisiä, kaikki eivät tee tietoista ratkaisua.

”Jälkikasvun takia perheelle saatetaan haluta yhteinen nimi, mutta ei tulla ajatelleeksi, että se voisi olla myös vaimon”, Paikkala sanoo.

Kangas ei usko, että naisen sukunimen ottaminen yhteiseksi sukunimeksi yleistyy kovin paljon. Sen sijaan hän arvioi, etteivät tulevaisuuden naiset viitsi ottaa enää miehen sukunimeä.

Oikeusministeriön vireillä olevan nimilakiuudistuksen on Kankaan mukaan tarkoitus lisätä vapautta nimivalinnoissa. Mahdollisia muutoksia on kaksiosainen sukunimi, jonka molemmat puolisot voisivat ottaa käyttöön.

Myös lapsi voisi saada kaksoisnimen, jos vanhemmilla on eri sukunimet. Lakiin saatetaan kirjata myös avopuolisoiden oikeus yhteiseen sukunimeen silloin, kun heillä on yhteinen lapsi.

Lakiuudistuksessa halutaan lieventää sukunimisuojaa. Nykyään kaikki käytössä olevat sukunimet ovat suojeltuja. Sukunimekseen ei siis voi ottaa Virtasta, ellei se löydy omasta suvusta. Harvinaisemmat sukunimet jätettäisiin suojan piiriin.

”Nykyinen nimilaki ohjaa siihen, että ihmisten pitää keksiä itselleen yksilöllinen sukunimi, joka tuntuu mukavalta eikä ahdista. Tätäkään mahdollisuutta ei haluta ottaa pois”, Kangas sanoo.

Itse keksittyjä sukunimiä pitää erikseen hakea. Nimilautakunta arvioi, onko ehdotettu nimi sopiva ja sukunimikäytännön mukainen. Kangas arvioi, että lautakunnan vuosittain käsittelemästä 1 400 asiasta 10 prosenttia koskee näitä sukunimiä.

Paikkalan mukaan sukunimen muuttajat harkitsevat ehdotuksiaan yleensä huolella. ”Ne ovat usein idyllisiä, kaksisanaisia luontoon viittaavia nimiä, jotka selvästi näyttävät sukunimiltä.”

Mönkkönen + Sallinen = Lumipuu

Kun kuopiolaiset Markus Mönkkönen ja Kerttu Sallinen olivat päättäneet mennä naimisiin ja ottaa yhteisen sukunimen, Sallinen ilmoitti, ettei hän sitten halua olla Mönkkönen.

”Sanoin, etten minäkään halua olla Sallinen. Tuumattiin sitten, että ei ruveta tappelemaan asiasta, vaan otetaan ihan uusi sukunimi”, Markus Lumipuu kertoo.

Asiaan perehtymisen jälkeen pari havaitsi, ettei käytössä olevia sukunimiä voi ottaa. Myös itse keksityistä vaihtoehdoista osa oli käytössä, mutta vapaina olevista Lumipuu osoittautui parille merkitykselliseksi. He halusivat mieluummin sointuvan nimen kuin ”jonkin pönttösen”.

”Olemme molemmat syntyneet talvella. Siitä tulee yhteys lumeen. Seurustelun alkuaikoina kiipesimme usein istumaan puuhun. Toisaalta nimestä tulee mieleen kirsikkapuut Japanissa, jossa Kerttu on asunut lapsuuttaan.”

Sulhanen laittoi nimenmuutoshakemuksen vireille toukokuussa 2005. Sukunimi oli vaihdettu jo kesäkuussa, vaikka se haluttiin salata muilta ennen häitä. Se oli vähän hankalaa, sillä nimellä piti toimia jo virallisesti ja vaihtaa kaikki kortit.

”Olin suorittamassa siviilipalvelusta ylioppilaskunnalla. Yhtenä päivänä pääsihteeri tuli sanomaan, että ’Herra Lumipuu, olisi kohteliasta ilmoittaa työnantajalle, jos vaihtaa nimeä’. Tieto oli kulkenut hänelle virallisia reittejä pitkin.”

Muille uusi sukunimi ilmoitettiin hääjuhlissa. Sukulaiset eivät pahastuneet. ”Monet sanoivat, että onpa kaunis nimi. Kolme lastamme ovat nyt ensimmäisiä syntyperäisiä Lumipuita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat