Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: Hovioikeus kovensi vauvaansa ravistelleen isän tuomiota – leikkaus pelasti vauvan

Asiantuntija muistuttaa, että ravistelu voi olla lapselle hengenvaarallista.

Kotimaa
 

Itä-Suomen hovioikeus kovensi vauvaansa hengenvaarallisesti ravistelleen isän vankeustuomion ehdollisesta ehdottomaksi. Se tuomitsi isän törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Savon Sanomat uutisoi asiasta perjantaina.

Pohjois-Savon käräjäoikeus oli aiemmin määrännyt isälle ehdollista vankeutta vuoden ja kymmenen kuukautta.

Lehden mukaan pahoinpitely tapahtui Ylä-Savossa joulukuussa 2013, kun 11 kuukauden ikäinen lapsi oli tuolloin 19-vuotiaan isänsä luona viikonlopputapaamisella.

Isä kertoi, ettei hän saanut lapsen itkua loppumaan. Hermostunut isä otti lasta kainaloista kiinni ja ravisteli häntä. Hetkeä myöhemmin sängyssä lapsi alkoi oksentaa ja kouristella. Isä soitti ambulanssin.

Ravistelu aiheutti vauvalle vakavan aivovamman. Lääkäreiden mukaan lapsen pään magneettikuvauksissa todettiin tuore kovakalvonalainen verenpurkauma ja vauva jouduttiin leikkaamaan. Ilman leikkausta vauva olisi voinut kuolla.

Vauvalla todettiin myös laajat verenvuodot verkkokalvoissa ja hänen näkökykynsä aleni pysyvästi.

Kirurgian ja oikeuslääketieteen erikoislääkäri Mika Martiskainen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta tutkii lasten pahoinpitelytapauksia.

”Ravistelu on hyvin vakava asia pienen lapsen terveydelle. Se voi todella olla hengenvaarallinen tai aiheuttaa pysyviä vaurioita, joista voi seurata kehityksen ongelmia esimerkiksi liikkumisessa, puhumisessa tai ymmärtämisessä”, hän sanoo.

”Mitä pienempi lapsi, sen vakavampaa ravistelu on ja sitä herkemmin vammoja aiheutuu. Kaikki ravistelu on ehdottoman kiellettyä ja vaarallista.”

Hänen mukaansa ravistelu on vaarallista, koska lapsen aivot pääsevät heilahtelemaan kallon sisällä. Myös kaulan alue voi vaurioitua, jos vauvan pää heilahtelee holtittomasti.

Martiskaisen mukaan verenvuodot kallon kovakalvon alla ja silmien verkkokalvoilla ovat tyypillisiä ravisteluoireita. Verenvuodot voivat vaurioittaa aivoja. Myös suoraan aivokudokseen voi tulla vaurioita, sillä vauvan aivot ovat hauraammat kuin aikuisen.

Martiskaisen mukaan yksittäinenkin ravistelu voi aiheuttaa pysyviä vaurioita. Joissain tapauksissa vaurio pahenee ravistelun toistuessa.

Ravisteluepäilyt ovat yleisimpiä alle vuoden ikäisten lasten kohdalla, mutta ravistelulla voi aiheuttaa vaurioita isommillekin lapsille. Martiskaisen mukaan kansainvälisissä tutkimuksissa ravisteluvammoja on todettu alle vuoden ikäisistä lapsista noin 24 lapsella 100 000:sta.

”Todellista lukua emme tiedä, sillä kaikki tapaukset eivät tule lääkärin, poliisin tai sosiaaliviranomaisten tietoon”, hän sanoo.

Vantaallakin neuvolatyöntekijät törmäävät ajoittain vauvan ravisteluepäilyihin. Äitiys- ja lastenneuvolan osastonhoitaja Virpi Aromaa kertoo, että ravistelun vaaroista ja vauvan käsittelystä kerrotaan kaikille vauvaa odottaville tai vauvan juuri saaneille vanhemmille. Perhetyöntekijät vierailevat perheissä, joissa on erityistä huolta.

Aromaan mukaan neuvolassa kerrotaan vauvan itkusta ja annetaan neuvoja vauvan ja vanhemman itsensä rauhoittamiseksi.

”Vauvan kanssa itku on arkipäivää ja siihen voi joskus hermostua, mutta on olemassa konsteja, joilla siitä selviää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat