Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö järjestäisi Natosta kansanäänestyksen – Lepomäki, Stubb ja Orpo HS:lle: Äänestys ei välttämätön

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat eivät edellytä kansanäänestystä Nato-jäsenyyden tueksi. Presidentti Sauli Niinistön mielestä jäsenyydestä pitää kysyä myös kansalta.

Kotimaa
 
Markku Ulander, Juhani Niiranen / HS, Sari Gustafsson
Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri Orpo
Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri Orpo Kuva: Markku Ulander, Juhani Niiranen / HS, Sari Gustafsson

Kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoittelevat valtiovarainministeri Alexander Stubb, sisäministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Elina Lepomäki eivät pidä kansanäänestystä välttämättömänä Suomen Nato-jäsenyyden hakemiseksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että Nato-jäsenyys merkitsisi Suomen ulkopolitiikassa niin isoa kurssikäännöstä, että kansalta pitää kysyä siitä mielipide.

Kokoomusta nyt johtava Stubb painottaa, että istuvaa presidenttiä ei pidä sitoa kokoomuksen kantaan.

”Tasavallan presidenttiä ei pidä syyttää kokoomuksen kannanotoista. Kokoomuksen puheenjohtaja sen sijaan edustaa aina puolueen ja puoluekokouksen kantaa.”

”Nyt kokoomus on menossa kohti puoluekokousta sellaisella Nato-kannalla, jossa ei suoranaisesti viitata kansanäänestykseen Nato-jäsenyyden hakemisen edellytyksenä. Siinä kuitenkin sanotaan, että Nato-jäsenyyden takana pitää olla myös kansan tuki.”

Stubbin mukaan Nato-jäsenyys edellyttää toteutuakseen kolmea tekijää.

”Nato-jäsenyys lisää meidän turvallisuuttamme. Se on kaikista tärkeintä. Toiseksi, Nato-jäsenyys edellyttää, että sillä on myös poliittisen johdon tuki. Kolmanneksi, jäsenyys vaatii myös kansan enemmistön tukea.”

”Missä muodossa kansan enemmistön tuki arvioidaan, jää nähtäväksi. Loppupelissä pitää olla Suomessa kuitenkin sellainen henki, että Nato lisää Suomen turvallisuutta. Se on kaiken A ja O.”

Stubb muistuttaa, että tasavallan presidentti ei edusta kokoomusta vaan Suomen kansaa.

”Emme puolueena sitoneet vaaleissa vuonna 2006 ja vuonna 2012 tasavallan presidentin käsiä millään tavalla. On ilman muuta selvää, että keskustelemme hänen kanssaan eri tilanteista ja eri vaihtoehdoista.”

Päätös Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ei myöskään sisäministeri Orpon mukaan vaadi tuekseen välttämättä kansanäänestystä.

Orpo korostaa, että Nato-jäsenyyden edellytys on kuitenkin poliittisen johdon ja kansan tuki.

”Kannatan Nato-jäsenyyttä. Nato-jäsenyys on niin suuri kansallinen kysymys, että siihen tarvitaan sekä valtiojohdon että kansan tuki.”

”Valtiojohdon tuki tarkoittaa käytännössä sitä, että tasavallan presidentti ja eduskuntapuolueiden enemmistö puoltavat Nato-jäsenyyttä. Kansan tuen mittaamiseksi voidaan tarvittaessa järjestää kansanäänestys”, Orpo täsmentää.

Orpo ei näe silti ristiriitaa tasavallan presidentin ja oman kantansa välillä, vain sävyeron.

”Ymmärrän tasavallan presidentin näkemystä. Olen hyvin lähellä hänen ajattelutapaansa. Sanon tarvittaessa kansanäänestys siksi, että tilanteet voivat myös äkillisesti muuttua.”

Orpo ei myöskään halua ajallisesti rajata Nato-jäsenyyden hakemista esimerkiksi ensi vaalikaudelle.

Kokoomuksen puoluehallitus hyväksyi torstaina kannanoton, jossa esitetään, että Suomen kannattaa hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä ”lähivuosina”.

”Nato-jäsenyys ei ole vain kokoomuksesta kiinni. En sulje kansanäänestystä poiskaan, sillä se on myös hyvin käyttökelpoinen keino mitata kansan mielipide”, Orpo lisää.

Elina Lepomäen mielestä Nato-jäsenyyden tueksi ei tarvita kansanäänestystä. Itämeren turvallisuusympäristö on heikentynyt Lepomäen mukaan niin nopeasti ja yllättävästi, että kansan mielipiteen kuuleminen voi viedä liian pitkän ajan.

Lepomäki muistuttaa, että valtion ydintehtäviin kuuluu huolehtia kansalaisten ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuudesta. Siksi tasavallan presidentti ja hallitus voivat päättää Nato-jäsenyydestä myös kansalta kysymättä.

”Perustuslain mukaan tasavallan presidentillä ja valtioneuvostolla on vahva mandaatti tehdä päätös Nato-jäsenyydestä myös ilman kansanäänestystä, jos tilanne sitä edellyttää. Ei voi kansanäänestyksellä sitoa päättäjien käsiä”, Lepomäki sanoo.

”Kansanäänestystä ei polkaista pystyyn hetkessä. Kysymyksen asettelu ja kansalaisten tiedonsaanti pitää myös huolellisesti valmistella, jotta ihmiset tietävät, mistä he ovat päättämässä”, Lepomäki perustelee.

Lepomäki ei näe silti ristiriitaa presidentin ja kokoomuksen kantojen välillä.

”Kyllä kokoomus voi muodostaa kantansa riippumatta presidentistä”, Lepomäki painottaa.

”Tasavallan presidentti on oma instituutionsa. Kokoomuksen puheenjohtaja ja kokoomuksen linja ovat taas eri asioita. Totta kai ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta vastaa tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa ja näkemyksiä sovitellaan, kun asioista päätetään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat