Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Morsiamen ja sulhasen nöyryyttäminen karisi polttareista – kerro polttarikokemuksestasi HS-kyselyssä

Kiusanteosta on siirrytty yhdessä tekemiseen. Nyt muotia ovat sekapolttarit ja monivuotiset polttarit.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Janne Väänäsen polttariseurueen ohjelmassa olivat rinneautot Oulussa lauantaina.
Janne Väänäsen polttariseurueen ohjelmassa olivat rinneautot Oulussa lauantaina. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Viimeinen ilta neitinä tai poikamiehenä

 Polttarit ovat perinteinen juhla, jonka kaaso tai bestman järjestää sulhaselle tai morsiamelle. Juhlan alkuperäinen tarkoitus oli hyvästellä poikamieselämän ilot tai viettää viimeistä iltaa neitinä.

 Polttarit eivät ole suomalainen ilmiö, vaan niitä juhlitaan useissa maissa. Sana polttarit tulee saksankielisestä sanasta Polterabend. Sanalla viitataan kolisteluun, jolla haluttiin häätää pahat henget pois avioliiton yltä. Ruotsissa sulhasen polttarit ovat svensexa ja morsiamen möhippa. Englannissa vietetään stag nightia ja hen nightia.

 Suomessa polttareita on juhlittu 1800-luvulta alkaen, ensin säätyläispiireissä. Ne olivat alunperin miesten juhlat, ja niitä vietettiin yleensä häitä edeltävänä iltana. Myöhemmin tapahtuma siirtyi aiemmin vietettäväksi.

Lähde: Immonen-Nevala: Juhlakirja (WSOY)

Rinneautossa sai lentävän kyydin oululaisen Ruskotunturin päältä lauantaina. Kolmikymppisten miesten polttariseurue saatteli Janne Väänästä kohti heinäkuisia häitä.

”Ohjelma jatkuu värikuulasodalla ja sen jälkeen sulhanen lähtee taivaalle pienlentokoneella”, paljasti bestman Aleksi Huru.

Polttariseurueet ovat tuttu näky kesän alussa joka puolella maata. Toukokuussa ja kesäkuussa polttareita vietetään arviolta tuhansia. Suomessa vihitään vuosittain reilut 20 000 paria. Jos joka toinen pari viettää polttareita, niitä juhlitaan vuosittain jopa 20 000 kertaa.

Polttareiden sisältö on muuttunut 2000-luvulla. Polttarisankarin pukeminen hassuihin vaatteisiin on edelleen muotia, mutta vielä vuosituhannen vaihteessa suosiossa olleet ronskit polttarit, joissa hassuun pukuun pukeutunutta juhlasankaria häpäistiin julkisesti, ovat lähes kadonneet.

Toni Kitti
Uunoksi pukeutunut sulhanen vuodelta 2000.
Uunoksi pukeutunut sulhanen vuodelta 2000.

Häpäisyjuhlien syntyyn ei ole varmaa selitystä, mutta yhden teorian mukaan häpäisy liittyy siirtymävaiheeseen. Nöyryyttämisriitissä on jotain samaa kuin armeijan alokkaiden simputtamisessa.

”Polttaritempaukset tietenkin ruokkivat toisiaan. Kaveriryhmän seuraavissa polttareissa piti olla sitten vielä hurjempi tempaus”, Katri Korolainen kertoo.

Korolainen kirjoitti polttareista opaskirjan vuonna 2012. Hän on seurannut polttari-ilmiötä vuosia.

Hurun muistoissa on nöyryytyspolttarit ylitse muiden.

”Niissä juhlissa sulhanen puettiin ja meikattiin keijuksi, jonka piti baarikierroksella taikoa ihmisille. Välillä hänet palautettiin kotiin nukkumaan, mutta haettiinkin tunnin päästä takaisin. Puku vaihtui nahka-asuun. Otimme passit ja olimme lähdössä ulkomaille. Päädyimme Rantsilaan.”

Nöyryytyspolttareista siirryttiin juhlasankarille tarjottaviin hemmotteluihin ja kalliisiin laskuvarjohyppyihin. Niissä yhdistävä piirre oli se, että sankari teki ja vieraat odottivat.

”Nyt yhteisöllisyys on tärkeässä roolissa. Halutaan tehdä ja kokea yhdessä. Sen takia erityyppiset kurssit kuten ruoka- ja drinkkikoulut ovat suosiossa”, Korolainen kertoo.

Seurueet hakeutuvat vaikka sirkuskouluun, action-radalle tai pulmanratkaisuhuoneeseen eli escape roomiin.

Väänäsen seurueellekin tärkeintä on kaveriporukan yhdessäolo.

”Kun porukka on kolmekymppistä, kaikilla on paljon menoja, perhettä ja lapsia. Kun harvoin nähdään, polttarit on hyvä syy kokoontua yhteen”, Joonas Keskisärkkä sanoo.

Polttarit eivät ole enää sukupuolisesti stereotyyppisiä.

”Olen huomannut parin viimeisen vuoden aikana, että yhä useamman morsiamen polttariseurue hakee toimintaa värikuulasodasta”, toimitusjohtaja Kalle Kyhälä Oulun Action Parkista sanoo.

NINA DODD
Strippari esiintymässä polttariporukalle vuonna 2002.
Strippari esiintymässä polttariporukalle vuonna 2002.

Sukupuolineutraalius näkyy myös vieraslistassa. Enää ei ole ennenkuulumatonta, että morsiamen polttariseurueeseen kuuluu myös miespuolisia kavereita tai sisaruksia.

Vaikka polttarijuhla yksilöidään sankarin mukaan, perinteet ovat pysyneet kunniassa. Lähes puolet polttariporukoista suuntaa jossain vaiheessa juhlaa saunaan.

Niin Väänäsenkin juhlissa. Merenrantahuvila on vuokralla koko viikonlopun.

”Porukalta löytyy vesijettejä, mutta ehkä on parempi, ettei niitä oteta käyttöön. Joku loukkaa vielä itsensä”, Huru ennakoi.

Suurin polttarisuunnittelua riitauttava aihe ovat kustannukset. Polttareihin osallistuu sankarin ystäviä hänen monesta elämäntilanteesta.

”Opiskelija on valmis maksamaan juhlinnasta kymppejä, kun taas hyvin palkattu ystävä satoja euroja. Kustannuskysymys on ensimmäinen riidanaiheuttaja”, Korolainen sanoo.

Juhlaa suunnittelevan kaason tai bestmanin ensimmäisenä tehtävänä pitää olla sopivan budjetin sopiminen vieraiden kanssa. Bestman Huru myöntää, että rahojen periminen alkaa juhlien jälkeen. Kulut paisuvat vuosi vuodelta, eikä tuhat euroa riitä näihin polttareihin.

Polttareiden luonteeseen kuuluu myös yllätysmomentti, eli juhla tulee yllätyksenä sankarille. Tämä ei nykyaikana enää aina onnistu, sillä naimisiin menevällä parilla voi olla esimerkiksi lapsia tai kiireinen aikataulu.

”On jännittävää, että yllätyksestä on haluttu silti pitää kiinni. Yllätys voi olla nykyään vaikka se, että sankari palautetaan kotiin perjantaina illalla, mutta hänet haetaan uudestaan lauantaina jatkamaan juhlia”, Korolainen sanoo.

Polttareiden tuorein ilmiö ovat vuotuiset polttarit. Ensimmäinen juhla oli niin hauska, että siitä on haluttu tehdä tapa.

”Oma poikaystäväni on menossa kaverinsa kolmansille polttareille. Sankari meni ensimmäisten ja toisten polttareiden välillä naimisiin, mutta polttareita on järjestetty uudestaan, sillä se on vain niin hauskaa”, Korolainen kertoo.

Tatu Paulaharju
Polttarisankari joutui hiihtämään asfaltilla vuonna 2007.
Polttarisankari joutui hiihtämään asfaltilla vuonna 2007.
Vesa Ranta
Lisää ohjelmaa Janne Väänäsen polttareista.
Lisää ohjelmaa Janne Väänäsen polttareista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat