Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö haluaa Natosta kansanäänestyksen

Tasavallan presidentin mukaan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys. Niinistö esitti kantansa lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Sauli Niinistö toteaa, että hän ei ole presidentinvaaleissa Nato-jäsenyyttä ajanut.
Sauli Niinistö toteaa, että hän ei ole presidentinvaaleissa Nato-jäsenyyttä ajanut. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mielestä mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys.

Ylen Ykkösaamussa lauantaina vierailleen Niinistön mukaan Nato-jäsenyys merkitsisi Suomen ulkopolitiikassa niin isoa kurssikäännöstä, että kansalta pitää kysyä siitä mielipide.

”Kyllä Nato-selvitystyöryhmäkin totesi ykskantaan, että Nato-jäsenyys olisi äärimmäisen suuri muutos suomalaisessa politiikassa. Minusta on siitä kansalta kysyttävä.”

Niinistön mielestä kansanäänestys kuuluu demokratiaan. Hän oudoksuu arvioita, että kansa ei pystyisi Nato-jäsenyydestä päättämään tai että Venäjä alkaisi juuri kansanäänestyksen aikana painostaa Suomea.

”Olen ollut kummissani, kun kuulee sellaista, että nyt päättäjien pitää vaan päättää, koska kansa päättää kuitenkin väärin. Se on demokratiassa erikoinen perustelu. Niin kuin sekin, että meitä jollain lailla peloteltaisiin kansanäänestyksen aikana.”

”Jos pelätä haluaa, sen voi tehdä koska tahansa”, Niinistö muistutti.

Niinistö ei ottanut kantaa kokoomuksesta esitettyihin arvioihin, että Nato-jäsenyydestä voitaisiin päättää myös ilman kansanäänestystä.

”En ole kokoomuksesta sellaista puheenvuoroa kuullut”, Niinistö sanoi.

Kokoomuksen kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta, valtiovarainministeri Alexander Stubb, sisäministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Elina Lepomäki sanoivat lauantaina HS:lle, että kansanäänestys ei ole Nato-jäsenyydestä välttämätöntä. He esittivät samaa jo tiistaina Seinäjoella puheenjohtajatentissä.

Kokoomusta nyt johtava Stubb painottaa, että istuvaa presidenttiä ei pidä sitoa kokoomuksen kantaan.

”Tasavallan presidenttiä ei pidä syyttää kokoomuksen kannanotoista. Kokoomuksen puheenjohtaja sen sijaan edustaa aina puolueen ja puoluekokouksen kantaa.”

”Kokoomus on menossa kohti puoluekokousta Nato-kannalla, jossa ei suoranaisesti viitata kansanäänestykseen. Siinä kuitenkin sanotaan, että Nato-jäsenyyden takana pitää olla myös kansan enemmistön tuki. Missä muodossa tuo tuki arvioidaan, jää nähtäväksi.”

”Loppupelissä tärkeintä on, että Suomessa on sellainen henki, että Nato lisää Suomen turvallisuutta”, Stubb lisää.

Päätös Nato-jäsenyydestä ei myöskään Orpon mukaan vaadi tuekseen välttämättä kansanäänestystä. Edellytys on poliittisen johdon ja kansan tuki.

”Nato-jäsenyys on niin suuri kansallinen kysymys, että siihen tarvitaan sekä valtiojohdon että kansan tuki”, Orpo sanoo.

”Valtiojohdon tuki tarkoittaa sitä, että tasavallan presidentti ja eduskuntapuolueiden enemmistö puoltavat Nato-jäsenyyttä. Kansan tuen mittaamiseksi voidaan tarvittaessa järjestää kansanäänestys.”

Orpo ei näe ristiriitaa presidentin ja oman kantansa välillä, vain sävyeron.

”Olen hyvin lähellä hänen ajattelutapaansa. Sanon tarvittaessa kansanäänestys siksi, että tilanteet voivat myös äkillisesti muuttua.”

”En sulje kansanäänestystä poiskaan, sillä se on myös hyvin käyttökelpoinen keino mitata kansan mielipide”, Orpo lisää.

Kokoomuksen puoluehallitus hyväksyi torstaina kannanoton, jossa esitetään, että Suomi hakisi Naton jäsenyyttä jo lähivuosina.

Orpo ei halua rajata hakua ajallisesti esimerkiksi ensi vaalikaudelle.

”Nato-jäsenyys ei ole vain kokoomuksesta kiinni.”

Lepomäen mielestä Natoon voi hakea myös ilman kansanäänestystä. Itämeren turvallisuusympäristö on heikentynyt Lepomäen mukaan niin nopeasti, että kansan mielipiteen kuuleminen voi viedä liian pitkän ajan.

”Valtion ydintehtäviin kuuluu huolehtia ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuudesta. Perustuslain mukaan tasavallan presidentillä ja valtioneuvostolla on vahva mandaatti päättää Nato-jäsenyydestä myös ilman kansanäänestystä, jos tilanne sitä edellyttää.”

”Ei voi kansanäänestyksellä sitoa päättäjien käsiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat