Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-Euroopan runsaat salamavammat sattumaa – yllätyksellisyys lisää ukkosten vaarallisuutta ihmisille

Salama voi yllättää ja iskeä useita kilometrejä ukkospilven sivuun. Ukkosta suomalaisella paikkakunnalla on tyypillisesti keskimäärin 12 päivänä vuodessa, ja keskimääräisenä vuotena Suomessa on 140 000 maasalamaa.

Kotimaa
 
Salamaniskussa on valtava voima
Salamaniskussa on valtava voima
Salamaniskun kapasiteetti riittäisi kuukauden sähkötarpeisiin kotona. Kuva: Reuters

Runsaat salamoiden iskut ihmisiin Keski-Euroopassa lauantaina olivat sattumaa, pohtii meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta. Lauantaiset ukkoset eivät olleet mitenkään harvinaisia. Niiden alku juontuu siitä, että Afrikan mantereelta nousi hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa kohti Keski-Eurooppaa. Euroopan halki kulkeneessa säärintamassa esiintyi monin paikoin ukkospilviä. ”Tilanne on yleinen kesällä”, Korpela sanoo.

Puolassa yksi ihminen kuoli lauantaina salamaniskuun. Lisäksi Puolassa, Saksassa ja Ranskassa salamaniskuissa loukkaantui kymmeniä.

Ukkossalamoiden osumiseen vaikuttaa osaltaan myös se, missä ukkosrintamat liikkuvat, Korpela selostaa. Jos alueella on runsaasti ihmisiä, voi salama osua ihmiseen todennäköisemmin kuin autiolla seudulla.

Suomeen asti Keski-Euroopassa jyllänneet ukkoset eivät ole tulossa, Korpela sanoo. Ilmavirtaukset ovat sellaiset.

Voimakkaita ukkosia suosivia ilmamassoja tulee Suomeen tyypillisesti muutaman kerran kesässä, Korpela kertoo. Ukkosten vaarallisuutta voivat lisätä niihin liittyvät yllätykselliset piirteet. Ihminen voi oleilla ulkosalla alueella, jolla ei sada, mutta silti kohteeseen voi iskeä salama. Ilmatieteen laitoksen mukaan sanonnalle ”salama kirkkaalta taivaalta” on katetta.

”Salama voi iskeä useita kilometrejä ukkospilven sivuun”, Korpela sanoo. ”Ukkospilvet voivat myös syntyä hyvin nopeasti, 20–30 minuutissa. Lisäksi ukkospilvet voivat joskus liikkua jopa sadan kilometrin tuntivauhtia.

Ukkosta suomalaisella paikkakunnalla on tyypillisesti keskimäärin 12 päivänä vuodessa, ja keskimääräisenä vuotena Suomessa on 140 000 maasalamaa.

Koska salama on sähkövirtaa, se vaikuttaa ihmiseen sähköiskun tavoin. Hengitys ja sydän voivat pysähtyä sekä iskun kohde voi saada palovammoja. Lääkärikirja Duodecimin mukaan Suomessa salamaniskuun kuolee vuosittain yksi–kaksi ihmistä.

Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilla neuvotaan, miten salamoilta suojaudutaan. Ukkosella sisällä olevan kannattaa olla etäällä tulisijoista sekä irrottaa radiosta ja televisiosta ulkoantennit. Salama voi nimittäin tulla sisälle savupiipun tai antennin kautta. Puhelimen ja sähkölaitteiden käyttöä kannattaa välttää – kännykkä on kuitenkin turvallinen.

Auton, asuntovaunun, lentokoneen ja katetun metalliveneen metallikuoren ansiosta sähkövirta ei tunkeudu sisälle. Esimerkiksi autoradiota tai korin metalliosia ei kuitenkaan kannata koskea. Salamoilta suojautuminen ei edellytä ajon keskeytystä.

Toisaalta Ilmatieteen laitos huomauttaa, että nykyautoissa on aiempaa isommat ja viistommat tuulilasit. Osa kattoakin voi olla lasia. Laitos kertoo Ruotsissa vuonna 2006 sattuneesta tapauksesta: ”Salama tuli luultavasti katon etuosassa olleen antennin kautta kuljettajaan ja edelleen ohjauspyörään. On siis viisasta pysäyttää ja ehkä jopa siirtyä takapenkille jos mahdollista.”

Ulkona ukkosella on vaarallista käyttää sateenvarjoa tai mennä puun alle. Yleensä on vältettävä korkeita paikkoja ja vesirajaa. Lisäksi on keskeytettävä polku- tai moottoripyörällä ajo ja siirryttävät niistä etäämmälle. Jos ihminen on aukealla, vaikkapa pellolla, on mahdollista suojautua vain kyykistymällä, Ilmatieteen laitos opastaa.

Ukkosella uiminen on vaarallista, koska salama hakeutuu mielellään veteen. Salama voi kulkea veteen myös rannalla sijaitsevan korkean kohteen kautta. Salama voi hakeutua uimarin päähän, joka on vedenpintaa ylempänä. Uimari voi hukkua, jos lähelle iskevästä salamasta tuleva sähkövirta kulkee uimarin läpi tainnuttaen hänet hetkeksi.

Oikaisu 30.5.2016 kello 19.50: Juttuun liitetyssä videossa väitettiin salaman etenevän 98 metriä sekunnissa, kun oikea nopeus on 98 kilometriä sekunnissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat