Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsästäjä nosti aseen kohti arkaa ystäväänsä – Historialliset tarinat ja kuvat esillä Koiramuseossa

Kennelliitto tuo historialliset kokoelmansa verkkoon.

Kotimaa
 
Suomen Koiramuseo
Kuvassa poseeraa Aarne Louna vaimonsa Ellin, tyttärensä Ritvan ja perheen koirien kanssa. Aarne Louna työskenteli Kiikassa asemapäällikkönä ja kasvatti suomenpystykorvia.
Kuvassa poseeraa Aarne Louna vaimonsa Ellin, tyttärensä Ritvan ja perheen koirien kanssa. Aarne Louna työskenteli Kiikassa asemapäällikkönä ja kasvatti suomenpystykorvia. Kuva: Suomen Koiramuseo
Suomen Koiramuseo
Tohtori Kalle Rikala arvostelee suomenajokoiria vuonna 1921.
Tohtori Kalle Rikala arvostelee suomenajokoiria vuonna 1921.
Suomen Koiramuseo
Väinö Wallenin omistama Lintu-Mikko oli yksi merkittävimmistä pohjoiskarjalaisista suomenpystykorvista. Lintu-Mikko eli 1900-luvun alussa.
Väinö Wallenin omistama Lintu-Mikko oli yksi merkittävimmistä pohjoiskarjalaisista suomenpystykorvista. Lintu-Mikko eli 1900-luvun alussa.
Suomen Koiramuseo
Suomenpystykorva Jarri pystykorvakokeiden jälkeen Joensuussa vuonna 1937.
Suomenpystykorva Jarri pystykorvakokeiden jälkeen Joensuussa vuonna 1937.

Jatkosodan aikaan Johannes E. Anttinen lähti Kannaksella haulikkonsa kanssa lähimetsään etsimään riistaa. Pian Anttinen huomasi kodittoman suomenpystykorvan seurailevan häntä.

Vähitellen koiran arkuus hävisi ja se uskalsi jakaa Anttisen kanssa eväsleivän. Auttoipa koira myös löytämään ukkometson.

Anttinen päätti, että hän yrittäisi vielä saada koiran jollain keinolla kotiin.

Sitten Kannakselle julistettiin rabies-epidemiavaara.

Jokainen isännätön koira määrättiin ammuttavaksi.

Myös Anttinen lähti murheellisin mielin metsälle, koska mitään neuvottelumahdollisuuksia ei ollut. Koira saapui taas siimeksestä hänen viereensä, mutta kuin pahaa aavistaen se juoksi karkuun.

Anttinen kohotti aseensa ja ampui kohti koiraa. Se ei kuollut välittömästi. Anttinen juoksi maassa makaavan koiran luo antaakseen sille armonlaukauksen.

”Vaivoin se käänsi päätään ja loi alistuneen katseen minua suoraan silmiin ja sanoi – sinäkin, ainoa ystäväni”, Anttinen kertoo.

Tarina on esillä Suomen Kennelliiton sunnuntaina verkossa avatussa Suomen koiramuseossa. Tarinoiden lisäksi liiton tarkoituksena on jakaa sivuilla suomalaisilta lahjoituksina ja hankintoina saamiaan useita tuhansia koirienhoitoon liittyviä valokuvia.

Museo myös kannustaa vierailijoita jakamaan omia muistojaan ja kertomuksia koirista.

Ensimmäisessä näyttelyssä ”Pikinokasta kansalliskoiraksi” on itseoikeutetusti esillä suomenpystykorva, joka on Suomen vanhin koirarotu.

Jopa vanhoista kalliomaalauksista on löydetty suomenpystykorvan kaltainen koira.

Metsästysintoisena tunnetun rodun edustajista löytyy kuvia aina 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä asti.

Alun perin rotu tunnettiin nimellä suomalainen haukkuva lintukoira. Useissa vanhoissa kuvissa koiria onkin kuvattu esimerkiksi lintuja metsästävien miesten seurassa.

Suomenpystykorvaa käytetään esimerkiksi metsäkanalintujen, mutta myös pienpetojen, vesilintujen ja hirven metsästyksessä.

Kennelliiton tavoitteena olisi saada suomenpystykorvalla metsästys mukaan YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Kennelliitto haluaisi saada Koiramuseolle myös oikeat esittelytilat uusien toimitilojensa yhteyteen pääkaupunkiseudulle.

Toistaiseksi kokoelmat ovat kuitenkin esillä ainoastaan verkossa.

Koiramuseon kokoelmaa on tarkoitus kartuttaa sitä mukaa, kun aineistoja saadaan siirrettyä digitaaliseen muotoon. Kennelliitto etsii edelleen myös lisää kotimaisiin koirarotuihin ja suomalaiseen koiraharrastamiseen liittyvää historiatietoa ja esineistöä, jota se ottaa vastaan lahjoituksina.

Suomen Koiramuseoon pääsee tutustumaan verkossa osoitteessa koiramuseo.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat