Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantarellit puskevat esiin ennätysaikaisin – ”Poikkeuksellista, mutta ei nyt ihme kumminkaan”

Kantarellikausi alkaa yleensä aikaisintaan juhannuksena.

Kotimaa
 
Risto Valkeapää
Risto Valkeapää löysi varhaisia kantarelleja Loviisassa.
Risto Valkeapää löysi varhaisia kantarelleja Loviisassa. Kuva: Risto Valkeapää

Joskus aavistus on oikeassa, vaikka järki sanoo toista. Näin kävi sieniharrastaja Risto Valkeapäälle viikonloppuna, kun hän lähti tarkistamaan, josko metsästä löytyisi kantarelleja.

”Vaimo sanoi, että höpöhöpö, mutta niin vain kävi, että löysin kuusi tai seitsemän paikkaa, joissa oli jo hyvät kantarellien alut. Oli se suuri hämmästys itsellenikin”, Valkeapää kertoo.

Toukokuinen kantarellilöytö on sen verran harvinainen, että Etelä-Savon Marttojen sienineuvoja Ritva Otva kaivaa avukseen sienikirjan. Sen mukaan kantarellit ovat aikaisia sieniä, ja niitä löytää usein jo heinäkuussa. Etelä-Suomessa kantarelleja löytää hyvinä kesinä juhannuksen tienoilla.

”Kyllä toukokuu on todella aikaista. Sanoisin, että poikkeuksellista, mutta ei nyt ihan ihme kumminkaan”, Otva sanoo.

”Onhan nyt ollut poikkeuksellisen lämmin alkukesä, joka on näköjään saanut sienetkin riehaantumaan. Ei niillä sienillä ole kalenteria. Ne nousevat lämmön ja kosteuden mukaan.”

Valkeapää teki sienilöytönsä Loviisassa, entisen Ruotsinpyhtään alueella. Siellä hänellä on vakituiset aarrepaikat, joista hän on kerännyt sieniä jo neljänkymmenen vuoden ajan.

”Viime vuonna sain tältä samalta paikalta ensimmäiset sienikastikeaineet juhannuksen alla. Tämän viikonlopun löydöt jätin vielä kasvamaan pariksi viikoksi. Sitten sieltä saa kunnon kastikeaineet.”

Valkeapää kehuu Loviisan sienimaastoja erinomaisiksi.

”Tämä paikka on kirkasvetisen lähdejärven rannalla. Enempää tuntomerkkejä en uskalla antaa, vaikka täällä on niin hyvät sienimaastot, että omien paikkojen paljastumista ei juuri tarvitse pelätä. Kaikilla paikkakuntalaisilla on omat sienipaikkansa.”

Otvan mukaan alkukesän sää on näyttänyt hyvältä, mutta vielä ei voi sanoa, onko tulossa hyvä sienikesä vai ei.

”Näillä näkymin hyvä sienikesä on mahdollinen, mutta arvauksien varassa se vielä on.”

OIKAISU (HS 31.5.2016): Maanantaina 30. toukokuuta kuvatekstissä oli nimivirhe. Kantarellit löysi Risto Valkeapää, ei Kankaanpää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat