Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viime päivinä useita vakavia moottoripyörä­onnettomuuksia – video näyttää eron mustan ja kirkkaan ajopuvun näkyvyydessä

Tyypillinen kuolemaan johtava moottoripyöräonnettomuus tapahtuu taajaman ulkopuolella ja kuollut on 15–54-vuotias mies.

Kotimaa
 
Lehtikuva
Onnettomuuksissa kuolee keskimäärin 20 moottoripyöräilijää vuodessa.
Onnettomuuksissa kuolee keskimäärin 20 moottoripyöräilijää vuodessa. Kuva: Lehtikuva

Hyvä sää on tuonut viime viikkoina lisää moottoripyöriä tieliikenteeseen. Samalla myös vakavien moottoripyöräonnettomuuksien määrä on kasvanut. Viime päivien aikana onnettomuuksissa on kuollut jo kaksi moottoripyöräilijää.

Torstai-iltana 29-vuotias moottoripyörää ohjannut mies ja 55-vuotias henkilöauton kuljettaja kuolivat risteysonnettomuudessa Torniossa.

Perjantaina toinen moottoripyöräilijä kuoli Jyväskylässä, kun hän törmäsi edelleen ajaneen henkilöauton takakulmaan ja sinkoutui vastaantulevien kaistalle. Samana päivänä 25-vuotias mies loukkaantui vakavasti Mikkelissä, kun hänen ohjaamansa moottoripyörä törmäsi ohitustilanteessa vastaan tulleeseen henkilöautoon.

Neljäs onnettomuus tapahtui lauantai-iltana Rovaniemellä, kun kaverinsa moottoripyörää kokeillut mies ajautui ulos tieltä. Kuljettajalla ei ollut kypärää ja hän loukkaantui ulosajossa.

Liikenneturvan ja poliisin tietojen mukaan tieliikenteessä on alkuvuonna kuollut kaikkiaan neljä moottoripyöräilijää, kun viime vuonna tähän aikaan kuolleita oli kolme.

Tammi–huhtikuussa on loukkaantunut 24 moottoripyöräilijää, kun viime vuonna vastaavaan aikaan oli loukkaantunut jo 37 moottoripyöräilijää.

Moottoripyöräonnettomuuksien määrä on kuitenkin laskenut lähes viidenneksellä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vielä vuonna 2008 tieliikenteessä kuoli 33 ja loukkaantui 654 moottoripyöräilijää. Viime vuonna kuolleita oli 20 ja loukkaantuneita 490, kertoo Liikenneturva.

Tyypillinen kuolemaan johtava moottoripyöräonnettomuus tapahtuu taajaman ulkopuolella ja kuollut on 15–54-vuotias mies. Yli 90 prosenttia kaikista moottoripyöräonnettomuuksissa kuolleista on miehiä.

Viime vuosien uhreista lähes puolet kuoli ulosajoissa ja lähes joka viides kohtaamisonnettomuuksissa.

Usein onnettomuuden aiheuttaa esimerkiksi se, ettei henkilöauton kuljettaja havaitse moottoripyörää. Liikenneturvan mukaan heti yksittäisten onnettomuuksien, kuten ulosajojen, jälkeen yleisimmissä moottoripyöräonnettomuuksissa on osallisena kolmion takaa moottoripyörän eteen tuleva auto tai motoristin eteen vasemmalta kääntyvä vastaantuleva auto.

Siksi moottoripyöräilijän kehotetaan pukeutuvan esimerkiksi kirkkaan väriseen ajopukuun, joka erottuu hyvin muusta ympäristöstä. Esimerkiksi musta takki saattaa helposti sulautua ympäristöön. Myös riittävän suuri turvaväli ehkäisee onnettomuuksia.

Valtaosa Suomen tieliikenteessä kuolleista on silti henkilöautoilijoita. Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä ja loukkaantuneista vain kahdeksan prosenttia on moottoripyöräilijöitä.

Tilastokeskuksen mukaan tammi–huhtikuussa tapahtui kaikkiaan 1 116 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joissa kuoli kuoli 63 ihmistä.

 

Liikenneturvan Youtube-palvelussa julkaistu videosarja esittelee vinkkejä motoristeille. Sarjan ensimmäisessä osassa muistutetaan, että musta ajopuku vaikeuttaa motoristin havaitsemista:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat