Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satoja onnellisia loppuja – Tampereella Nokian ja Microsoftin raunioilta versoo uutta työtä ja toivoa

Yksi perusti pesulan, toiset start-upin. Kaikki ovat tyytyväisiä lähtöönsä Nokialta tai Microsoftilta. ”Alan vaihto oli paras ratkaisu.”

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Minna-Liisa Vesanen oli johtajana Nokialla, kunnes päätti lähteä ja osti pesulan. Se oli iso muutos, mutta takaisin hän ei halua.
Minna-Liisa Vesanen oli johtajana Nokialla, kunnes päätti lähteä ja osti pesulan. Se oli iso muutos, mutta takaisin hän ei halua. Kuva: Reijo Hietanen

Tampere

Pöydän äärellä Hervannassa on paljon osaamista, joka näkyi ei edes kovin monta vuotta sitten Nokian huippupuhelimissa.

On Janne Haavisto, joka käynnisti Nokian kamerakehityksen ennen vuosituhannen alkua ja johti muun muassa N808-hirviökameran kehittämistä. On Kimmo Alanen, joka vastasi Nokian paikannusteknologiasta alusta alkaen. Ja on toimitusjohtaja Mika Kuisma, joka johti tuotekehityshankkeita ja teknologiakehitystä Nokialla.

Jokaisen työ on muuttunut ratkaisevasti sen jälkeen. Iso korporaatio vaihtui sadan neliön vuokratiloihin, mutta omaan yritykseen.

Sen nimi on Grundium, ja se työllistää jo yhdeksän ihmistä. Se tekee kuvantamisjärjestelmiä teollisuuteen ja terveydenhoitoon. Miehet kehittivät itse omalle matkapuhelinosaamiselleen toisenlaista käyttöä.

Jokainen heistä muistaa hyvin viime heinäkuun kahdeksannen ja silloisen työnantajansa Microsoftin tilaisuuden, jota myöhemmin kuvailtiin pommiksi: valtaosa puhelintoiminnoissa työskentelevistä saisi lähteä.

Luku oli 2 300.

”Se oli niin suuri alasajo, että tuli sitkeämmälläkin kaverilla selväksi, että homma ei johda enää mihinkään. Oli ajatus, että jotain muuta tällä työelämällä pitää tehdä”, sanoo Kuisma.

”Tilaisuudessa selvisi koko katastrofin laajuus, mutta selvisi myös, että tukipaketit ovat todella hyviä.”

Se tarkoitti suunnilleen vuoden palkkaa jokaiselle, mutta ennen kaikkea tukea uuden yrityksen perustamiseen. Grundium oli toiminnassa vielä saman vuoden syksyllä.

”Tuki on ollut uskomattoman hyvää, emme uskoneet, että se voisi auttaa näin paljon.”

Kolmikko sanoo, että moni muukin samassa vyöryssä lähtenyt on pärjännyt hyvin. Heille itselleen lähtö oli helpotus eikä paluutoiveita ole, päinvastoin. Puheista kuulee, että julkisuus on antanut liian synkän kuvan ex-nokialaisten nykytilanteesta.

”Esimerkiksi ohjelmistopuolen osaajat ovat työllistyneet hyvin, samoin kuin ne jotka ovat keksineet, miten kansainvälisissä töissä saatuja taitoja voi soveltaa”, sanoo Kuisma.

”Niiden jotka selkeästi osaavat jotain, on helppo työllistyä, varsinkin softapuolella. Johtoporraskaveri joka ei ole hakenut uutta kulmaa osaamiselleen, on voinut jäädä viereen katselemaan”, sanoo Haavisto.

”Mekin olimme sitä paljon puhuttua keskijohtoa. Nyt olemme taas kädet savessa.”

Työn alla on parhaillaan paljon, mistä ei voi liikesalaisuuksien vuoksi kertoa, mutta myös ainakin monikamerajärjestelmä tuotantolinjoille laadun tarkkailuun. Kaikki menee vientiin, on liikevaihtoa ja asiakkaita. Tukea on tullut myös Tekesiltä ja tavoite on pian olla taas veronmaksaja. Jos hyvin käy, sata neliötä ei enää kauan riitä.

Miesten mietteet viimeisiltä vuosilta ovat yhtenevät.

”Jos katsoo koko sitä kaarta, niin se on kokemus, jota ei voi heti edes kuvitella työuralla. Kaikki ne ylä- ja alamäet, välillä mentiin niin takki auki. Se huippukohta oli kymmenen vuotta sitten, ja siitä alkoi alamäki”, sanoo Kuisma.

”Se oli tavallisen insinöörinkin näkökulmasta hienoa, parhaimmillaan mikä vain oli mahdollista”, sanoo Haavisto.

Nyt kaikki on omissa käsissä.

”Tässä näkee heti tulokset itse, siitä tulee ihan eri fiilis”, sanoo Haavisto.

”Kaikki mitä tehdään on merkityksellistä ja siihen voi vaikuttaa itse ja nopeasti. Se on iso muutos, joka on myös henkisesti vapauttavaa”, sanoo Kuisma.

Nokia-johtajasta tuli pyykkäri

Peltihallista löytyy pesula ja yksi erikoisimmista uranvaihdoista, jonka Nokia ja MS ovat aiheuttaneet.

DI Minna-Liisa Vesanen, 54, oli Nokialla vuosia eri tasojen johtaja, director, jolla oli parhaimmillaan satoja alaisia Kaliforniasta Bangaloreen kehittämässä puhelinten Symbian-ohjelmistoa. Nyt hänellä on pesula.

”Nokialla oli sanonta, että life is local. Sitä tämä nyt todella on”, Vesanen naurahtaa puhtaalta pyykiltä tuoksuvassa pesulassaan.

Nurkassa roikkuu lähiseudun vuokrasaunan kylpytakkeja. Myös paikallinen katsastusasema pesettää siellä haalarinsa. Asiakas tuo maton, jonka päällä koira söi pizzaa.

On hän joutunut valintaansa selittämään. Johtaja Nokialla on nyt pyykkäri Lielahdessa. Vesanen sanoo nauravansa partaansa, sillä hänelle kävi hyvin.

”Tulin yhtenä päivänä tänne pesulaan ja silloinen omistaja sanoi, että osta pesula, olkapäätäni särkee. Sanoin, että älä yllytä hullua. Siitä keskustelusta kuuden viikon päästä ostin.”

Pesula maksoi keskitason auton verran ja lopetti lyhyen työttömyysjakson.

Sitä ennen Vesanen ehti nähdä Nokian kultavuodet. Kun Stephen Elop oli pitänyt kuuluisan puheensa palavasta lautasta, Vesanen ymmärsi, että tilanne ei pysyisi ennallaan. Hän päätyi vielä hetkeksi konsultti- ja ulkoistusyhtiö Accenturelle, ”jossa oltiin aika lailla siipi maassa”. Lopulta lähtö oli onni.

”Minä lähdin bonus molemmissa kainaloissa. Lähdin, kun kävi sellainen munkki.”

Hän sanoo, ettei ikävöi Nokia-vuosista muuta kuin ihmisiä sekä sitoutuneisuutta ja intoa.

”Muistan, miten matkustettiin kristallilasi kädessä Finskin ykkösluokassa, mutta samalla tulee mieleen kaikki se raskas, mitä joutui kokemaan, pitkä alamäki ja yt-jumppa.”

Kun hän keräili rahat pesulan ostoon, eteen tuli erikoinen ongelma. ”En halunnut hakea lainaa pankista, koska asuntolainapapereissa luki ammattina director, ei pyykkäri.”

Mutta nyt pyykkäri näyttää tyytyväiseltä. Päivät voivat olla pitkiä, mutta työstä saa elannon ja kaikesta saa päättää itse. Alussa epäilys saattoi iskeä, mutta nyt asiakkaita riittää.

”Älyttömän hyvät fiilikset.”

Hän on käynyt puhumassa myös Microsoftin muutosohjelmassa oleville työtä hakeville. Hän sanoo ostaneensa itselleen työpaikan, koska uskoo, ettei muuten olisi sellaista saanut.

”Sanoin, että ostakaa jo olemassa oleva yritys, aina ei tarvitse aloittaa nollasta.”

Hän tietää myös, mitä sanoa tuoreille MS:ltä lähtemään joutuville. ”Älkää jääkö vanhaan kiinni, vaan heti kun energiaa riittää, katse tulevaan, johonkin ihan muuhun. Siitä mitä isossa talossa on oppinut, on hyötyä muuallakin. Alanvaihto saattaa olla elämän paras ratkaisu.”

Tampereella töitä tuhannelle tietotekniikan osaajalle

Yhden ison puun kaatuminen peittää alleen paljon pieniä versoja.

Siitä on vasta alle yksitoista kuukautta, kun Microsoft ilmoitti edellisistä isoista potkuistaan. Silloin liipaisimella oli noin 2 300 suomalaista ex-nokialaista. Nyt suurimmalla osalla heistä on taas työpaikka.

Se on oikein hyvä uutinen esimerkiksi niille noin kuudellesadalle Tampereella työskennelleille microsoftilaiselle, joista suuri osa kävi viime viikolla bussilla Espoossa kuulemassa saavansa potkut, kun koko Tampereen toimipiste ajetaan alas.

Luvut herättävät toivoa.

Microsoftin Polku-ohjelman mukaan yli puolet kaikista viime heinäkuussa lähteneistä ihmisestä Salossa, Espoossa ja Tampereella on nyt työllistynyt. Muutos kohdistui tuolloin 2300:een. Tampereella he ovat työllistyneet vielä paremmin, Tampereen Polku-ohjelman mukaan peräti kolme neljäsosaa on taas töissä.

”Kyllä sitä voi pitää hyvänä, tänne ei ole tullut pelkästään yhtä tai kahta yritystä, vaan iso verkosto ict-alan yrityksiä, jotka kasvavat kovaa”, sanoo Tytti Julkunen, joka johtaa Tampereella Microsoftin Polku-ohjelmaa.

Varsinkin Tampereen tilanne näyttää siltä, että uutiset viime aikojen jätti-irtisanomisista peittävät alleen positiivista värettä eli lukuisia pieniä rekrytointeja ja uusia yrityksiä. Tuhat työttömäksi joutuvaa teknologiaosaajaa ei ole niin iso kriisi kuin tuhat työttömäksi joutuvaa paperimiestä.

”Sitä imua on nyt. Hyvä että osaaminen hajoaa moneen eri suuntaan”, Julkunen sanoo. Merkit viittaavat siihen, että pian alkaa jo pieni osaajajahti.

”Kyselyjä tulee meille paljon, ja yritykset valmistautuvat rekrytoimaan isosti. Ne haluavat olla nyt hereillä.”

Hänen viestinsä niille, jotka viime viikolla saivat kuulla ikävät uutiset, on yksinkertainen: eteenpäin, ottajia on.

”Valtio ja poliitikot voisivat nyt viestiä, että täällä on osaamisbuumi. Suomi on harvinainen paikka siitä, että täällä on nyt osaajia, kun muualla maailmassa heistä on tosi iso pula.”

Jo huhtikuussa Tampereen kauppakamari nimesi Tampereen leikisti tai tosissaan Pohjoismaiden piilaaksoksi. Kun ajaa keskustasta Hervantaan, huomaa sillan kaiteessa tienlevyisen hauskan banderollin: Töitä tarjolla atk-ohjelmoitsijoille. Se kutsuu töihin ohjelmistotalo Vincitiin, joka aikoo lähiaikoina palkata kymmeniä uusia työntekijöitä.

Ja erityisen iso ja positiivinen luku on tämä: kauppakamari tutki jo huhtikuussa, että kaikki Tampereen alueen ict-yritykset tulevat palkkaamaan tänä vuonna tuhat uutta työntekijää.

”Isoin isku on se, että meiltä poistuu globaali jätti, ei se, etteikö lähtijöille olisi töitä”, sanoo kauppakamarin ict-valiokunnan varapuheenjohtaja Mikko Kuitunen, joka on myös Vincitin toimitusjohtaja.

”Siellä on nyt tarjolla henkilöitä, joilla on parhaimmillaan tai pahimmillaan takanaan yli kahdetkymmenet yt:t, se on selviytyjien joukko, joka on erittäin pätevää”, Kuitunen sanoo.

”Työttömäksi jääneen näkökulmasta markkinatilanne on parempi kuin aiempina vuosina. On yrityksiä, jotka palkkaavat aggressiivisesti, ja yleinen fiilis on korkealla.”

Vincitissä on jo huomenna tiistaina avointen ovien päivä pian entisille microsoftlaisille. Torstaina sama tilaisuus on Helsingin-toimistolla.

Reijo Hietanen
Mika Kuisma (vas.), Janne Haavisto ja Kimmo Alanen joutuivat kaikki lähtemään Nokialta. Nykyään heillä on oma yhteinen yritys, Grundium.
Mika Kuisma (vas.), Janne Haavisto ja Kimmo Alanen joutuivat kaikki lähtemään Nokialta. Nykyään heillä on oma yhteinen yritys, Grundium.
Reijo Hietanen
Minna-Liisa Vesasen Tampereen Lielahdesta ostama pesula maksoi keskikokoisen auton verran.
Minna-Liisa Vesasen Tampereen Lielahdesta ostama pesula maksoi keskikokoisen auton verran.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat