Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin kokoomusehdokkaat lobbaavat nyt ääniä puolueväeltä – ”Puhelu kesti pitkään, miltei Suomi–Kanada-pelin erän loppuun”

Noin 850 kokoomuksen puoluekokousedustajaa voi saada koska tahansa soiton Alexander Stubbilta, Petteri Orpolta ja Elina Lepomäeltä. HS selvitti, millaisia lobbauspuheluita puheenjohtajaehdokkaat nyt soittelevat.

Kotimaa
 
Jukka Alamäki, Tea Saarniala, Teresa Kaaresmaa ja Pekka Majuri ovat kokoomuksen jäseniä. He kertovat, millaisia puheluita puheenjohtajaehdokkaat soittelevat puoluekokouksen alla.
Jukka Alamäki, Tea Saarniala, Teresa Kaaresmaa ja Pekka Majuri ovat kokoomuksen jäseniä. He kertovat, millaisia puheluita puheenjohtajaehdokkaat soittelevat puoluekokouksen alla.

Pirkkalalainen Jukka Alamäki, 54 sanoo kannattaneensa kokoomusta koko ikänsä. Puolueen jäsenkirjan Alamäki hankki kuitenkin vasta 1. tammikuuta 2014, kun hän jäi Ilmavoimien kapteenin tehtävistä eläkkeelle. Nyt Alamäki on yrittäjä. Hän antaa raskaiden ajoneuvojen kuljetusopetusta.

Pari viikkoa sitten hänelle soitti kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb. Jo puhelun jälkeen Alamäki päätti lähteä puoluekokoukseen äänestämään Stubbille jatkokautta.

”Tuntui hienolta, että Alex soitti. Ensin hänen avustajakunnastaan kuitenkin kysyttiin, että olenko tehnyt jo päätökseni puheenjohtajasta ja sopiiko soitto. Siinä vaiheessa en ollut vielä päätöstä tehnyt. Kerroin, että haluan ensin tutustua ehdokkaiden ohjelmiin, mutta otan mieluusti soiton vastaan.”

”Muistan tarkalleen, milloin soitto tuli: jääkiekon MM-kisojen Suomi–Kanada-alkusarjaottelun ensimmäisellä erällä. Puhelu kesti pitkään, miltei erän loppuun.”

”Ei hän tukeani pyytänyt, mutta kysyi, lähdenkö kokousedustajaksi. Puhuimme kaikenlaista. Kerroin senkin, että olen arvoiltani joissain kohdin paljon konservatiivisempi kuin hän. Kävimme hyvän keskustelun. Alex suhtautui kantaani arvostavasti.”

”Jo ennen soittoa vaaka alkoi kallistua Alexin puolelle. Hän ajaa avoimesti Nato-jäsenyyttä. Se on minulle tärkeää.”

”Minua lähestyttiin samalla asialla myös Petterin Orpon leiristä. Orpo ei ehtinyt soittaa. Ilmoitin jo Orpon leiriin, että kanta on lukittu. Vanha sotilas seisoo sanojensa takana.”

”En koe lobbaussoittelua edes tarpeelliseksi”

Espoolainen puolueaktiivi Tea Saarniala, 43 työskentelee hallinnollisena isännöitsijä-yrittäjänä. Kokoomukseen hän liittyi kuusi vuotta sitten.

Kukaan nyt kisaavista ehdokkaista ei ole vielä Saarnialalle kilauttanut. Alexander Stubb soitti kuitenkin kaksi vuotta sitten. Tuolloin Saarniala myös kannatti Stubbia johtoon. Nyt Saarniala antaa äänensä Petteri Orpolle.

”Ei ole vielä keneltäkään soittoa tullut. En odota soittoja, enkä koe niitä edes tarpeellisiksi. Soitto on lobbausta.”

”Valintani oli päivänselvä heti sen jälkeen, kun Orpo tuli mukaan kehiin. Orpo on miellyttävä, rauhallinen, ajatteleva ja tunteva ihminen. Hän herättää luottamusta. Orpo on kultaisen keskitien kulkija, joka tulee toimeen kaikkien kanssa. Poliitikoissa tärkeää on inhimillisyys. Se Stubbista puuttuu.”

”Edellisen puoluekokouksen alla, kun Stubb soitti, se tuntui erikoiselta ja tietysti jopa hyvältä. Tuin myös häntä silloin johtoon. En usko, että soitto nyt saisi minua enää muuttamaan kantaani.”

”Stubb on tehnyt minun silmissäni muutaman virheen. Siksi toivoin hänelle kilpailijoita. Ajattelin ensin tukea Elina Lepomäkeä, koska Orpohan ilmoitti alkuun, että hän ei lähde ehdokkaaksi. Lepomäki olisi voinut tuoda uutta verta ja johtamistyyliä. Elina on kuitenkin ehkä liian tiukka ja kova. Mietin, pystyykö hän taipumaan.”

”Jos Alex voittaa, uskon, että hän ottaa kisasta opiksi. Stubb ei ole tyhmä ja tietää, missä täytyy petrata. Orpo olisi turvallisempi valinta; tiedetään, mitä saadaan.”

”Alex sanoi, että kuule Teresa, älä menetä toivoasi”

Noormarkun kokoomusnaisia johtava Teresa Kaaresmaa, 45 otti puolueen jäsenkirjan vuonna 2008. Hän työskentelee vielä Nakkilan kunnalla palvelusihteerinä, toimeentulotukivirkailijana. Yt-neuvottelut vievät työpaikan kuitenkin vuoden vaihteessa. Elina Lepomäen Kaaresmaa jo tapasi, Alexander Stubb soitti ja kuunteli. Stubb on Kaaresmaan valinta.

”Stubb soitti kaksi viikkoa sitten sunnuntai-iltapäivänä. Olin juuri palannut taekwondon vyökokeesta ja olin Valintatalon pihassa hakemassa maitoa, kun puhelin soi.”

”Alex esitteli itsensä ja kysyi, soittaako hän huonoon aikaan. Sitten Alex kertoi, että hän on valmis ja myös haluaa jatkaa puheenjohtajana ja kysyi, mitä viestiä minulla hänelle olisi.”

”Keskustelu oli hyvä. Itselläni olivat juuri yt-neuvottelut alkaneet. Toimeentulotuet siirtyvät Kelaan ja minä jään tyhjän päälle. Kysyin, mitä neuvoja hänellä olisi minulle. Alex sanoi, että kuule Teresa, älä menetä toivoasi. Tässä on paljon tehtävissä.”

”Puhelussa vierähti puolisen tuntia. Minulle tuli sellainen olo, että hän kuunteli. Tuntui, että kuulun joukkueeseen. Alex jopa pyysi minua lähettämään ajatuksiani vielä sähköpostilla perään. Hänellä on empatiaa.”

”Kaksi vuotta sitten Stubb myös soitti, joten osasin soittoa taas odottaa. En silti kysynyt, muistaako hän vielä minua. Eikä hän pyytänyt tukeani. Tunsin tulleeni kuulluksi.”

”Kyllä Orponkin kanssa haluaisin puhua, ja Elinahan on visionääri. Voitti kuka tahansa, olen hänen takanaan.”

”Minuun ei puhelimella voi kauheasti vaikuttaa”

Sotilasuran tehnyt eläkeläinen Pekka Majuri, 66 vetää kokoomuksen isoa Helsingin piiriä. Hän liittyi puolueeseen vuonna 2012 ja lähtee Lappeenrannan puoluekokoukseen jo ehdokkaansa valinneena.

Majuri sanoo olevansa itse huono telemarkkinoinnin kohde, mutta pitää soittoja silti hyvänä tapana puhutella puolueväkeä. Majuri päätyi Petteri Orpon taakse. Orpo ehti myös ensimmäisenä soittaa.

”Orpo soitti minulle heti seuraavana päivänä, kun hän oli ilmoittanut lähtevänsä mukaan. Ei kukaan ollut soittoa ennalta valmistellut. Orpohan oli kohtuullisen selvästi aiemmin ilmoittanut, että ei kisaan edes lähde.”

”Puhelu ei kestänyt kauan, enimmillään vartin. Hän sanoi terve ja halusi kertoa, että lähtee ehdolle. Ei hän kysynyt, ketä tuen. Enkä aika pitkään vielä soiton jälkeenkään liittynyt julkisesti kenenkään joukkoihin. Halusin ensin nähdä, ketkä kaikki lähtevät kisaan.”

”Olin alusta pitäen toivonut, että Alexander Stubbille tulisi haastajia ja puolue saisi raikasta keskustelua. Se, että niin iso osa eduskuntaryhmässä halusi puoluejohtajavaihdosta, kertoo jo jostakin.”

”Elina Lepomäki on myös soittanut, mutta ei hänkään ole pyytänyt minua tukijoukkoihin. Eikä minua kyllä puhelimessa voi ympäri puhua. Se on mahdoton tehtävä. Olen hukkasoiton kohde. Jos minua ruvetaan puhelimessa mairittelemaan, kokisin sen suorastaan kiusalliseksi. En siis ole hyvä kohde telemarkkinoinnille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat