Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Tapiolan lukio palasi lukiovertailun kärkeen – HS:n hakukone näyttää Suomen kaikkien lukioiden paremmuusjärjestyksen

Kymmenen kärkilukion joukossa kuusi helsinkiläislukiota

Kotimaa
 
Janne Järvinen
Etelä-Tapiolan lukio on perinteisesti pärjännyt lukiovertailussa.
Etelä-Tapiolan lukio on perinteisesti pärjännyt lukiovertailussa. Kuva: Janne Järvinen

Espoolainen Etelä-Tapiolan lukio on tämän vuoden lukiovertailun ykkönen. Ylioppilaslautakunta julkaisi maanantaina koulukohtaiset tilastot tämän vuoden ylioppilaskokeista. Etelä-Tapiolan lukion ylioppilaiden pakollisten aineiden keskiarvo on 6,17.

”Uskon, että pärjäämme opiskelijalähtöisen ja kannustavan toimintakulttuurimme ansiosta. Haluamme myös aina, että kaikki opiskelijat pysyvät veneessä mukana”, Etelä-Tapiolan lukion rehtori Harri Rinta-aho arvioi.

Etelä-Tapiolan lukio on viihtynyt lukiovertailun kärkisijoilla useita vuosia. Ykkösenä lukio oli viimeksi vuonna 2014.

”Olemme pohtineet, että ovatko meidän lukiomme eri yrittäjyysprojektit tasapainossa akateemisten opintojen kanssa. Näyttäisi pikemminkin siltä, että jos koulu satsaa luovuutta edistäviin asioihin, se ei ole pois akateemisesta oppimisesta”, Rinta-aho sanoo.

Viime vuonna listan kärjessä oli Enontekiön Erälukio, josta kirjoitti ylioppilaaksi yksi kokelas. Nyt lukio on sijalla 331.

Tämän vuoden lukiovertailun kymmenen kärjessä on kuusi helsinkiläislukiota. Kakkoseksi sijoittuneen Ressun lukion lisäksi kärjessä ovat Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu (3.), Kulosaaren yhteiskoulu (4.), Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu (5.), Gymnasiet Lärkan (6.) ja Töölön yhteiskoulun lukio (10.). Kymmenen kärjessä on kolme espoolaislukiota.

Viime vuonna kymmenen kärjessä oli kolme pääkaupunkiseudun ulkopuolista lukiota nyt vain yksi: turkulainen Puolalanmäen lukio.

Harri Rinta-aho uskoo, että kärkilukioiden keskittyminen pääkaupunkiseudulle on merkki rahoituksen epätasapainosta.

”Espoolaispoliitikot ovat puoluekannasta riippumatta halunneet satsata koulutuksen, mutta näin ei ole kaikkialla maassa. Tunnen rehtoreita ympäri maata ja voin sanoa, että koulutus ei ole niin tasa-arvoista ja yhdenvertaista kuin se oli viisi vuotta sitten”, Rinta-aho harmittelee.

Ylioppilastutkintolautakunta julkaisi viime keväänä ensimmäistä kertaa koulukohtaisia tuloksia omilla nettisivuillaan. Hyväksyttyjen kokelaiden keskiarvojen keskiarvo on laskettu sekä kaikkien aineiden että vain pakollisten aineiden perusteella.

Sitä ennen tuloksia julkaistiin vain viestimissä, jotka olivat tilanneet maksulliset tulokset lautakunnalta. Lautakunnan puheenjohtaja, professori Patrik Scheinin perusteli muutosta avoimuudella.

Onko lukiovertailun kärkisijalla merkitystä lukiolle?

”En usko, että sillä suurtakaan merkitystä, sillä opiskelijat hakeutuvat tänne talous- ja yhteiskuntapainotteisen lukion sisältöjen perässä tietäen, että täällä on samankaltaisia opiskelijoita ja paljon tiimityötä” Rinta-aho sanoo.

HS:n listassa lukiot on laitettu järjestykseen neljän pakollisen aineen pistemääristä lasketun keskiarvon mukaan. Pakolliset aineet ovat äidinkieli ja kolme seuraavista: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, matematiikka, yksi reaaliaine.

HS kertoi lauantaina, että naisten osuus uusista ylioppilaista kasvoi. HS:n ylioppilaskoneella löytyy kaikki kevään ylioppilaat.

Vikke Elfving kirjoitti ennätysmäiset 12 laudaturia.
Vikke Elfving kirjoitti ennätysmäiset 12 laudaturia.
”Ei tässä maailmassa mitään saa kuin työtä tekemällä”, Elfving sanoo. Toimittaja: Jarmo Huhtanen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat