Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Suomalaisvauvan äitiä ei voi käännyttää maasta

Äidin käännyttäminen merkitsisi tosiasiassa myös Suomen kansalaisena syntyneen vauvan siirtämistä toiseen maahan.

Kotimaa
 

Suomalaisen vauvan äitiä ei voi käännyttää maasta, koska se olisi vastoin lapsen etua. Näin päätti korkein hallinto-oikeus (KHO) ennakkopäätöksessään maanantaina.

Kenialainen nainen haki turvapaikkaa alun perin Norjasta, mutta sittemmin hän tuli Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Dublin-sopimuksen perusteella pääsääntö tällaisissa tilanteissa on, että hakemuksen käsittelisi ensimmäinen maa eli Norja. Tämän takia Maahanmuuttovirasto päättikin palauttaa naisen Norjaan ja määräsi hänet kahden vuoden maahantulokieltoon Schengen-alueelle.

Keväällä 2015 nainen sai kuitenkin lapsen suomalaisen miehen kanssa. Maistraatti ei heti vahvistanut isyyttä, sillä sen mukaan naisen henkilöllisyyttä ei voitu tarkastaa luotettavasta asiakirjasta. Isyys vahvistettiin myöhemmin Helsingin käräjäoikeudessa.

Isyyden vahvistaminen tarkoitti, että lapsen katsottiin olleen Suomen kansalainen syntymästään lähtien. Lasta ei siis lain perusteella voi estää saapumasta Suomeen, karkottaa maasta eikä vastoin tahtoaan luovuttaa tai siirtää toiseen maahan, kuten ei muitakaan Suomen kansalaisia.

KHO:n mukaan asiassa on kyse äidin käännyttämisestä, ei siis suomalaisen vauvan siirtämisestä toiseen maahan. Kun kuitenkin otetaan huomioon lapsen ikä ja hänen riippuvuutensa äidistään, normaalin käytännön noudattaminen merkitsisi tosiasiassa myös lapsen siirtämistä Norjaan.

KHO korosti, että lapsen etu puoltaa sitä, ettei äitiä käännytetä Suomesta. Sen vuoksi KHO määräsi, että äidin turvapaikkahakemus käsitellään Suomessa.

KHO:n päätöksen tekivät presidentti Pekka Vihervuori sekä hallintoneuvokset Matti Pellonpää, Anne E. Niemi, Janne Aer ja Petri Helander.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat