Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rattijuoppojen tuomioissa isoja eroja – Helsingissä ehdotonta vankeutta saa harva, Keski-Suomessa joka toinen

Väitöstutkimus tarkasteli rangaistuskäytäntöjen eroja seitsemässä käräjäoikeudessa.

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Poliisi Timo Harjaluoma puhallutti autoilijoita ratsiassa Helsingissä vuonna 2012.
Poliisi Timo Harjaluoma puhallutti autoilijoita ratsiassa Helsingissä vuonna 2012. Kuva: Ville Männikkö

Törkeään rattijuopumukseen syyllistyneet kuljettajat selviävät Helsingissä usein lievemmällä rangaistuksella kuin muualla maassa.

Sen sijaan Keski-Suomen käräjäoikeus antaa törkeästä rattijuopumuksesta tyypillisesti muita käräjäoikeuksia ankarampia rangaistuksia.

Tämä käy ilmi Itä-Suomen yliopistossa kesäkuussa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta. Se käsittelee tilastollisen analyysin perusteella käräjäoikeuksien rangaistuskäytäntöjen eroja törkeissä rattijuopumuksissa.

Tutkimuksen mukaan rangaistuskäytännöissä on havaittavissa alueellisia eroja. Väittelijä, hallintotieteiden maisteri Mika Sutelan mielestä tutkimuksen tuloksia ei voi pitää hyväksyttävinä kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta.

”Lähtökohtaisesti pitäisi saada sama rangaistus riippumatta siitä, missä rikoksen tekee ja tuomituksi tulee”, hän sanoo.

Väitöstutkimuksen mukaan käräjäoikeudet määräävät tyypillisesti törkeästä rattijuopumuksesta 60 vuorokauden ehdollisen vankeustuomion sekä lisäksi 30 päiväsakon suuruisen oheissakon.

Helsingin käräjäoikeus langetti tutkimusaineiston perusteella pääsääntöisesti ehdollista vankeutta oheissakon kanssa jopa rikoksen uusijoille. Sen sijaan Kymenlaakson käräjäoikeudessa rikoksen uusija ei koskaan selvinnyt ehdollisella tuomiolla.

Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi muita vertailun käräjäoikeuksia useammin törkeästä rattijuopumuksesta tuomitulle ehdotonta vankeutta tai yhdyskuntapalvelua.

Sutelan mukaan Keski-Suomen rangaistuskäytäntö vaikutti yleisesti muita vertailun käräjäoikeuksia ankarammalta. Toinen ääripää oli Helsingin käräjäoikeus.

”Keski-Suomessa melkein joka toinen rangaistus oli ehdotonta vankeutta tai yhdyskuntapalvelua, kun Helsingissä niin oli yhdessä tapauksessa kymmenestä. Jos vertaa näitä ääripäitä, niin voi sanoa, että ero on suuri”, Sutela sanoo.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus langetti puolestaan muita vertailun käräjäoikeuksia harvemmin ehdollisen vankeustuomion lisäksi oheissakon.

Sutelan mukaan rangaistuskäytäntöjen eroihin voivat vaikuttaa muun muassa paikalliset ja alueelliset tavat ja perinteet, mutta tarkkoja syitä eroihin on vaikea todentaa.

Sutela tarkasteli seitsemän käräjäoikeuden antamia tuomioita vuosien 2006, 2008 ja 2010 toukokuussa. Vertailussa eivät siten ole mukana kaikki Suomen käräjäoikeudet.

”Viidensadan tapauksen aineisto osoittaa varmasti suuntaa antavasti, että eroja rangaistuskäytännöissä on”, Sutela luonnehtii aineiston luotettavuutta.

Vertailussa olivat mukana nykyiset Helsingin, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan ja Lapin käräjäoikeudet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat