Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusministeriö uhkaa rikesakon laiminlyöneitä vankeudella – oikeusasiamies antoi huomautuksen

Järjestelmään sisältynyt virhe väittää, että maksamaton rikesakko muunnetaan vankeudeksi.

Kotimaa
 
Tuomas Selänne
Tuomioistuimien tulostamiin tilisiirtolomakkeisiin sisältyy virhe, mutta poliisin kirjoittamissa rikesakoissa virhettä ei ole.
Tuomioistuimien tulostamiin tilisiirtolomakkeisiin sisältyy virhe, mutta poliisin kirjoittamissa rikesakoissa virhettä ei ole. Kuva: Tuomas Selänne

Rikesakon tilisiirtolomakkeissa uhkaillaan perusteettomasti vankeudella, jos rikesakko jää maksamatta. Tosiasiassa rikesakkoa ei koskaan voida muuntaa vankeudeksi.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen pitää virhettä karkeana ja katsoo sen vaarantavan yksilöiden oikeusturvaa. Hän vaatii oikeusministeriötä korjaamaan tilisiirtokorttiin sisältyvän virheen pikaisesti.

Jääskeläinen antoi oikeusministeriölle huomautuksen asiasta. Huomautuksessa myös velvoitettiin ministeriötä ilmoittamaan lokakuun loppuun mennessä, miten asia on korjattu.

Virhe sisältyy nimenomaan tuomioistuimien tulostamiin tilisiirtolomakkeisiin. Poliisin kirjoittamissa rikesakoissa vastaavaa virhettä ei ole. Poliisin antaman rikesakon voi viedä tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Oikeusministeriön mukaan virhe on ollut tietokonejärjestelmässä sen käyttöönotosta alkaen eli vuodesta 2013. Järjestelmästä ei pysty tulostamaan tilisiirtokorttia, joka koskisi nimenomaan rikesakkoa. Ministeriön mukaan on epäselvää, jätettiinkö tällainen mahdollisuus tekemättä erehdyksessä vai tarkoituksella kustannussyistä.

Oikeusasiamies Jääskeläisen mukaan tilisiirtokorttiin tulostuva teksti on yksiselitteisen virheellinen.

”Pidän asiantilaa vakavana virheenä. Tällaista virhettä ei voi perustella teknisillä eikä varsinkaan taloudellisilla syillä”, hän painottaa tuoreessa päätöksessään.

Jääskeläinen toteaa, ettei vika ole rikesakkoasioita käsitelleissä tuomioistuimissa, sillä korttiin tulostuu aina sama teksti. Nyt teksti pitäisi kiireellisesti korjata, koska kyse on tuomioistuimen antamasta lopullisesta ratkaisusta.

”Tämänkaltainen systemaattinen virhe on omiaan heikentämään tuomioistuinten toiminnasta välittyvää kuvaa”, Jääskeläinen huomauttaa. Hänen mielestään ei riitä, että ihminen on saanut oikean tiedon poliisilta, vaan myös tuomioistuimesta tulevan tiedon pitää olla oikeaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat