Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastentarhanopettajien koulutusmääriä lisätään huomattavasti

Aloituspaikkoja lisätään 160:llä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Lastentarhanopettajien koulutusta aiotaan lisätä. Kuvassa lastentarhanopettaja Mervi Sallinen Silkkiuikun päiväkodissa Lauttasaaressa.
Lastentarhanopettajien koulutusta aiotaan lisätä. Kuvassa lastentarhanopettaja Mervi Sallinen Silkkiuikun päiväkodissa Lauttasaaressa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Lastentarhanopettajat yliopistoista

 Koulutus kestää 3–3,5 vuotta. Lastentarhanopettajan nimikkeen saa suorittamalla kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon, joka on laajuudeltaan 180 opintopistettä.

 Lastentarhanopettajahaku on kaksivaiheinen. Siihen kuuluvat kirjallinen koe että soveltuvuuskoe.

Lastentarhanopettajien koulutusta antavat Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi.

 Erityislastentarhanopettajakoulutusta antavat Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun ja Turun yliopistot sekä Åbo Akademi.

 Yliopistokoulutettujen lastentarhanopettajien lisäksi päiväkodeissa on paljon myös ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita sosionomeja, joiden opintoihin kuuluu varhaiskasvatusopintoja.

Lastentarhanopettajien koulutusmääriä lisätään kolmanneksella. Yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat sopineet tutkinnon suorittavien tavoitemääristä vuosille 2017–2020.

Tavoitteena on nyt, että lastentarhanopettajia valmistuisi vuosittain 590 ja erityislastentarhanopettajia 195. Yhteenlaskettu lisäys on noin 32 prosenttia.

Koulutusmäärien nostaminen on pysyvää.

”Varhaiskasvatus on vaikuttavin osa koulutusjärjestelmäämme. Siksi on erittäin tärkeää vahvistaa pedagogista otetta, ja tässä avainasemassa ovat lastentarhanopettajat, joista monilla alueilla on nyt pulaa”, vakuuttaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ministeriön tiedotteessa.

Koulutusmäärien kasvattaminen tarkoittaa tietenkin myös aloituspaikkojen määrän kasvattamista. Tälle vuodelle sovitut ylimääräiset aloituspaikat jatkuvat ministeriön mukaan pysyvinä. Ensi vuonna lastentarhaopettajaopintoihin siis 160 opiskelijan pysyvä lisäys. Jatkossa sisäänottomääriä on tarkoitus kasvattaa.

Joillain alueilla pula pätevistä ammattilaisista on jatkunut jo pitkään. Esimerkiksi pelkästään pääkaupunkiseudulla päiväkodeista puuttui vuoden lopussa 500 lastentarhanopettajaa.

Vaje on kasvanut vuosi vuodelta ja näkyy nykyisin myös vakituisissa työpaikoissa, ei pelkästään sijaisuuksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat