Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan lentoturmaa tutkinut suomalainen joutui verkkovakoilun kohteeksi: ”Niihin aikoihin myös Nato käytti aineistojani”

En ole yllättynyt, sanoo kohteeksi joutunut Venäjän armeijan liikkeitä Ukrainassa tutkinut Veli-Pekka Kivimäki.

Kotimaa
 

Sinnikäs verkkovakoilukampanja piinaa Venäjän kannalta ulko- ja sisäpoliittisesti kiinnostavia kohteita. Joukkoon on päässyt myös useita suomalaisia. Yksi kohteista on insinööri Veli-Pekka Kivimäki.

Ensimmäiset merkit Pawn storm -kampanjan verkkovakoilusta havaittiin jo vuonna 2011, jolloin kohteena oli Ranskan puolustusministeriö.

Myöhemmin kohteina ovat olleet myös Unkarin puolustusministeriö, Puolan hallitus, useiden maiden yleisradioyhtiöt ja diplomaattiset sotilasasiamiehet. Ukrainassa kohteina on ollut hallintoa, mediaa, aktivisteja ja armeijan edustajia.

Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta maaliskuussa 2014. Se tukee Itä-Ukrainassa toimivaa, nykyhallintoa vastustavaa separatistiliikettä usein keinoin: oman armeijansa kalustolla ja sotilailla sekä ideologisesti ja taloudellisesti.

Puolan hallitukseen kohdistunut vakoilu havaittiin Trend micron mukaan syksyllä 2014. Kesällä 2014 Puolan hallitus oli ryhtynyt esittämään sotilasliitto Natolle toiveita ja vaatimuksia pysyvämmästä ja laajemmasta joukkojen ja kaluston läsnäolosta Naton itäisissä jäsenmaissa Ukrainassa käytävän sodan vuoksi.

Myös Ukrainassa 298 ihmisen hengen kesällä 2014 vieneen lentoturman tutkintakomitean työ on kiinnostanut verkkovakoiluohjelman levittäjiä siinä laajuudessa, että murtoyrityksiä on kohdistunut Trend micron mukaan myös heihin.

Siitä on saanut osansa myös Suomi: yksi kohteista on Ukrainan lentoturman tekijöiden tutkinnassa ansioituneen joukkoistusryhmä Bellingcatin suomalaisjäsen Veli-Pekka Kivimäki.

”Hyökkäystä on yritetty lähettämällä sähköpostitse linkinlyhentimellä lyhennetty linkki: bit.ly tai bitly.com”, Kivimäki kertoo Helsingin Sanomille. ”Linkin takaa olisi auennut sivusto, josta olisi sitten tullut jotain pahuutta.”

Kivimäki sai tietää asiasta alunperin Yleisradiolta. Tarkemmat tiedot ovat peräisin tietoturvayritys Trend microlta, joka tunnisti vakoiluyrityksen osaksi Pawn storm -kampanjaa.

Vakoiluyritys ajoittuu ajankohtaan, jolloin Kivimäki sai kansainvälistä julkisuutta. Bellingcat oli julkaissut uusia tietoja Venäjän sotilaskaluston liikkeistä Itä-Ukrainassa.

”Niihin aikoihin myös Nato käytti aineistojani.”

Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko vastaavia vakoiluyrityksiä kohdistunut myös muihin Bellingcatin jäseniin. Kansainvälisen ryhmän jäseniä asuu esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

”En ole järkyttynyt, en edes yllättynyt. Olin odottanutkin, että Bellingcatiin kohdistuu tällaista mielenkiintoa”, Kivimäki sanoo.

”Oli tietysti hyvin mielenkiintoista saada asialle vahvistus.”

Bellingcat on kuluneen kevään aikana saanut Venäjän ulkoministeriön kommentoimaan omia tutkimuksiaan valheellisiksi. Bellingcatin pyydettyä ministeriöltä näyttöä sen väitteestä se vastasi sisällöllä, joka on Bellingcatin mukaan kopioitu venäläisestä verkkoblogista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat