Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenet loukkaantuivat salamaniskuissa viikonloppuna – näin suojaudut salamalta

Ukkosen mukana tuleva rankkasade ajaa helposti ihmiset ulkona puun alle, mutta se on huono paikka, koska salama voi iskeä puuhun. Näin on ihmisiä kuollut.

Kotimaa
 
Salamaniskussa on valtava voima
Salamaniskussa on valtava voima
Salamaniskun kapasiteetti riittäisi kuukauden sähkötarpeisiin kotona. Kuva: Reuters
Fakta

Hormikin johdattaa sähköä

  Sisällä ota töpselit irti ja vältä lankapuhelimen, vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä. Nokinen hormi johtaa hyvin sähköä.

  Kaikki metallikorinen tai -kuorinen antaa ulkona hyvän suojan, varsinkin auto.

  Vesillä kannattaa rantautua. Purjevene vaatii ukkossuojauksen, mikä helpoimmillaan on akkukaapeli kaiteesta veteen.

Tänä keväänä on jo saatu kokemuksia alkavasta salamakaudesta: kymmenet lapset loukkaantuivat erillisissä salamaniskuissa Ranskassa ja Saksassa viikonloppuna, Puolassa yksi kuoli salamaniskuun, Tahkolla salama kaatoi kerralla neljä golfaria kumoon viime viikolla.

Varsinkin Saksan tapaus on tyypillinen: useat lapset loukkaantuivat jalkapallokentällä, kun salama äkillisesti iski.

Salama iskee sinne, missä on aukeassa maastossa erottuva kohde, kuten puu, tolppa tai ihminen. Tieto auttaa salamalta suojautumisessa. Kun alkaa salamoida, ei kannata seistä avoimella aukealla, kuten jalkapallo- tai golfkentällä.

”Kannattaa ulkona ollessa katsoa, oletko itse se erottuvin kohde. Jos olet, kannattaa hakeutua johonkin suojaan. On epätodennäköistä, että salama tulee aivan päälle, mutta johonkin se aina hakeutuu”, sanoo ukkostutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Todennäköisyys osumalle Mäkelän mukaan vielä kasvaa, jos ihmisellä avoimessa maastossa on kädessään golfmaila, onkivapa tai sateenvarjo. Sellainen johtaa sähköä.

”Kun salama pilvestä lähtee kohti maata, se ei tiedä vielä mihin se päätyy. Valinta tapahtuu vasta viimeisen sadan metrin matkalla: salama iskee siihen, mikä alapuolella parhaiten erottuu”, hän sanoo.

”Ja kun hakee suojaa, ei saa hakeutua erottuvan korkean kohteen välittömään läheisyyteen. Puu on valitettava paikka mennä suojaan.”

Tämä ohje on tärkeä huomioida, sillä ukkosen mukana tuleva rankkasade ajaa helposti ihmiset ulkona puun alle. Salama voi kuitenkin iskeä puuhun. Näin ihmisiä on kuollut.

Sen sijaan voi mennä puun lähelle. Nyrkkisääntö on pysyä puusta sunnilleen niin kaukana kuin sen korkeus on, Mäkelä opastaa.

”Pistää jalat yhteen ja käy kyykkyyn. Kun virta tömähtää maahan puuta pitkin, se voi edetä pitkiäkin matkoja maassa. Jos jalat ovat yhdessä, virta ei tule yhdestä jalasta sisään ja toisesta ulos.”

Eero Karvinen
Salama moukaroi Säynätsaloa 2014.
Salama moukaroi Säynätsaloa 2014.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että jos ulkona ollessa hiukset nousevat pystyyn – siis ihan konkreettisesti nousevat – tai jos päätä alkaa kihelmöidä, on kiire suojaan.

”Se tarkoittaa sitä, että on jo sähköä ilmassa. Olen nähnyt valokuvia, joissa tukka törröttää pystyssä. Jos kihelmöi päässä tai tuntuu epämiellyttävältä, liipaisukynnys salamaniskuun on jo siinä ja siinä, kannattaa hakeutua pois.”

Mäkelällä on myös tuore tarina tältä keväältä Porvoosta, jossa seurue melojia joutui raekuuroon.

”Heti sen jälkeen useammalla oli alkanut kipristellä päästä, yhdellä niin nopeasti, että oli huiskaissut silmälasit päästä mereen. Melankärjestä oli myös alkanut kuulua ritinää. Siinä oli ollut lähellä. Sähkökenttä on silloin ollut jo todella voimakas.”

Vanha tuttu sääntö on, että auto suojaa ukkosella, mutta uudempi tieto on se, että teknisemmät nykyautot kestävät salamaa heikommin kuin vanhat.

”Silti auto on edelleen yksi parhaista suojista, ja niitä usein myös löytyy lähistöltä. Jos ajaa autoa, voi ajaa sivuun, sammuttaa ja odottaa, että rajuilma menee ohi.”

Vesillä veneen kate suojaa myös salamalta, kun taas avovene ei tuo minkäänlaista turvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat