Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun kiistelty toriparkki nytkähti taas liikkeelle – valtuusto hyväksyi vuokrasopimuksen

Maanalainen pysäköintihalli voi olla valmis ensi vuosikymmenellä.

Kotimaa
 
Turun kaupunki
Turun maanalainen pysäköintihalli voi olla valmis ensi vuosikymmenen alkupuolella. Kuvassa Yliopistonkadun sisäänajorampin havainnekuva.
Turun maanalainen pysäköintihalli voi olla valmis ensi vuosikymmenen alkupuolella. Kuvassa Yliopistonkadun sisäänajorampin havainnekuva. Kuva: Turun kaupunki

Turun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt toriparkin vuokrasopimuksen maanantai-illan kokouksessaan kiivaan keskustelun jälkeen. Valtuusto äänesti sopimuksen puolesta äänin 36–30. Yksi äänesti tyhjää.

Valtuuston päätöksen myötä maanalainen pysäköintihalli voi olla valmis ensi vuosikymmenen alkupuolella, riippuen rakennusluvasta, arkeologisista kaivauksista sekä odotettavissa olevista valituksista.

Turun kaupunki sitoutuu vuokraamaan Kauppatorin ja siihen rajoittuvien katujen maanalaiset tilat Turun Toriparkki Oy:lle 50 vuodeksi. Vuokrasopimuksella on vielä 49 vuoden optio.

Vuosivuokra on 70 000 euroa. Vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Turun Toriparkki Oy toteuttaa vähintään 600-paikkaisen maanalaisen pysäköintitilan ja vastaa sen rakennuskuluista.

Kaupungin vastuulle jää torin maanpäällisten osien uudistaminen aina 80 sentin syvyyteen asti. Torin ympäristöön on suunniteltu laajaa kävelykatu- ja pyörätieverkostoa sekä muun muassa luistinrataa ja joulukylää.

Valtuusto käsitteli toriparkkia viimeksi pari viikkoa sitten, mutta silloin päätökset jätettiin pöydälle.

Toriparkin vastustajat ovat kritisoineet pysäköintihallin tarpeellisuuden lisäksi muun muassa vuokrasopimuksen vuosivuokraa ja hankkeen kustannusarvion puuttumista.

Myös sopimusteksti on herättänyt huolta, sillä se antaa Turun Toriparkki Oy:lle mahdollisuuden siirtää sopimuksen kolmannelle osapuolelle kuulematta kaupunkia. Maanantain kokouksessa sopimuskohtaa ei muutettu. Sen sijaan valtuusto hyväksyi toivomusponnen, jolla valtuusto toivoo kaupunginhallituksen ottavan asian huomioon.

Toriparkki on repinyt Turun kunnallispolitiikkaa jo pitkään. Tänä vuonna toriparkin vuokrasopimus päätyi viimein kaupungin päättäjille. Ensimmäisenä vuokrasopimusta käsitellyt Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta äänesti sopimuksesta äänin 6–6, jolloin puheenjohtajan jaa-ääni ratkaisi. Kaupunginhallituksesta sopimus eteni valtuustoon äänin 7–5.

Iso osa kaupunkilaisista vastustaa parkkihallin rakentamista. Kaupunkilehti Turkulaisen järjestämässä kyselyssä lähes 70 prosenttia vastanneista vastusti Toriparkin rakentamista. 

Turun toriparkista on myös käyty oikeutta. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi vuonna 2011 kaavamuutoksen, jonka Turun valtuusto oli hyväksynyt pari vuotta aiemmin. Hylkäyksen taustalla olivat muun muassa puutteelliset geotekniset selvitykset.

Turku aloitti kaavoituksen uudelleen, ja uusi kaava valmistui 2012. Valtuusto päätti yhden äänen enemmistöllä hyväksyä kaavan.

Turun Toriparkin taustalla on Kauppatorin ympäristön yrittäjiä ja kiinteistönomistajia. Yhtiön hallituksessa ovat muun muassa kiinteistöomistaja Heikki Vaiste, Turun Sanomien omistajaperheen Ketosten jäseniä ja rakennusliikkeestä tunnettu sijoittaja Rauno Puolimatka.

Turun kaupungin havainnevideo Kauppatorin kehittämisestä:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat